Očima expertů: Do jakých akcií investovat právě teď?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 2. 8. 2013 | 4 komentáře
Představují dnes akcie riziko, nebo se dají najít podniky, které stojí za hřích? Zeptali jsme se ekonomů Milana Vaníčka, Aleše Michla, Lukáše Kovandy a mnoha dalších odborníků.
Očima expertů: Do jakých akcií investovat právě teď?

Akciové indexy překonávají předkrizová maxima. Jsou ceny příliš vysoko? Hrozí podobný pád z výšky do propasti, jaký jsme zažili před několika lety? Anebo stále můžeme najít zajímavé podniky nebo oblasti podnikání, které by nám mohly přinést pěkné výnosy?

Pro někoho představují akciové trhy příliš velké riziko, jiné láká spekulace a možnost rychlého výdělku a jiný sází na starou dobrou strategii kup a drž, tedy na dlouhodobé investice, kde zdrojem výdělku není jen změna ceny akcií, ale také (nebo především) pravidelná dividenda. Peníze.cz se akciovým trhům pravidelně věnují. A snažíme se také o to, aby přední odborníci ze světa financí šli čas od času s kůží na trh a podělili se s našimi čtenáři o své nezávazné akciové tipy. Tak třeba před necelým rokem nás zajímalo, na jaké akcie by ekonomové a finanční analytici vsadili, kdyby je museli bezpodmínečně držet několik dalších let. Letos v lednu jsme zase chtěli znát atraktivní investice pro rok 2013 a mezi doporučeními se to hemžilo i akciovými tituly. Tentokrát jsme se rozhodli, že osloveným expertům dáme s investičním horizontem volnou ruku. Ať nám zkrátka doporučí akcie, do kterých se dnes vyplatí investovat. Ale samozřejmě jsme chtěli taky vědět proč.

Do akcií jakých firem se nyní vyplatí investovat a proč?

Milan Vaníček

ředitel odboru analýz finančního trhu J&T Banky

Milan Vaníček
-221
+
-

Stále se domnívám, že z dlouhodobého hlediska je lepší si vybírat fundamentálně silné společnosti, které mají spíše nádech defenzivní strategie. V případě domácího trhu by to mohla být například Fortuna, kde vnímáme potenciál v polském trhu a titul navíc vyplácí solidní dividendy. Dalším kandidátem by mohl být Philip Morris ČR, který svým produktem je apriori defenzivního charakteru a současně má zajímavou dividendovou politiku. Do třetice není určitě vhodné opomínat Pegas Nonwovens, tam je strategie společnosti, spjatá s pokračujícím rozšiřováním produkce, navázaná rovněž na zajímavou dividendu. Navíc Pegasu se daří udržovat si technologický náskok před konkurencí a expandovat do zemí, kde může využít lepší ziskovost projektů.

Z krátkodobého hlediska je pro nás důležité sledovat světovou monetární politiku, která aktuálně udává směr finančním trhům. Z tohoto důvodu nemusí být špatné sledovat finanční tituly, které mohou výrazněji reagovat právě na rozhodování centrálních bank. Nepíši, jaký zaujmout postoj, protože to je právě závislé na zveřejnění rozhodnutí a je možné krátkodobě zaujmout short i long pozici.

Zajímavou spekulací na pokles mohou být producenti potaše (fosfátová hnojiva). Největší světový producent Uralkali nedávno uvedl, že ruší spolupráci se společností Belaruskali, která měla exkluzivní právo na export produkce Uralkali. Zároveň oznámil, že již nebude omezovat produkci a bude plně využívat svou kapacitu. Tento krok bude mít poměrně zásadní dopad na cenu potaše, která byla dlouhodobě udržována uměle vysoko díky kartelové dohodě na limitech produkce hlavních hráčů na trhu. Z toho usuzujeme, že producenti v tomto oboru mohou být výrazněji pod tlakem.

