Zdravotní pojištění 2018: kolik budou platit podnikatelé

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 31. 10. 2017 | 11 komentářů
Minimální zálohy na zdravotní pojištění, které platí velká část podnikatelů, budou od ledna 2018 vyšší. Máme pro vás přehled všeho důležitého.
Zdravotní pojištění 2018: kolik budou platit podnikatelé

Alespoň minimální zálohu na zdravotní pojištění musí platit každý, kdo podniká v rámci hlavní činnosti. Minimální zálohu odvádíte povinně i v případě, že jste měli v minulém roce v podnikání ztrátu, nebo když s podnikáním teprve začínáte. Výjimku mají jen lidé podnikající v rámci vedlejší činnosti, detailněji se k nim dostaneme v závěru článku.

Nová výše minimálních záloh na zdravotní pojištění platí od ledna 2018, na rozdíl od sociálního pojištění se nečeká na podání přehledu o příjmech a výdajích. Záloha na zdravotní pojištění se hradí zpětně, za leden je splatná do osmého února, takže od února musíte zdravotní pojišťovně posílat novou částku – pokud tedy stejně jako velká část živnostníků platíte minimální zálohy na zdravotní pojištění. Jestli už teď platíte víc, než bude dělat nová výše minimální zálohy (2024 korun), do podání přehledu o příjmech a výdajích za rok 2017 se pro vás nic nemění, novou výši zálohy budete platit až po jeho odevzdání. Přehled se zdravotní pojišťovně odevzdává vždy nejpozději měsíc po podání daňového přiznání za předešlý rok, většinou tedy do konce dubna:

Měníme zdravotní pojišťovnu

Změna zdravotní pojišťovny a bonusy

Zvažujete změnu zdravotní pojišťovny? Poradíme, jak na to:

Změna zdravotní pojišťovny krok za krokem

Jestli nevíte, podle čeho zdravotní pojišťovnu vybírat, mrkněte i na to, jaké nabízí výhody a bonusy. Neměly by ale být hlavním kritériem, nejdůležitější je, se kterými doktory a lékařskými zařízeními má pojišťovna smlouvu:

Jaké bonusy nabízí vaše zdravotní pojišťovna

Jak se počítají zálohy

Zálohy na zdravotní pojištění se živnostníkům a podnikatelům počítají ze zisku v předchozím účetním období, tedy předešlém roce. Vyměřovací základ se rovná polovině zisku, tedy padesáti procentům příjmů z podnikání a jiné samostatně výdělečné činnosti po odečtení výdajů. Výdaje se v daňovém přiznání uplatňují paušálem nebo daňovou evidencí:

Sazba zdravotního pojištění je 13,5 procenta z vyměřovacího základu. Ten nemůže být nižší než minimální vyměřovací základ, který se odvozuje z průměrné měsíční mzdy, jak ji pro daný rok stanoví Ministerstvo práce a sociálních věcí. Když se dopočtete k nižší částce, počítáte s minimálním vyměřovacím základem, který v roce 2018 stoupne na 14 989,50 korun měsíčně (letos dělá 14 116 korun měsíčně).

Minimální záloha na zdravotní pojištění – 13,5 procenta z minimálního vyměřovacího základu – tedy v roce 2018 bude 2024 korun (letos 1906 korun).

Když vám ve výpočtu záloh na zdravotní pojištěnípřehledu příjmů a výdajů pro zdravotní pojišťovnu vyjde měsíční vyměřovací základ vyšší než minimum, budete odvádět na zdravotní pojištění 13,5 procenta ze svého vyměřovacího základu. 

Jak se počítá...

... minimální záloha

Při výpočtu minimálních záloh na zdravotní pojištění se vychází z několika údajů, které každoročně vyhlašuje Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Je to všeobecný vyměřovací základ za rok, který o dva roky předchází roku, pro který zálohu počítáme (pro zálohu platnou v roce 2018 je tedy rozhodující vyměřovací základ roku 2016), a přepočítací koeficient. Vynásobením těchto dvou čísel dojdeme k takzvané průměrné měsíční mzdě v národním hospodářství. Pro rok 2018 je průměrná mzda 29 979 korun (28 250 × 1,0612). Pro srovnání: v roce 2017 to bylo 28 232 korun, v roce 2016 27 006 korun.

Minimální záloha na zdravotní pojištění se rovná 13,5 procenta z minimálního vyměřovacího základu, kterým je polovina průměrné mzdy, v roce 2018 tedy z 14 989,50 koruny. Takže minimální záloha pro rok 2018 je 2024 korun.

Vedlejší činnost a zálohy

Člověka, který podniká v rámci vedlejší činnosti, například při zaměstnání, v důchodu, na mateřské, při rodičovském příspěvku nebo při studiu, se netýká minimální vyměřovací základ ani minimální zálohy.

Podnikající penzisté, studenti a lidé pobírající rodičovský příspěvek, platí při vedlejší činnosti zálohy na zdravotní pojištění povinně až od druhého roku podnikání, a to podle skutečných zisků z předchozího roku. Zaměstnanci, kteří v rámci vedlejší činnosti podnikají, nemusejí v podnikání zálohy na zdravotní pojištění platit ani v dalších letech, pojistné doplatí vždycky až po podání přehledu zdravotní pojišťovně, podle svých skutečných zisků.

podnikáte v rámci hlavní nebo vedlejší činnosti, platí, že když zálohy, které jste v daném roce odvedli, neodpovídají vašim reálným ziskům, budete muset zdravotní pojištění po podání přehledu zdravotní pojišťovně doplatit. Případně vám naopak pojišťovna vrátí, co jste zaplatili navíc.

Přehled

Důležité údaje ke zdravotnímu pojištění

Rok 2018

Rok 2017

Průměrná mzda v národním hospodářství

29 979 Kč

28 232 Kč

Minimální měsíční vyměřovací základ

14 989,50 Kč

14 116 Kč

Minimální měsíční záloha

2024 Kč

1906 Kč

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 10. 2017 16:46, kaspar

Jdete do hajzlu, uz nevite jak lidi odrbat

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 2. 2018 10:22, Jan

Prestante hltat populistické kecy nějakých levicových politiku. Vůbec tomu nerozumite a v dane situaci se nevyznate.. Co když jste starý a nechcete se doprosovat na UP? Nemuzete mit z ruznych duvodu pevnou pracovni dobu? Vase odbornost neni v dane oblasti k mani v prac.pomeru? Staci?

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services