Pražské burze se v minulém týdnu opět dařilo

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 20. 12. 2010
Pražské burze se v minulém týdnu opět dařilo
Index PX patřil v uplynulém týdnu k nejrychleji rostoucím akciovým indexům. Největší podíl na tom měly především akcie Erste Bank, Komerční banky a NWR. S blížícími se svátky však na pražské burze začíná klesat obchodní aktivita.

Uplynulý týden vyzněl nejednoznačně, co se týče makroekonomických zpráv. Velká pozornost byla upírána na zasedání americké centrální banky Fed. Ta potvrdila, že bude pokračovat v odkupu státních dluhopisů, čímž vyvrátila spekulace, že po lepších než očekávaných datech z  americké ekonomikyuž nebude dodatečná likvidita potřeba. Nicméně finanční trhy přešly pokračování výkupu bez větších pohybů, jelikož likvidita v důsledku blížících se svátků už slábla.

Světové akciové trhy

Akcie v minulém týdnu nezaznamenaly výrazné pohyby. Většina akciových indexů se nepohnula o víc jak o jedno procento. Výjimkou byla pražská burza, o níž bude řeč později. Velkou naději pohnout s kurzy měla americká centrální banka, ale vzhledem k tomu, že nepřišla s překvapivým závěrem, tak akciím chyběly impulsy. Panevropský index DJ STOXX 600 si připsal půl procenta na 277 bodů.

Pražská burza

Index PXv minulém týdnu vzrostl skoro o 2 %. Patřil tím pádem k nejrychleji rostoucím akciovým indexům. Za tento růst mohou výhradně tři tituly: Erste Bank, Komerční banka a NWR. Růst ani jednoho titulu přitom nebyl tažen podnikovou zprávou. Společnosti NWR pomohla dobrá nálada v celémm evropském těžebním sektoru a Komerční banka korigovala svůj předešlá pokles (kvůli zprávě o možném zdanění pro svou francouzskou matku). Erste Bank se pouze svezla na vlně dobré nálady ve finančním sektoru.

Nicméně i na pražské burze už se začíná projevovat pokles obchodní aktivity a tento trend bude s blížícími se svátky pokračovat.

SPAD

Málokterá společnost si prošla v posledních měsících takovým zájmem jako energetická společnost ČEZ. Humbuk kolem zdanění emisních povolenek poslal cenu akcie strmě dolů a nyní se nachází o 18 % níž než před rokem. Firma včera konečně vydala prohlášení o dopadu zdanění povolenek na své hospodaření. V příštím roce by se kvůli němu měl čistý zisk snížit o 4,6 mld. Kč. Neboli kolem 9 %.

 

Více se lze dočíst v rámci balíčku informací Akciový Orel na stránkách www.nextfinance.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akciovým trhům se dařilo, nejistotu však udržují diskuze o budoucnosti eura

15. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akciovým trhům se dařilo, nejistotu však udržují diskuze o budoucnosti eura

Dobré výsledky německého a čínského hospodářství drží světové trhy nad vodou. Optimistické náladě na finančních trzích nakonec nezabránily ani horlivé diskuze kolem eura a snížení ratingu... celý článek

Finanční trhy za sebou mají dobrý týden

8. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ

Finanční trhy za sebou mají dobrý týden

V minulém týdnu vládl finančním trhům optimismus. Ve světě rostly akcie napříč všemi sektory a zisky hlavních akciových indexů se pohybovaly mezi 2 a 5 %. Výrazněji si polepšila i pražská... celý článek

Světové trhy: problémy hlásí i Maďarsko

1. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Světové trhy: problémy hlásí i Maďarsko

Investorům se nelíbí razantní zásahy maďarské vlády, která se snaží srazit deficit státních financí. Akcie na budapešťské burze nekompromisně klesají a zemi hrozí snížení ratingu.

Světové trhy: v hlavní roli Irsko a Čína

24. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Světové trhy: v hlavní roli Irsko a Čína

S finančními trhy v minulém týdnu nejvíce hýbalo zvýšení povinných minimálních rezerv v Číně a záchrana irských bank. Akciím na pražské burze se opět příliš nevedlo.

Světové trhy znervózňuje situace Irska

18. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Světové trhy znervózňuje situace Irska

Minulý týden dění na finančních trzích ovlivňovaly jak nové statistiky, tak i obnovená diskuze ohledně zadlužení evropských států. To se dotklo i pražské burzy, kde si index PX odepsal... celý článek

Partners Financial Services