Očima expertů: Jaké akcie kupovat a jakých se zbavit?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 3. 6. 2016 | 3 komentáře
Které akcie se teď vyplatí držet v portfoliu a kterých byste se měli co nejrychleji zbavit? Zeptali jsme se odborníků ze světa peněz.
Očima expertů: Jaké akcie kupovat a jakých se zbavit?

Stále častěji se mluví o tom, že se vysoké ceny akcií jsou výsledkem přílivu levných peněz uvolňovaných do ekonomiky centrálními bankami, že nejsou podepřené reálnou výkonností firem. Zřejmě je tu doba, kdy by měl každý investor zvážit, které akcie je dobré v portfoliu držet a kterým dát radši naopak co nejrychleji vale. Strmý pád některých titulů by mohl pořádně bolet. Odborníci většinou doporučují s akciemi příliš nespekulovat a věřit spíš osvědčeným titulům, které přinášejí pěkné dividendy.

Jak tedy nyní při údržbě akciové portfolia postupovat? Které obory mají budoucnost? A jakých konkrétních titulů se držet a které přikupovat a kterých se nadobro zbavit? O doporučení jsme požádali ekonomy, zástupce bank a investičních společností, soukromé investory a také poradce.

Aleš Prandstetter

hlavní investiční stratég ČSOB Asset Management

Aleš Prandstetter
+18
+
-

V současné době nízkých úrokových sazeb a nízké inflace preferuji firmy, které vyplácejí rozumné dividendy. Když se podívám na český trh, může jít o Philip Morris ČR jako čistě dividendovou akcii, nebo třeba Pegas, jehož růstový byznys je dividendovým výnosem podpořen. Zajímavá je i nová emiseMoneta Bank.

Za hranicemi téma dividendových akcií rezonuje stejně, zejména v Evropě. V naší těsné blízkosti jde třeba o maďarský MOL nebo polské Asseco. V západní Evropě pak najdeme „dividendové aristokraty“ jako automobilku Daimler AG nebo italského přepravce plynu Snam. Zajímavý je v tomto ohledu i farmaceutický, ropný a tabákový průmysl – v Evropě třeba Total nebo GlaxoSmithKline. Pokud pokračuji za Atlantik, možnosti v dividendových titulech dále narostou. Například tabáková společnost Altria, ropný Chevron nebo Abbott Laboratories nejenže vyplácejí výnos akcionářům, ale mají za sebou i spolehlivou minulost, která indikuje v odpovídajícím investičním horizontu rozumnou výnosnost investice.

Za kolik tabák? Akcie Philip Morris

Zdroj: peníze.cz

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom finanční skupiny Roklen

Lukáš Kovanda
+2
+
-

To je zase vypečená otázka. Kdybych na ni znal zaručenou odpověď, tak neodpovídám. Ale povím vám radši, které tituly hrají momentálně prim v jednom z portfolií, do kterých sám investuji: Silicon Motion, Coach, Bristol-Meyrs Squibb. Jde tedy o technologie, luxus, farmacii. Není to žádné doporučení, jen přiblížení toho, co (také) právě teď dělám se svými penězi.

Pak také vybírám silně krvácející tituly a snažím se přijít na to, jestli ještě mají šanci, aby se jejich těžké rány zhojily. Tyto mé investice – sázky – už mají opravdu vysoce spekulativní ráz, takže je raději ani nezveřejním. Abyste se mi za rok nevysmáli.

Pavel Drahotský

ředitel Saxo Bank pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko

Pavel Drahotský
+1
+
-

Aktuální situace na kapitálovém trhu je rozdílná pro dlouhodobé investory a pro tradery. Tím klíčovým faktorem pro následující dny a týdny bude brexit. Možná se to může zdát jako přehnané, ale tato tržní událost má v případě odchodu Británie z Evropské unie potenciál jak na krátkodobou intenzivní nestabilitu, tak ale i sekundární dlouhodobou, neboť se dá předpokládat, že by se ukázaly vedlejší efekty, které dnes nikdo neumí domyslet. Stejně to bylo s hypotečním trhem v USA v roce 2007, následkem jeho vývoje došlo sekundárně ke krachu páté největší investiční banky atd.

