Světové trhy znervózňuje situace Irska

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 18. 11. 2010
Světové trhy znervózňuje situace Irska
Minulý týden dění na finančních trzích ovlivňovaly jak nové statistiky, tak i obnovená diskuze ohledně zadlužení evropských států. To se dotklo i pražské burzy, kde si index PX odepsal 1,3 %.

Statistiky minulého týdne vyzněly optimisticky hlavně v Americe. Sentiment v sektoru malých podniků v USA za říjen i Michiganský index spotřebitelského sentimentu za listopad vzrostly víc, než se čekalo. Z eurozóny jsme se mezitím dozvěděli údaje o hrubém domácím produktu. Ve třetím kvartále rostla ekonomika eurozóny o 1,9 %, tedy meziročně stejně jako v kvartále druhém. Mezikvartálně přitom už zpomaluje. (Oproti druhému kvartálu rostla o 0,4 %, zatímco předchozí kvartál to bylo 1 %.) Svůj růst tím pádem už zpomaluje jak americká, tak i evropská ekonomika. Špatnou zprávou je, že světová ekonomika dál zpomalí. Dobrou zprávou je, že stále ještě roste. A že na novou recesi to tentokrát nevypadá.

Rozdíl výnosů irských dluhopisů oproti těm německým dosáhl minulý týden historického maxima. Nicméně strach investorů o osud Irska není ničím podložený. Jde pouze o to, že se o problému začalo znovu mluvit v souvislosti se snahou Irů o ozdravení veřejných financí.

Světové akciové trhy

Hlavní akciové indexy podle očekávání korigovaly růst z předchozího týdne. Ztráty dosáhly až tří procent. Jedinou výjimkou byl japonský index NIKKEI 225. Ten totiž reagoval skoro 1% růstem na dobré zprávy z domácí ekonomiky: japonský hrubý domácí produkt podle předběžných údajů vzrostl ve třetím kvartále o 0,9 %, což je víc, než se čekalo.

Panevropský index DJ STOXX 600 končí týden jen o desetinu procenta níž, než kde ho začal – u hladiny 272 bodů.

Pražská burza

Pražská burza naprosto ignorovala předběžný odhad hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí tohoto roku. Zatímco se počítalo s meziročním růstem ekonomiky o 2,4 %, tak čísla ukázala na růst o 3 %. Namísto nadšení ale investoři sledovali dění v zahraničí, kde probíhala korekce předcházejícího růstu umocněná strachem o Irsko.

V minulém týdnu si proto index PX odepsal 1,3 %. Pesimismus nejvíce ublížil malým volatilním titulům, jako jsou developerská společnost ECM a sázková společnost Fortuna. Obě si odepsaly přes 5 %. Naopak se dařilo akciím Unipetrol, které těžily ze zprávy, že politická strana Věci veřejné plánuje navrhnout nižší spotřební daň na naftu. Zatím se ale jedná o pouhou spekulaci, která má do schválení daleko.

SPAD

Energetická společnost ČEZ minulý týden zveřejnila své hospodářské výsledky za tři čtvrtletí tohoto roku. Čistý zisk meziročně poklesl o 14,9 % a dosáhl 40,2 mld. Kč. Finanční trh počítal s necelými 39 mld. Kč. Provozní zisk dosáhl 50 mld. Kč. Výsledky ČEZu tím pádem překonaly očekávání.

Jak už bývá zvykem, výsledky ČEZu se opět odvíjely od cen elektřiny. Ceny elektřiny meziročně poklesly rychleji než ceny paliva. To se projevilo tím, že zatímco tržby vzrostly o 2,5 %, provozní náklady vyskočily hned o 10,6 %. Meziročně se tak hospodaření ČEZu horší (byť finanční trh byl ve svém očekávání ještě pesimističtější). ČEZ proto společně s výsledky představil svůj plán Nová vize.

 

Telekomunikační společnost Telefónica O2 (TO2) překvapivě zvýšila čistý zisk za tři čtvrtletí o 16,5 % na 10,367 mld. Kč. To je na první pohled úžasný výsledek. Pojďme se ale na výsledky podívat podrobněji.

Konsolidované výnosy poklesly v prvních třech čtvrtletích 2010 meziročně o 7 %. I v posledních měsících totiž pokračoval pokles počtu pevných linek. Nyní TO2 provozuje 1 686 tisíc pevných linek, což je zhruba o 6 % méně, než loni. Jen během třetího čtvrtletí odhlásilo pevnou linku 23 tisíc klientu. Úbytek pevných linek částečně kompenzuje internet. Počet přípojek ADSL dosáhl na konci třetího čtvrtletí 2010 výše 777 tisíc, meziročně o 11,3 % víc. Jenže to nestačilo a celkové tržby jsou meziročně nižší.

Společnost meziročně ušetřila na provozních nákladech necelá 3 %. To je pěkné, ale ještě to zdaleka nárůst čistého zisku nevysvětluje. Rozluštění hádanky hledejme v účetních číslech. Za zvýšením čistého zisku stojí mimořádný jednorázový účetní příjem. Společnost totiž zrušila ztrátu ze snížení hodnoty aktiv ve výši 3,4 mld. Kč, kterou zaúčtovala v roce 2003 (ještě jako Český Telecom). Po očištění o tento odpis je zisk přesně v souladu s očekávanými 2,61 mld. Kč.

Takové účetní čáry už se bohužel opakovat nebudou. TO2 bude odkázána jen na své hospodaření a to se pomalu, ale velmi jistě horší. Internetový trh začíná být nasycen, o pevné linky už není zájem. Pokud TO2 nepřijde s inovací, můžeme v následujících kvartálech čekat pozvolný pokles zisku.

 

Více se lze dočíst v rámci balíčku informací Akciový Orel na stránkách www.nextfinance.cz .

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Americká centrální banka potěšila finanční trhy

10. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Americká centrální banka potěšila finanční trhy

Americká centrální banka (Fed) oznámila, že podpoří finanční trhy nákupem státních dluhopisů za 600 miliard dolarů. Drtivou většinu investorů to povzbudilo k nebývalé aktivitě.

Akcie na dobré hospodářské výsledky minulý týden nereagovaly

3. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie na dobré hospodářské výsledky minulý týden nereagovaly

Ani dobré výsledky světových ekonomik nepřiměly akcie k výraznějšímu růstu. Finanční trhy totiž vyčkávaly na blížící se zasedání Americké centrální banky (Fed).

Světové trhy bedlivě sledují Čínu

27. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Světové trhy bedlivě sledují Čínu

Vývoj čínského hospodářství je stále rozhodujícím faktorem, na který reagují ostatní světové ekonomiky. Čína tak i nadále určuje poměrně optimistickou náladu na trzích. Na pražské burze... celý článek

Světové trhy hlásí mírný optimismus. Pražskou burzu táhne dolů ČEZ

20. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Světové trhy hlásí mírný optimismus. Pražskou burzu táhne dolů ČEZ

Na konci minulého týdne vládla na světových trzích optimistická nálada. Naopak pražská burza značně oslabila. Zasloužily se o to především akcie energetického koncernu ČEZ, které si... celý článek

Investoři se odhodlávají k riskantnějším krokům

13. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ | 7 komentářů

Investoři se odhodlávají k riskantnějším krokům

Minulý týden byl na finančních trzích poněkud hektický. Negativní zprávy o situaci některých evropských ekonomik a chmurné statistiky z amerického trhu práce měly ale opačný efekt,... celý článek

Partners Financial Services