Banka se zbavuje papíru. Podepíšete se digitálně

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 26. 1. 2014 | 5 komentářů
GE Money Bank do konce roku 2014 zavede na všech svých 254 pobočkách digitální podepisování smluv. Místo na papír se na jejich pobočkách budou klienti podepisovat na takzvané signpady.
Banka se zbavuje papíru. Podepíšete se digitálně

Stejnou technologii na svých pobočkách již od vstupu na trh na konci roku 2011 používá také Air Bank. „U nás jsou takto nyní podepsány tři smlouvy ze čtyř, protože 75 procent klientů podepisuje smlouvy na pobočce,“ řekl on-line deníku Aktuálně.cz Vladimír Komjati, mluvčí Air Bank.

GE Money Bank plánuje po rozšíření zařízení na všechny pobočky uzavírat takto veškeré smlouvy. Klientům ale slibuje, že jim na vyžádání kdykoli smlouvu podepsanou přes signpad bankéři vytisknou. Stejně tak na požádání bankéři budou tisknout i návrhy smluv před jejich podpisem. Kdo si o to nepožádá, bude návrh smlouvy číst také v signpadu.

Signpad. Zdroj: GE Money Bank

Smlouvy v digitální podobě klienti GE Money Bank (stejně jako klienti Air Bank) najdou včetně podpisů (i bankéř smlouvu podepíše přes signpad) ve svém internetovém bankovnictví.

GE Money Bank o nové službě mluví jako o biometrickém podpisu. To ve vás může vyvolat představu, že na smlouvu bude nutné připojit třeba i otisk prstů. Tam GE Money Bank ale nemíří, protože otisk prstu by neměl takovou právní sílu jako podpis přes signpad, který má podle bankéřů stejnou váhu jako podpis klasický.

Anketa

Už jste někdy měli trable s podpisovým vzorem?

Biometrický je podpis na signpad podle GE Money Bank z toho důvodu, že signpad nezaznamená jen samotný podpis, ale i jeho průběh. Vnímá tlak, jaký v jednotlivých fázích podpisu klient vytváří i například sklon tužky. Při zadávání podpisového vzoru na pobočce banky pak vyhodnocuje i tyto parametry a každý podpis je následně ohodnocen mírou shody se zadaným podpisovým vzorem. Ten vzniká jako průnik ze šesti podpisů, které klient zadá při vytváření vzoru v bance.

Takto vytvořený podpisový vzor navíc s klientem „roste“. Při každém jeho dalším zadání v bance si totiž systém vyhodnotí změny, a pokud jsou ještě přijatelné, pak je započítá i do již vytvořeného vzoru, který se tak vyvíjí. K úspěšnému ověření je nutné získat shodu ve výši 80 procent, zaměstnanci banky při interním testu získali průměrnou shodu ve výši 93 procent. Každý klient má na zadání správného podpisu tři pokusy, pak je nutné vytvořit vzor nový. 

„Zavedení biometrických podpisů považujeme za jednu z nejzásadnějších proklientských inovací v současném českém bankovnictví. Všechny smlouvy budeme nově ukládat do zabezpečeného archivu, kde jsou zákazníkům kdykoliv k dispozici,“ říká Štěpán Pittauer, projektový manažer GE Money Bank. Podle něj každý sedmý klient banky musel kvůli ztrátě smlouvy v minulosti žádat o její kopii. To po zavedení „digitálních“ smluv už nebude nutné, smlouvy budou v internetovém bankovnictví, odkud se dají stáhnout ve formátu PDF a následně vytisknout.

Air Bank už má, spořitelna a ČSOB plánují

Většina konkurenčních bank podobnou novinku nechystá. Signpady už na svých pobočkách má Air Bank. „Jsme s touto technologií velmi spokojeni, mimo jiné nám umožňuje provozovat pobočky bezpapírové a chovat se tak šetrně k přírodě. Přestože mají klienti možnost se v případě zájmu podepsat i klasickým způsobem, v praxi to už dnes téměř nikdo nevyžaduje,“ říká mluvčí banky Vladimír Komjati.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Krásná válka: Banky zápasí o to, kdo vám bude smět půjčit

8. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Krásná válka: Banky zápasí o to, kdo vám bude smět půjčit

Nová zbraň: patnáct stovek jako dárek. Banky svádějí boj o to, kdo vám bude smět půjčit. Radost mají nejen ti, kdo si teprv půjčit chtějí, ale i ti, kteří už zadlužení jsou. Na ty opět... celý článek

Nový standard. Bezkontaktní je už třetina karet

22. 12. 2013 | Jiří Hovorka | 1 komentář

Nový standard. Bezkontaktní je už třetina karet

Bezkontaktní platby dál dobývají Česko – umí je už každá třetí platební karta v Česku. Roste také počet terminálů v obchodech, které tento rychlejší druh plateb umožňují. S bezkontaktní... celý článek

Bezkontaktní platební karty. Jsou bezpečné?

22. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 46 komentářů

Bezkontaktní platební karty. Jsou bezpečné?

Počet bezkontaktních karet raketově roste. Co o nich ale doopravdy víme? Palčivá je zejména otázka jejich bezpečnosti. Může vám někdo bezkontaktně vycucnout z karty peníze někde na... celý článek

Dostihy nových bank: Zuno, Equa a Air bank. Jaké jsou průběžné výsledky?

13. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Dostihy nových bank: Zuno, Equa a Air bank. Jaké jsou průběžné výsledky?

Nové banky před dvěma lety slibovaly, že pořádně provětrají faldy zlenivělým bankovním tlouštíkům. Nasadily ostré tempo, ovšem zatím jsou všechny v červených číslech. Neznamená to ale... celý článek

Air Bank opět útočí. Kolik klientů přivábí jediný opravdu úročený běžný účet?

10. 4. 2013 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Air Bank opět útočí. Kolik klientů přivábí jediný opravdu úročený běžný účet?

Zástupci Air Bank slibují velkým bankám další úder. Nové produkty sice mají parametry, které pro leckoho budou atraktivní, někam se ale začíná ztrácet přehlednost a jednoduchost, na... celý článek

Partners Financial Services