Jaroslav Brychta

šéf analytického týmu X-Trade Brokers

Jaroslav Brychta
-13
+
-

Na tuto otázku bohužel neexistuje jednoduchá odpověď. Každý člověk musí nejprve zvážit investiční horizont, míru rizika, očekávaný výnos a podle toho se rozhodnout. Jsou akcie rizikovější, méně rizikové, dividendové nebo růstové. Spekulovat můžete na růst, nebo pokles a co se jednomu líbí, druhý může považovat za nevhodné. Mně osobně se dnes líbí asi nejvíce sektory, které si procházejí sektorovou krizí, tedy zejména těžaři drahých kovů, uranu nebo uhlí. 

Obecně lze dle mého názoru říci, že už dnes lze považovat akcie (vyjádřeno hodnotou indexu) za drahé. To ale neznamená, že nemůžou ještě růst. Cena akcií se dnes odvíjí zejména od nastavení měnové politiky, která jim v tomto roce mimořádně svědčí a kvůli odhodlání centrálních bank držet sazby na nule ještě nějakou dobu zřejmě svědčit bude.

Richard Siuda

ekonom, ředitel prodeje Conseq

Richard Siuda
-4
+
-

Mě v nebližších dnech čeká nákup akcií společnosti Conseq vyplývající z realizace opce, kterou jsem získal jako zaměstnanec této společnosti. Akcie sice nejsou veřejně obchodovatelné, takže se momentálně jedná o poměrně nelikvidní investici, ale věřím, že se nám bude dařit zvyšovat objem aktiv a tržní podíl a že díky tomu budou akcie naší společnosti výnosnou investicí.

Z dlouhodobého hlediska se mi líbí také společnost Pegas Nonwovens, která dělá stabilní business, dobře řídí svůj rozvoj a vyplácí hezkou dividendu. Jako dlouhodobý defenzivní titul je to výborná volba, sám jsem ji měl v portfoliu několik let.

Aleš Michl

ekonom, analytik Raiffeisenbank

Aleš Michl
+25
+
-

Líbí se mi firmy, které posledních pět let platí pravidelně dividendu a navíc dokázaly třeba zase v posledních pěti letech navyšovat marži – prostě průnik těchhle kritérií teď hodně sleduji. A taky se mi líbí roadster od Tesla Motors. 

Jan Traxler

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Jan Traxler
+52
+
-

Všeobecně bych nyní doporučoval lidem zdrženlivost, pokud jde o akcie. Mám sice pár svých černých koňů, které držím, ale jinak se obávám, že brzy přijde u akcií velký propad. Dnes není vhodná doba na nákupy, ceny akcií jsou z historického i fundamentálního pohledu vysoké, zejména v USA.

Z těch černých koňů… příležitost k nákupu vidím například u akcií společností těžících zlato a také uran. To jsou dvě komodity, které mají za sebou velký cenový pokles, ale u kterých očekávám v brzké době návrat do růstového trendu. S klienty dále držíme vybrané biotechnologické tituly, které nyní čekají schvalovací procesy nových léků. Ze známějších firem k mým favoritům na střednědobém horizontu patří již delší dobu Nokia nebo Veolia Environnement, na pražské burze pak Fortuna. Jinak jsem ale vůči akciím momentálně velmi skeptický a naopak spekuluji na pokles ceny akcií v USA, viz ostatně moji analýzu Přišel čas prodat akcie.

Jaroslav Šura

investor a podnikatel

Jaroslav Šura
+65
+
-

Poslední dobou se mi vyplácí investovat do dlouhodobě velmi „vyklesaných“ akcií, s velkou volatilitou, kterým ale „nic není“ a u kterých mi nebude vadit, zůstanou-li mi v portfoliu. Momentálně preferuji větší množství akcií u vybraných titulů, se kterými aktivněji obchoduji. Při nárůstu část emise prodám, při dalším nárůstu opět prodávám. Při poklesu dokupuji. Akcie, které se mi osvědčily nebo o kterých uvažuji:

Nokia – neuvěřitelně vyklesaná akcie. Mnoho analytiků doporučovalo prodat i po poklesu o více než 90 procent, s předpovědí bankrotu. Ten se zjevně nekoná a Nokia se pomalu hrabe z bažin. Čtvrtý kvartál by mohl být slušně ziskový. Začlenění koupeného podílu ve společném výrobci telekomunikačních síťových zařízení NSN od Siemensu by ziskovosti rovněž mělo napomoci. Při případném poklesu akcie pod 3,6 dolaru budu přikupovat, na ceně 4,4 dolaru budu uprodávat.

