Očima expertů: Noví hráči na bankovním trhu. Podaří se jim uspět?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 14. 10. 2011 | 3 komentáře
S novými bankami se v poslední době roztrhl pytel. Cílí na nespokojené klienty velkých bank. Můžou však ve velké konkurenci uspět? A budou pro své klienty opravdu výhodné? Zeptali jsme se ekonomů Petra Macha a Lubomíra Lízala, podnikatele Tomia Okamury a dalších osobností.
Očima expertů: Noví hráči na bankovním trhu. Podaří se jim uspět?

Na bankovních účtech občanů České republiky najdete stovky miliard korun. Češi jsou totiž při nakládání se svými penězi značně konzervativní, a když pomineme úspěšné stavební spoření, tak ostatním produktům finančního trhu příliš nedůvěřují. Přesto se však pravidelně objevuje kritika zaběhnutých bankovních institucí, které jsou si prý až příliš jisté svou pozicí na trhu. Jsou jim vytýkány vysoké poplatky a značná zkostnatělost při jednání s klienty. Někdy bývají dokonce připodobňovány k vypaseným kaprům, kterým vyhovuje stojatá voda kalného rybníka. Nyní budou do jejich teritoria nasazeny nové štiky – podle všeho (zatím?) malé, ale pořádně hladové a dravé.

Na český bankovní trh hromadně vstupují nové banky, které by na svou stranu chtěly zlákat klienty, kteří už mají své stávající banky dost a chtějí zkusit něco nového.

Podaří se nováčkům uspět?

EquaSimply better banking!Air BankPrvní banka, kterou budete mít rádi!ZunoU nás získáte vždy top úroky!FioFíííjoo, účet bez poplatků! To jsou smělá hesla, kterými nové banky lákají klienty do svých poboček. Všechny mají jedno společné, zaujmout se snaží jednoduchostí a transparentností. Někteří odborníci z bankovního sektoru však upozorňují na to, že i za novými bankami stojí většinou již zaběhlé finanční subjekty, které chtějí vylepšit svou pozici na trhu. Nebudou to mít jednoduché, Češi jsou totiž při výběru finančních produktů konzervativní, neradi mění své návyky a ke změnám a novinkám nemívají velkou důvěru. Další otázkou je, zda období, ve kterém se vyhlíží další finanční krize a spousta lidí má strach o své úspory, představuje ideální čas k pokusům o získávání klientů. Na zvýšení konkurence v českém bankovním sektoru ale rozhodně není nic špatného, potřebuje ho totiž jako sůl.

Jak se na příchod nových bank na český trh dívají námi oslovené osobnosti? Domnívají se, že mají noví hráči šanci na úspěch? A pomůže podle nich zvýšení konkurence k lepším službám našich bank?

PETR MACH

ekonom

Petr Mach - ekonom, předseda Strany svobodných občanů
+14
+
-

Vstup nových hráčů vždy znamená dynamiku. Velká část české veřejnosti je ale konzervativní a mění banku jen neochotně a raději platí vyšší poplatky. Myslím, že Zuno je spíš ochranou Raiffeisenbank před odlákáním dynamičtějších klientů novými low cost bankami, než snahou získat klienty nové.

LUBOMÍR LÍZAL

ekonom, člen bankovní rady ČNB

Lubomír Lízal
+4
+
-

Konkurence na trhu zvyšuje diverzitu nabízených služeb, a tedy umožňuje zákazníkům lépe si vybrat produkt, který jim vyhovuje. Bankovní sektor není z tohoto pohledu nijak výjimečný. Zda se nové banky prosadí, záleží na tom, zda budou schopny přijít s takovou nabídkou, která potenciální klienty skutečně osloví a bude vnímána jako výhodnější než nabídky jiné.

TOMIO OKAMURA

viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Tomio Okamura, soudruh pračurák
+22
+
-

Ne všechno jsou noví hráči, ale minimálně v několika případech hráči staří, jen s novým produktem. Zuno patří k Raiffeisenbank, družstevní záložna Fio funguje tuším od roku 1996. Air Bank skupiny PPF se tváří, že chce zjednodušit naprosto nepřehledný systém poplatků v českém bankovnictví – uvidíme. Neprůhledné náklady na bankovní služby jsou pro banky velmi výhodné.

TOMÁŠ SOKOL

advokát

Tomáš Sokol
-17
+
-

Je mi to celkem lhostejné. Vždycky neplatí, že rozšíření konkurence zákonitě vede k zlepšení situace na trhu. Na druhé straně v případě bankovnictví nevidím žádný problém v tom, že zde další banky začínají působit. Jak se prosadí, záleží na nich. Možná by se to dalo odhadnout podle toho, jaké produkty nabízejí a za jakých finančních podmínek. Přiznám se ale, že to jsem nesledoval a nesrovnával, ani tyto banky mezi sebou, ani s nabídkami bank, které zde již působí déle.