Nicméně z pozice dlouhodobého investora, který preferuje buy and hold strategii, bych se rozhodně neukvapoval a počkal na výsledek referenda. I po něm bude dostatek času nastoupit do dlouhodobých pozic a v případě odmítnutí brexitu i výhoda podstatně stabilnějšího prostředí. Pro tradery naopak daný okamžik přinese nespočet příležitostí jak na měnách, tak i akciích, dluhopisech nebo opcích.

Jaroslav Šura

investor a podnikatel

Jaroslav Šura
+9
+
-

Umístit svůj kapitál na burzu lze investičně nebo spekulativně. Investice by měly hrát v portfoliu naprosto dominantní roli. Mají oproti spekulacím tu výhodu, že je lze vysedět, pobírat dividendy a při výraznějším poklesu se slevou přikoupit. U spekulace je v takovém případě vhodnější přiznat si ztrátu a vypadnout.

Z konkrétních titulů na pražské burze se mi dlouhodobě líbí ČEZ – ceny silové elektřiny, povolenek a energetických komodit se odrazily ode dna, zároveň společnost generuje mohutné cash flow umožňující slušnou dividendu i do budoucna, nerozděleného zisku má společnost přes dvě stě miliard korun. Atraktivní je teď ale i nová Moneta – další dividendový titul. Zřejmě podhodnocenější než Komerční banka. Navíc mně láká roztříštěná vlastnická struktura. Moneta je tržní kapitalizací tak malá banka, že bude-li GE skutečně zbývající podíl prodávat na burze, je pouze otázka času, kdy ji bude chtít ovládnout nějaký větší hráč. K tomu bude zapotřebí skoupení velkého množství akcií. Komerční banka, Philip Morris a Erste se mi také zamlouvají, ale ne za tyhle ceny. Nelikvidní tituly nekupuji.

Jako spekulace se mi líbí stříbro „v papírové podobě“, tedy SLV. Také Organovo, společnost zabývající se 3D tiskem živých tkání, může být zajímavou spekulací, ještě nedávno byly upisovány akcie za 4,2 dolaru, dnes stojí pod tři dolary. Naopak, už mě nezajímají těžaři zlata, riziko prodělku mi připadá příliš velké.

Aleš Michl

ekonom, poradce ministra financí

Aleš Michl
+5
+
-

O svých oblíbených akciích pohřebnické firmy StoneMor vám už psát nebudu. A popravdě, udržet v portfoliu jen zdravé akcie a těch, co půjdou brzy dolů, se zbavit, nikdo nedokáže. Ani Warren Buffett. A pokud to trefíte, bude to stejně spíš jen náhoda. Kupte si proto radši ETF amerických akcií, náklad do 0,3 procenta a nemusíte se s touhle otázkou trápit.

Jan Traxler

privátní investiční poradce FINEZ Investment Management

Jan Traxler
-2
+
-

Mám obavy, že je vývoj na akciových trzích trochu odtržený od reality. Ceny jsou uměle nafukovány politikou nulových, neřkuli záporných úrokových sazeb. A investoři jsou často finančními inženýry drženi v iluzi rostoucích zisků. Ve vzduchu už delší dobu visí riziko nějakého většího propadu napříč celým trhem. Takže většině lidí bych doporučoval raději se dnes držet od akcií dále, pokud se tedy nejedná o pravidelné investice do akciových fondů s velmi dlouhým investičním horizontem jako zabezpečení na důchod apod.

A konkrétní tipy? Začátkem roku jsem tu zmiňoval z českých firem akcie Unipetrol (od začátku roku + 12 %) a ČEZ (0 %). Ze známějších zahraničních akcií Volkswagen (-1 %), Newmont Mining (+ 82 %), Whirlpool (+ 19 %), Allergan (-22 %) a Oshkosh (+ 18 %). Akcie společnosti Oshkosh jsem nedávno prodával, Allergan naopak přikupoval. Ostatní držím.