Veolia – po restrukturalizaci (ovšem ne tak brutální jako u Nokie) se vrací k slušným ziskům, vyplácí nemalou dividendu, pro výše zmíněné obchodování skvělý titul. Dokoupil bych při poklesu akcie pod devět eur. Potenciál růstu v desítkách procent.

Apple – hodnotově silná firma po velké korekci, z hvězdného inovátora spíše dojná kráva, ale pod 400 dolarů rád nakoupím. Přebytek hotovosti, zpětný odkup a dividenda.

Halliburton – jeden z největších dodavatelů technologií a odborných služeb pro těžbu ropy a zemního plynu vykázal skvělé výsledky, výrazně navyšuje zpětný odkup akcií. Akcie jsou poměrně vysoko, ale při korekci pod 40 dolarů bych určitě zvažoval nákup.

Baidu – čínský internetový vyhledávač (do hledáčku)  a případně nějakého těžaře zlata (jsou po velkých výprodejích).

Cenové relace jsou poplatné době, za několik dní či týdnů mohou být zas někde jinde. Je fakt, že americké indexy jsou relativně vysoko a nějaká korekce může přijít. A z českého trhu rozumní investoři už dávno zmizeli, nejspíš budu jedna z výjimek. Přece jen ČEZu pod 460 korun nelze odolat, byť ceny silové elektřiny jsou proklatě nízko. Třeba ho ještě výprodeje amerických investorů (Capital Group) pošlou níže. Je také otázkou, zda jsou vůbec investice do akcií v dnešní době to pravé ořechové.

Lukáš Kovanda

ekonom a žurnalista

Lukáš Kovanda
+9
+
-

V lednu jsem v této anketě doporučoval – co se investic na letošek týče – japonské akcie. V období od ledna do konce července 2013 si žádný jiný světový burzovní index nepolepšil tak výrazně jako právě japonský Nikkei. Přesto bych doporučoval hledět i na ty trhy, které rostou nikoli díky masivním monetárním stimulům, nýbrž fundamentálně. Stačí se podívat kousek jižněji, do Indonésie. Ekonomika, jejíž kola roztáčí čtvrt miliardy osob, čtvrtý nejvyšší počet na světě, je stále tak trochu ve stínu Číny. Právě ona však může být tím, čím bylo Japonsko v minulém století a Čína pak v prvním desetiletí století současného – asijskou ekonomickou hvězdou. V Indonésii nyní dochází k citelnému růstu střední vrstvy, a ostrovní ekonomika tak není fatálně závislá na stále dýchavičnější Číně. Bereme-li v potaz geografické hledisko, je Indonésie ternem příštích let, podobně jako nepříliš vzdálené Filipíny. Ze sektorového pohledu jsou pak velmi slibné segmenty kyberbezpečnosti a 3D tisku. Kyberbezpečnost a 3D tisk budou jedním z největších témat příštích let vůbec a z řady firem v těchto segmentech se celkem rychle stanou opravdu velcí a kapitálově silní hráči.

Aleš Tůma

finanční analytik společnosti Partners

Aleš Tůma
-72
+
-

Podobným anketám se většinou vyhýbám, nerad bych skončil jako analytici v panelu Hospodářských novin, kteří spravují fiktivní portfolio na pražské burze. Ke konci pololetí byly výsledky cca -45 %, -17 %, -18 % a - 8%. Nebo jako autor článku na Forbes.com, který loni v červenci doporučoval sektor těžby zlata. Krátkodobě se trefil, pak ovšem nastal naprosto brutální výprodej. Teď možná skutečně už jsou atraktivní, ale kdo ví. Nechte raději výběr konkrétních odvětví a titulů na manažerovi fondu nebo se držte plus minus tržních vah. Obecně jsou zajímavé akcie firem s nějakou konkurenční výhodou, která jim umožňuje odolávat či dokonce zvyšovat zisky navzdory recesím a krizím. S možnou výjimkou – „too big to fail“ banky sice zvyšují zisky, ale nemyslím si, že finanční systém je zdravý. Jako atraktivně oceněné teď vypadají některé rozvíjející se trhy. Jenže trable v Číně nejspíš teprve začínají a to může mít vliv i na ostatní. Rozhodně by emerging markets neměly nikdy být sto procent portfolia, tak jak to praktikuje jistá „poradenská“ společnost působící v Česku.

