Ohlédnutí: Rok 2012 z pohledu investora

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 31. 12. 2012 | 5 komentářů
Na konci roku je zvykem bilancovat. V tomto článku se podíváme, jak si v roce 2012 vedly různé investice.
Ohlédnutí: Rok 2012 z pohledu investora

Kdo v roce 2012 vydělal?

·        Korunové dluhopisové fondy

V uplynulém roce vydělali všichni konzervativní investoři, kteří drží většinu majetku v korunových dluhopisových fondech. Politika „nulových“ úrokových sazeb, kterou se rozhodla aplikovat i Česká národní banka, stlačila úroky u dluhopisů na historicky nejnižší úroveň. Díky tomu stoupla tržní cena českých dluhopisů výrazně nad jejich nominální hodnotu a majetek v dluhopisových fondech tím zhodnotil zhruba o dvanáct procent.

Grafy, tabulky, přehledy, srovnání

Domácí i zahraniční akcie na Peníze.cz

Tak třeba

Komerční banka, vývoj v roce 2012

Další akcie pražské burzy na Peníze.cz

Bank of America, vývoj v roce 2012

Další světové akcie na Peníze.cz

·        Akcie bank

Pokud jste před rokem nakoupili akcie bank, zajisté si dnes radostí mnete ruce. Akcie Erste Group Bank, Vienna Insurance Group a Komerční banky se řadí k nejúspěšnějším na pražské burze. Podobně jste mohli vydělat i s akciemi amerických bank Citigroup, Bank of America, J. P. Morgan Chase, Goldman Sachs nebo AIG. Stoupla také cena některých evropských bank, zejména Barclays, Royal Bank of Scotland a HSBC. Problém je, že ve většině případů stojí za růstem zisků bank umělá podpora Evropské centrální banky. Nebýt jejích operací, tak banky mají co dělat, aby nezkrachovaly. To není dobré investiční prostředí. Akcie bank mají momentálně statut velmi rizikových spekulací.

·        Chytré telefony

K velmi zdařilým investicím roku 2012 patří akcie výrobců smartphonů a všeho okolo nich. Až do září jsme byli svědky nevídané applemanie. Každý chtěl mít Apple iPhone. Cena akcií Apple letěla strmě vzhůru a z firmy Apple se stala nejdražší firma na světě. Od října cena akcií Apple spadla o 25 procent, přesto mohou být akcionáři spokojeni, protože akcie Apple jsou stále téměř o 30 procent dražší než na začátku roku. Ještě více, přes 50 procent, vydělali akcionáři korejské firmy Samsung. Google zůstává trochu pozadu, ale i zde v druhé půlce roku cena akcií rostla.

·        Automobilky

Oživení se dočkal automobilový průmysl. Dařilo se všem hlavním výrobcům – Volkswagen, Toyota, Ford, Honda, General Motors. Vůbec největší růst zaznamenaly akcie indické automobilky Tata Motors. Klesající odbyt v Evropě vykrývá poptávka z Číny.

·        Thajsko, Turecko a Indie

Kdo v roce 2012 vsadil na turecké nebo thajské akcie, rozhodně neprohloupil. Fondy se zaměřením na Turecko přinesly investorům výnos přes 50 procent, fondy zaměřené na Thajsko vydělaly kolem 30 procent. Také investicí do akcií indických společností jste v uplynulém roce mohli vydělat až 30 procent. Vůbec největší zisky zaznamenaly akcie v Keni a Nigérii, do kterých investují fondy se zaměřením na frontier markets.

·        Biotechnologie

Ve schvalovacím procesu jsou momentálně tisíce nových léků a léčebných technologií. S klienty například investujeme do akcií společnosti, která vyvinula levný a velmi spolehlivý tester na rakovinu, nebo do akcií jiné společnosti, která vymyslela zcela novou technologii léčby virových onemocnění pomocí nanočástic, které „požírají“ viry. U jiné společnosti zase čekáme na schválení inhalovaného inzulinu. A to jsou jen útržky toho, čím sektor biotechnologií prochází. Věřím, že za deset let už si doktoři díky novým technologiím hravě poradí s Alzheimerem i Parkinsonem. Velmi rychlý pokrok v medicíně, genetice a nanotechnologiích je středem pozornosti mnoha investorů, ceny akcií biotechnologických společností rostou.

Kdo v roce 2012 prodělal?

·        Komodity a komoditní fondy

Kdo v uplynulém roce ze strachu před inflací vsadil na komodity, nedočkal se moc pozitivních výsledků. Většina komoditních fondů skončila v roce 2012 s mírnou ztrátou. Může za to především nižší cena ropy. Výjimkou jsou zemědělské komodity. Suché počasí se promítlo do ceny pšenice a kukuřice, ta v létě stoupla o 40 procent, od té doby ale pozvolna klesá.

