Akciovým trhům se dařilo, nejistotu však udržují diskuze o budoucnosti eura

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 15. 12. 2010 | 1 komentář
Akciovým trhům se dařilo, nejistotu však udržují diskuze o budoucnosti eura
Dobré výsledky německého a čínského hospodářství drží světové trhy nad vodou. Optimistické náladě na finančních trzích nakonec nezabránily ani horlivé diskuze kolem eura a snížení ratingu dlouhodobých závazků Irska.

Minulý týden působilo na finanční trhy několik protichůdných faktorů. Na jednu stranu se v Evropě znovu rozhořely diskuze o možné finanční pomoci Portugalsku a Španělsku a dokonce se fantazíruje o jakémsi údajném plánu novinářů zničit euro. (Některé sebešílenější teorie spiknutí mohou bohužel napáchat nepěknou paseku). Do toho ještě ratingová agentura Fitch snížila rating dlouhodobých závazkůIrska, což jen přililo olej do ohně.

Na druhou stranu přišly překvapivě dobré statistiky z Německa a hlavně z Číny. Čínské importy i exporty v listopadu vyskočily nečekaně vysoko. Takže čínská ekonomika jede dál a investoři doufají, že s sebou potáhne i zbytek světa. To nakonec rozhodlo a na finančních trzích zavládla dobrá nálada.

Světové akciové trhy

Akciím se v minulém týdnu dařilo po celém světě. Rostly akcie napříč všemi sektory a zisky hlavních akciových indexů se pohybovaly mezi 1 a 4 %. V pozadí zisků stály hlavně dobré zprávy z Číny. Panevropský index DJ STOXX 600 končí týden hned o 1,5 % výš, než kde ho začal – u hladiny 276 bodů.

Pražská burza

Index PX v minulém týdnu vzrostl skoro o 4 %. Zakončil tak týden u hladiny 1193 bodů. Na tomto růstu mají největší zásluhu bankovní tituly Erste Bank a Komerční banka, které tvoří třetinu indexu PX. Výtečně si vedly i akcie těžařské společnosti NWR, které si připsaly skoro 9 %. Této společnosti pomohl růst cen komodit na světových trzích.

SPAD

Petrochemickou společnost Unipetrol postihl na začátku týdne požár materiálu při údržbářských pracích. A jaké napáchal škody? Akcie po oznámení zprávy klesly o dvě procenta. A společnost sníží kapacitu České rafinérské v rafinérii Litvínov na dva týdny. Zpráva je pro společnost samozřejmě negativní, ale už v polovině týdne si akcie všímaly spíše čínských statistik než likvidování následků požáru.

Více se lze dočíst v rámci balíčku informací Akciový Orel na stránkách www.nextfinance.cz.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční trhy za sebou mají dobrý týden

8. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ

Finanční trhy za sebou mají dobrý týden

V minulém týdnu vládl finančním trhům optimismus. Ve světě rostly akcie napříč všemi sektory a zisky hlavních akciových indexů se pohybovaly mezi 2 a 5 %. Výrazněji si polepšila i pražská... celý článek

Světové trhy: problémy hlásí i Maďarsko

1. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Světové trhy: problémy hlásí i Maďarsko

Investorům se nelíbí razantní zásahy maďarské vlády, která se snaží srazit deficit státních financí. Akcie na budapešťské burze nekompromisně klesají a zemi hrozí snížení ratingu.

Světové trhy: v hlavní roli Irsko a Čína

24. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Světové trhy: v hlavní roli Irsko a Čína

S finančními trhy v minulém týdnu nejvíce hýbalo zvýšení povinných minimálních rezerv v Číně a záchrana irských bank. Akciím na pražské burze se opět příliš nevedlo.

Světové trhy znervózňuje situace Irska

18. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Světové trhy znervózňuje situace Irska

Minulý týden dění na finančních trzích ovlivňovaly jak nové statistiky, tak i obnovená diskuze ohledně zadlužení evropských států. To se dotklo i pražské burzy, kde si index PX odepsal... celý článek

Americká centrální banka potěšila finanční trhy

10. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Americká centrální banka potěšila finanční trhy

Americká centrální banka (Fed) oznámila, že podpoří finanční trhy nákupem státních dluhopisů za 600 miliard dolarů. Drtivou většinu investorů to povzbudilo k nebývalé aktivitě.

Partners Financial Services