Obecně raději kupuji akcie firem, které mají aktuálně nějaké problémy, ale jinak mají dlouhodobě pevné místo na trhu. Naopak skeptičtěji se dívám na módní hity jako je Facebook, Amazon, Netflix, Tesla apod. Jejich byznysu fandím (vyjma Facebook), ale nikdy nekupuji akcie, kterým všichni předpovídají růst až do nebe.

Petr Bártek

analytik České spořitelny

Petr Bártek
-1
+
-

Za atraktivní považujeme sektor e-commerce, kde se očekává růst 12–14 procent a který si udržel vysoké tempo nad odhady analytiků i v uplynulém kvartále. Sektor roste na úkor tradičních kamenných obchodů. Sektoru dominuje Amazon, kde ale jsou očekávání zisku a ocenění již nastavena vysoko. Preferujeme proto eBay, která v poslední době zaostávala. eBay reaguje na tlak ze strany Amazonu obratem ve strategii (snižování nákladů, spin off PayPal) a změnou modelu z aukčního řešení na katalogové.

Za další atraktivní sektor považujeme rezidenční nemovitosti. Nová výstavba se i po několika letech růstu drží v rámci historických průměrů. Rostoucí realitní trh pomáhá obchodům s kutilským vybavením, jako jsou například Home Depot a Lowe’s.

V Česku preferujeme tituly těžící s rostoucí spotřebitelské důvěry, tedy například mediální CME nebo nápojářské společnosti Kofola a Stock Spirits. Z velkých titulů považujeme za bezpečnou dividendovou sázku akcie O2 CR, je u nich ale v listopadu a prosinci krátkodobé riziko poklesu v případě vyřazení z indexu MSCI.

Amazon: módní záležitost? Dobře naceněný šampion?

Zdroj: peníze.cz

Martin Pavlík

portfolio manažer Conseq Investment Management

Martin Pavlík
+13
+
-

Na pražské burze nevidím výrazně negativně žádnou společnost. Většina z nich nabízí velice slušný dividendový výnos a zdravou účetní rozvahu. Nejvíce věřím například akciím Vienna Insurance Group, která je v České republice známá pod jmény Kooperativa, Česká podnikatelská pojišťovna nebo Pojišťovna České spořitelny. VIG v minulých měsících, pod novou předsedkyní představenstva Elisabeth Stadler, provedl většinu odpisů a oznámil plánované snížení nákladů. V následujících kvartálech tak dojde k stabilizaci zisků, přičemž pro rok 2016 se očekávaný zisk před zdaněním pohybuje okolo 400 milionů eur a ukazatel P/E je blízko 8. Zajímavou investicí mohou být také akcie CETV (matky televize Nova), která provozuje televizní stanice v České republice, Slovensku, Rumunsku, Chorvatsku nebo Slovinsku. Stěžejním bodem může být snižování dluhu se zlepšujícím se provozním cash flow ve spojení s uplatněním warantů. Snížení provozních nákladů včetně prodeje nejádrových aktivit již proběhlo a v následujících kvartálech tak čekám pozitivní reakci v ceně akcií. Letošní rok by mohl být dobrý také pro akcie Unipetrolu. Červnová valná hromada po dlouhých osmi letech pravděpodobně schválí výplatu dividendy, brzy můžeme očekávat konkrétní informace k výplatě pojistky za požár v litvínovské rafinérii, která by měla dosáhnout plného provozu v říjnu letošního roku. Pozitivní pro hospodářské výsledky je také probíhající konsolidace sítě čerpacích stanic a stále vysoké rafinérské a petrochemické marže.

Akcie Vienna Insurance Group

Zdroj: peníze.cz

Michal Semotan

portfolio manažer J&T banky

+4
+
-
Michal Semotan

Anketa

Kdo by podle vás nejspíš mohl vydělat?

Velká volatilita, která dnes na trzích je, umožňuje pořídit za zajímavé ceny tituly s nadprůměrným dividendovým výnosem – v Evropě třeba Daimler, Allianz, BNP Paribas, doma ČEZ nebo nově Moneta Money Bank.