·        Těžební a energetický sektor

Ještě horší výsledky přinesla investice do akcií firem v těžebním a zpracovatelském sektoru. Korekce postihla těžaře ropy, uhlí, železné rudy, ale i zlata. Akcie firem těžících zlato patří k vůbec nejhorším investicím v roce 2012. Další silně ztrátovou investicí byly akcie výrobců solárních panelů. Obecně celý energetický sektor nemá za sebou dobrý rok.

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

·        České dividendové akcie

Kdo vsadil na české „jistoty“ ČEZ, Philip Morris ČR nebo Telefóniku Czech Republic, asi svého rozhodnutí lituje. Tyto české akcie sice přinesly investorům očekávanou vysokou dividendu, ale jejich tržní cena poklesla o 15 procent. V příštím roce to ale může být zase naopak.

·        Tradiční výrobci počítačů a mobilů

Mezi nejhorší investice v roce 2012 patří bezesporu akcie tradičních výrobců stolních počítačů a mobilních telefonů. Přes 30 procent ztratila hodnota akcií firmy Dell a akcie firmy Hewlett-Packard spadly dokonce o 45 procent. Také cena akcií společnosti Nokia se propadla v létě skoro o 70 procent, od té doby ale postupně roste zpět.

Anketa

Vy a peníze: vydělali jste v roce 2012?

·        Japonské akcie

Silný japonský jen a rostoucí konkurence korejských a čínských firem trápí japonské exportéry. Mezi největší propadáky roku 2012 patří akcie tradičních japonských firem Sony, Panasonic a Canon. Dařilo se pouze japonským automobilkám.

·        Facebook

Dlouho očekávaný vstup společnosti Facebook na burzu cenných papírů skončil v souladu s očekáváním mnoha analytiků pořádným fiaskem. Po třech měsících se akcie propadly na poloviční hodnotu. Teprve od listopadu začala cena růst, ale stále je cca o 40 procent nižší než při primárním úpisu akcií. Nicméně z dlouhodobého pohledu má Facebook zajímavý potenciál – zhruba půl miliardy lidí ho používá každý den, další půl miliardy občas. To je velmi silná základna uživatelů, potenciálních zákazníků různých placených služeb.

Jak si vedly různé investice v roce 2012?

Ziskové investice

Ztrátové investice

  • Dluhopisy a dluhopisové fondy
  • Akcie Erste Group, VIG, Komerční banka
  • Akcie Apple, Google, Samsung
  • Automobilky
  • Turecké, thajské a indické akcie
  • Sektor biotechnologií
  • Komodity a komoditní fondy
  • Akcie ČEZ, NWR, Telefónica, Philip Morris
  • Akcie Dell, HP, Nokia
  • Facebook
  • Japonské akcie
  • Těžební a energetický sektor

Zdroj: FINEZ Investment Management

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

České dividendové akcie – takový lepší „termíňák“

17. 12. 2012 | Jan Traxler | 4 komentáře

České dividendové akcie – takový lepší „termíňák“

Chcete termíňák s úrokem čtyři až šest procent ročně a zajištěním proti inflaci? Na pražské burze můžete koupit hned několik akcií s podobnými vlastnostmi. Ovšem pouze v případě dlouhého... celý článek

Malé peníze: Pražská burza mění obchodní systém

11. 12. 2012 | Jan Müller | 1 komentář

Malé peníze: Pražská burza mění obchodní systém

Burza cenných papírů Praha změnila obchodní systém. Párkrát to zakašlalo – ale na to si za pár týdnů nikdo nevzpomene, nový obchodní systém tu s námi ale pár let vydrží. Čtenář Peníze.cz... celý článek

Fondy, které za to stojí: HSBC GIF BRIC Markets Equity

13. 11. 2012 | Martin Tománek | 5 komentářů

Fondy, které za to stojí: HSBC GIF BRIC Markets Equity

V minulých dílech našeho seriálu o podílových fondech, které stojí za pozornost, jsme si představili jeden, který vyzobává akcie zajímavých firem z celého světa, jeden, který se soustředí... celý článek

Fondy, které za to stojí: Jak vybrat podílový fond a nespálit se?

16. 10. 2012 | Martin Tománek | 25 komentářů

Fondy, které za to stojí: Jak vybrat podílový fond a nespálit se?

Peníze.cz přinášejí úvodní díl nového seriálu věnovaného podílovým fondům. Jeho autor se rozhodl postupně představit některé fondy do hloubky. A volí pozitivní přístup: nebude se zabývat... celý článek

Skoro všichni střílí mimo! Investiční tipy pro rok 2011, pohled zpět

5. 12. 2011 | Václav Valášek | 14 komentářů

Skoro všichni střílí mimo! Investiční tipy pro rok 2011, pohled zpět

Konec roku je záminka pro analytiky, aby předvedli svůj ostrovtip. Jak houby po radioaktivním dešti raší investiční doporučení na rok příští. Všechna se ohánějí grafy a čísly, vypadají... celý článek

Partners Financial Services