Přehled pro zdravotní pojišťovnu za rok 2017. Pravidla, kalkulačka, formuláře

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 21. 3. 2018 | 1 komentář
Podáním daňového přiznání podnikatelům povinnosti nekončí. Zbývá ještě odevzdat přehledy pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení. Nabízíme kalkulačku, čerstvé formuláře i aplikaci, která daňové přiznání a přehledy hravě vyplní za vás.
Přehled pro zdravotní pojišťovnu za rok 2017. Pravidla, kalkulačka, formuláře

Přehled příjmů a výdajů letos musí odevzdat zdravotní pojišťovně každý, kdo v roce 2017 na hlavní nebo vedlejší činnost podnikal – i když třeba podnikal jen část roku, měl příjmy do patnácti tisíc (a nemusel tudíž podávat daňové přiznání), dokonce i v případě, že se příjmy rovnaly nule.

Do kdy musíte přehled podat

Přehled zdravotní pojišťovně (respektive všem zdravotním pojišťovnám, u kterých jste byli loni pojištění) se podává nejdéle měsíc po daňovém přiznání. Většina podnikatelů letos podává daňové přiznání nejpozději do třetího dubna, takže přehled zdravotní pojišťovně musí podat do třetího května.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Jestli jste letos neměli povinnost podávat daňové přiznání (třeba proto, že jste loni měli jako OSVČ jen velmi nízké příjmy), máte na podání přehledu zdravotní pojišťovně čas jen do pondělí devátého dubna.

Jestli vám daňové přiznání připravuje daňový poradce, přiznání podáváte nejpozději do druhého července a přehled pro zdravotní pojišťovnu do druhého srpna. Musíte o tom ale zdravotní pojišťovnu do posledního dubna vyrozumět – například kopií plné moci, kterou jste zmocnili daňového poradce ke zpracování daňového přiznání.

Jestli vám finanční úřad z nějakého důvodu lhůtu pro odevzdání daňového přiznání prodloužil, odevzdáváte přehled zdravotní pojišťovně nejpozději měsíc po uplynutí stanovené lhůty.

Za pozdní podání přehledu hrozí až padesátitisícová pokuta. Pojišťovny ale pokuty nerozdávají hned, nejdřív vyzvou k nápravě. 

Jak a kde přehled podat

Čerstvé formuláře přehledů jednotlivých zdravotních pojišťoven (včetně pokynů k vyplnění) můžete stahovat v boxu, nabízíme je v interaktivních verzích, které částečně fungují jako kalkulačka, některé kolonky dopočítají za vás.

Formulář můžete doručit osobně na pobočku zdravotní pojišťovny nebo poslat poštou. Většina zdravotních pojišťoven umožňuje i elektronické podání. Přesnější informace a návod, jak postupovat, hledejte na webu své pojišťovny.

Před vyplňováním si k ruce nachystejte vyúčtování pojistného za loňský rok; zdravotní pojišťovny ho rozesílaly v lednu, najdete v něm přehled předepsaného pojistného i přehled zaplacených záloh za loňský rok. Hodit se bude také daňové přiznání, opíšete z něj údaje o loňských příjmech a výdajích.

Tip!

S daňovou aplikací snadno a rychle

Během patnácti minut je hotovo, bez registrace. Jen odpovídáte na otázky jako v dotazníku, daňová kalkulačka vypočte výši daně a vyplněné daňové přiznání i přehledy pro zdravotní pojišťovnu a sociálku vám obratem pošle na mail. Pak se můžete rozhodnout, jestli zaplatíte sto padesát korun za verzi k tisku. Tu stačí podepsat a poslat nebo odnést na finanční úřad, respektive na sociálku a do pojišťovny. Když něco zapomenete, můžete se do aplikace vrátit a údaje opravit, i po zaplacení.

Online daňová aplikace

Do kdy musíte zaplatit

Když se po vyplnění přehledu ukáže, že jste za zdravotní pojištění měli v roce 2017 zaplatit víc, než jste zaplatili, je třeba nedoplatek uhradit nejpozději do osmi dnů – po dni, ve kterém jste podali (nebo měli podat) přehled. Když přehled odevzdáte dřív než poslední možný den, datum platby počítejte vždy od data podání, máte na to osm dní. Za den platby se považuje den, kdy peníze přijdou na účet zdravotní pojišťovny, nikoli den odeslání.

Když dluh neuhradíte včas, začne nabíhat penále: 0,05 procenta z dlužné částky za každý kalendářní den. Když pokuta nepřesáhne sto korun, pojišťovna vám ji promine.

Pokud se v přehledu naopak dopočtete k tomu, že jste loni na zdravotním pojištění zaplatili víc, považuje se odevzdaný přehled automaticky za žádost o vrácení přeplatku. Pojišťovna na to má jeden měsíc. Nebo se můžete rozhodnout, že přeplatek z loňska využijete na úhradu záloh za další období, stačí ve formuláři tuto možnost zaškrtnout. Pokud máte k pojišťovně jiný dluh, využije přeplatek bez ptaní k jeho pokrytí.

Nová výše záloh

Od měsíce, ve kterém jste podali (případně měli podat) přehled, začínáte platit zálohy na zdravotní pojištění v nové výši – podle částky, která vám vyšla v přehledu. Minimální záloha na zdravotní pojištění v roce 2018 je 2024 korun. Podrobnosti o výpočtu záloh najdete tady:

Daňová kalkulačka OSVČ - výpočet daně

měsíců

Nezdanitelné části základu daně

Slevy na dani

Další kalkulačky

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Skoro tři miliony lidí čeká výměna průkazu VZP

26. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Skoro tři miliony lidí čeká výměna průkazu VZP

Od dubna začne Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) velkou výměnu průkazů pojištěnce. Nový průkaz s platností na dalších deset let obdrží lidé, kterým v letošním roce vyprší platnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Pozor na změnu. OSVČ si musí zvýšit minimální zálohy už teď

24. 1. 2024 | Petr Kučera, Gabriel Pleska | 1 komentář

Pozor na změnu. OSVČ si musí zvýšit minimální zálohy už teď

Jaké jsou minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění živnostníků a dalších podnikatelů v roce 2024? Do kdy je potřeba zaplatit? Tady je přehled.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Partners Financial Services