Osobně bych si kombinoval portfolio z dividendových titulů a z titulů, kde investor vidí výrazný potenciál růstu proti současné ceně. Z takových jsou podle mě vhodné třeba akcie Alibaby; když firmu srovnáme s konkurenčním Amazonem, generuje nadprůměrné marže a obsluhuje gigantický počet zákazníků. Navíc v neustále rostoucím segmentu. Podobným titulem je pak Yoox Net-a-porter Group, online prodejce luxusnějšího zboží v Evropě. K dalším potenciálně růstovým sázkám můžou patřit vybrané komoditní tituly, v posledních letech zašlapané do země, dnes úspěšně restrukturalizované – třeba Glencore. Sázkou na budoucnost je také americký producent hliníku Alcoa – v automobilovém a leteckém průmyslu usilují výrobci o nižší hmotnost, o hliník tedy bude zájem.

Vyhnul bych se akciím, u kterých jsou pravděpodobné vysoké výkyvy kurzů, dopředu obtížně předvídatelné – mezi takové společnosti patří podle mě například Tesla. Může dopadnout dobře, pokud naplní nahromaděné objednávky elektroaut, nebo velmi špatně, pokud nedokáže zvýšit produkci a finančně se vyčerpá. Neinvestoval bych už ani do některých technologických společností, které výrazně rostly loni – příkladně do Salesforce

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 6. 2016 9:52, Martin

Karle souhlas, trochu toho investičního optimismu se třeba. Já mám nastavené trvalé příkazy do indexových fondů (m.j. i ten Amundi North America index Fund s mng. fee 0,15%) a do důchodu za cca 30 let nic neřeším.
Ale trošku peněz jsem si uložil i do ETF na VIX a pákovaný short S P 500, a když nám to najednou spadne (jako v lednu) vyberu zisky a levno přikoupím svoje long pozice. Jak říkal Keynes trhy mohou zůstat iracionální déle než vy likvidní, pane Traxlere...

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie na steroidech. Kdy přijde zástava srdce?

23. 5. 2016 | Jan Traxler | 8 komentářů

Akcie na steroidech. Kdy přijde zástava srdce?

Sportovci nacpaní anabolickými steroidy dokážou krátkodobě dosahovat úžasných výkonů. Dlouhodobě platí zničeným zdravím, ba riskují smrt. I skvělé výkony akcií, jejichž ceny od roku... celý článek

Nový impulz pro pražskou burzu

18. 4. 2016 | Jan Traxler | 2 komentáře

Nový impulz pro pražskou burzu

Dvě velké společnosti oznámily vstup na českou burzu. Jestli se emise GE Money Bank a EP Infrastructures ze stáje Daniela Křetísnkého vydaří, bude to pro český trh znamenat víc, než... celý článek

Očima expertů: Do čeho investovat v roce 2016?

8. 1. 2016 | Ondřej Tůma | 28 komentářů

Očima expertů: Do čeho investovat v roce 2016?

Kde letos ve světě investic hledat slepičku, která bude snášet zlatá vajíčka? Zeptali jsme se předních ekonomů, analytiků, investorů a podnikatelů.

Akciová apokalypsa za dveřmi aneb jak se dělá hoax

15. 12. 2015 | Aleš Tůma | 1 komentář

Akciová apokalypsa za dveřmi aneb jak se dělá hoax

Chystá se něco velkého! Elity se na to v tichosti připravují – a vy byste měli taky! Prodejte, co můžete, a nakupte zlato.

Jan Bláha z Fio banky: Čechy zajímají stále víc investice do zahraničních akcií

3. 11. 2015 | Daniel Tácha | 1 komentář

Jan Bláha z Fio banky: Čechy zajímají stále víc investice do zahraničních akcií

Fio banka dnes obsluhuje více než 530 tisíc klientů. Bezmála 90 tisíc z nich má přitom u ní založený obchodní účet pro investování na finančních trzích. Fio banka je tak největší on-line... celý článek

Partners Financial Services