JIŘÍ SKUHROVEC

ekonom, analytik EEIP

Jiří Skuhrovec
+6
+
-

Zvíření stojatých vod bankovního trhu jsme už pěkných pár let potřebovali, díky bohu za něj. Dokud se ČNB bude dařit všechny hráče ohlídat a držet tak naše úspory v bezpečí, pak pro klienty starých i nových bank plynou z větší konkurence prakticky pouze pozitivní změny.

JAN TRAXLER

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management
+12
+
-

Pro trh je větší konkurence vždycky dobrá. Konkurence znamená tlak na zlepšování nebo zlevňování služeb. Zároveň však nevěřím, že na malém českém trhu bude dlouhodobě profitovat tolik bank, všechny se neuchytí. Ze zmíněných Fio působí v Česku řadu let, má před ostatními náskok.

MARTIN PROKOP

ekonom, analytik Next Finance

Martin Prokop
+8
+
-

Tyto banky zatím nabízejí pouze spořicí produkty. Nabízejí relativně zajímavý výnos s nízkými poplatky. To jsou hlavní rozdíly oproti větším bankám, které nabízejí mnohem větší paletu produktů. Právě tím se dokážou prosadit na českém trhu, kde bankám je často vytýkán nízký výnos a vysoké poplatky. Ostatní banky si na příchod nových hráčů nebudou moci dovolit pouze nečinně přihlížet. Budou muset reagovat, a kdo na tom vydělá, bude klient.

A jaký je váš názor? Uspějí nové banky v silné konkurenci? A zlepší se pozice klientů bankovního sektoru?

Buďte Skoti!

Anketa

Který z expertů vám je se svým názorem nejblíž?

Dře vás banka z kůže? Tak jí zamávejte a běžte jinam. Buďte Skoti!

Vyplatí se vám ale napřed si stáhnout z Peníze.cz, několik formulářů, aby se vám škudlilo snáz a radostněji. Když je vyplníte a odevzdáte v nové bance, ta pak za vás vyřídí spoustu otravných úkonů, včetně veškerého jednání se starou bankou, kam sami nebudete muset vkročit.

Je to tak zařízené díky takzvanému kodexu mobility, kterým se většina našich bank zavázala nebránit lidem ve volném pohybu mezi sebou, ba být jim při něm nápomocny. Máme pro vás tedy:

  • Oznámení o změně účtu společnosti, které si z vašeho účtu strhávají inkaso 
  • Oznámení o změně účtu pro zasílání plateb na nový účet
  • Žádost o změnu banky

Spolu s vlastním Kodexem mobility jsme pro vás připravili všechny tyto formuláře ke stažení na jediném místě serveru Peníze.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petr Kursa: Bankovní služby? Pořád jezdíme ve stodvacítce

23. 7. 2011 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Petr Kursa: Bankovní služby? Pořád jezdíme ve stodvacítce

Největší hráči bankovního trhu si nás vychovávají tak, abychom nechtěli nic nového. A jelikož je to s naší finanční gramotností bledé, nemají s tím moc práce. „Jestliže nemáme ponětí,... celý článek

Změna banky: nenechte se přemlouvat

11. 4. 2011 | Ivo Jeník

Změna banky: nenechte se přemlouvat

Kolikrát jste uvažovali o změně práce, tchyně, vlády, životního stylu? Pokud aspoň jednou, patříte k většině obyvatel republiky. Pokud jste přemýšleli i o změně banky, jste v menšině... celý článek

Chcete udělat bance pápá? Je to snazší, než si myslíte!

7. 4. 2011 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Chcete udělat bance pápá? Je to snazší, než si myslíte!

Díky Kodexu mobility klientů může být změna banky snadnou záležitostí. O existenci tohoto dokumentu, kterým se banky zavazují k součinnosti při vyřizování všech náležitostí, však spousta... celý článek

Očima expertů: Jste spokojeni se službami své banky?

25. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Očima expertů: Jste spokojeni se službami své banky?

V dalším pokračování oblíbené ankety Očima expertů jsme se tentokrát zeptali odborníků, jak jsou spokojeni se službami, které jim poskytuje jejich banka.

Změna banky? Zážitek na celý život!

17. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 36 komentářů

Změna banky? Zážitek na celý život!

Změna banky, u které mají lidé své účty, by díky Kodexu mobility neměla být velký problém. Ve skutečnosti však dochází ze strany finančních institucí k nátlaku, který má k dodržování... celý článek

Partners Financial Services