Vít Jedlička

analytik společnosti Colosseum

Vít Jedlička
+8
+
-

Anketa

S kým byste si rádi zainvestovali?

Je evidentní, že po finanční krizi nejvíc vydělaly největší banky. Levné peníze centrálních bank tečou nejdříve k nim a ony je byly schopny dobře zhodnotit. Podíl finančních institucí na indexu S&P 500 se od začátku krize zdvojnásobil a dnes tvoří celých 16,8 procenta indexu. Blíží se podílům technologických společností, které mají 17,6 procenta. Největší podíl na růstu mají banky Bank of America a Morgan Stanley. U obou bank zisky předběhly očekávání analytiků. Naopak výsledky technologických společností, jako jsou Intel nebo Microsoft, trhy v uplynulém čtvrtletí spíše zklamaly. Průměrný zisk akcií IT společností se za poslední měsíc pohybuje kolem čtyř procent, od začátku roku pak kolem desíti procent. Zisk na akcii vzrostl u finančních titulů meziročně o 34 procent, zatímco v případě IT firem poklesl o procento. Průměrné zhodnocení titulů z finančního sektoru je za poslední měsíc osm procent, od začátku roku pak dokonce 27 procent. Naším tipem mezi velkými bankami je společnost Goldman Sachs s relativně nízkým P/E společnosti – 9,92. Firma má navíc unikátní pozici v tom, že její bývalí zaměstnanci obsazují klíčová místa ve státní správě po celém světě. Mark Carney, který na začátku července zaujal post guvernéra britské centrální banky, byl v minulosti třináct let zaměstnaný u investiční banky Goldman Sachs. Henry Paulson, bývalý ředitel Goldman Sachs, byl ministrem financí USA, když propukla krize v roce 2008. Mario Monti, bývalý ministerský předseda Itálie, který má dodnes značný vliv na řešení italské dluhové krize, byl také zaměstnancem této společnosti.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

**********

A tohle už jste četli?

Prodej cenných papírů osvobozen od daně až po třech letech? Co přinese prodloužení časového testu

8. 7. 2013 | Jaroslav Šura | 5 komentářů

Prodej cenných papírů osvobozen od daně až po třech letech? Co přinese prodloužení časového testu

Existuje daňová úleva pro investování do cenných papírů. Pokud je prodáte až po určité době od nákupu, nemusíte z peněz vydělaných prodejem platit daň z příjmů. Tato lhůta – říká se... celý článek

Očima expertů: Investice pro rok 2013

18. 1. 2013 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Investice pro rok 2013

Na čem se dá v tomto roce zbohatnout? Tipy rozdávají Aleš Michl, Aleš Tůma, Jan Traxler, Tomáš Prouza, Tomio Okamura a další osobnosti ze světa financí a byznysu.

Ohlédnutí: Rok 2012 z pohledu investora

31. 12. 2012 | Jan Traxler | 5 komentářů

Ohlédnutí: Rok 2012 z pohledu investora

Na konci roku je zvykem bilancovat. V tomto článku se podíváme, jak si v roce 2012 vedly různé investice.

Očima expertů: Do jakých akcií investovat

14. 9. 2012 | Ondřej Tůma | 16 komentářů

Očima expertů: Do jakých akcií investovat

Jaké akcie jsou zajímavé pro investování s dlouhodobým horizontem? Ptali jsme se analytika Milana Vaníčka, ekonomického novináře Miroslava Motejlka, investičního poradce Jana Traxlera... celý článek

Skoro všichni střílí mimo! Investiční tipy pro rok 2011, pohled zpět

5. 12. 2011 | Václav Valášek | 14 komentářů

Skoro všichni střílí mimo! Investiční tipy pro rok 2011, pohled zpět

Konec roku je záminka pro analytiky, aby předvedli svůj ostrovtip. Jak houby po radioaktivním dešti raší investiční doporučení na rok příští. Všechna se ohánějí grafy a čísly, vypadají... celý článek

Partners Financial Services