Petr Kursa: Bankovní služby? Pořád jezdíme ve stodvacítce

Ondřej Tůma | rubrika: Rozhovor | 23. 7. 2011 | 9 komentářů
Petr Kursa: Bankovní služby? Pořád jezdíme ve stodvacítce
Největší hráči bankovního trhu si nás vychovávají tak, abychom nechtěli nic nového. A jelikož je to s naší finanční gramotností bledé, nemají s tím moc práce. „Jestliže nemáme ponětí, co všechno můžeme dostat, tak to prostě nežádáme,“ říká pro Peníze.cz výkonný ředitel společnosti Sardis Petr Kursa.

Češi mají na běžných nebo nízkoúrokových účtech uloženy stovky miliard korun. Jejich peníze tak neustále ztrácejí na hodnotě. Čím je to způsobeno?

Je to začarované kolečko, které je dáno rozdělením tržních podílů na bankovním trhu. Tři významní bankovní hráči drží takřka dvě třetiny českého tržního podílu. Postupně si klienty vychovávají k tomu, aby nechtěli nic nového. Banky pak nemusejí nabízet žádné atraktivnější sazby. V jiných zemích se lidé o své finance starají mnohem víc. Je to také dáno určitou finanční gramotností, která tu zejména u starších generací není dostatečná.

V čem je tedy hlavní rozdíl mezi mladšími a staršími klienty bank?

Mladší generace mezi sebou vedou mnohem otevřenější diskuzi o tom, jak spravují svoje finance. Starší lidé o tom moc rádi nemluví. Není důležité bavit se o tom, kolik vydělávám, ale spíš by měly probírat jednotlivé bankovní služby a produkty a získávat větší přehled.

Petr Kursa

Petr Kursa je spoluzakladatelem společnosti Sardis, s. r. o., a spolutvůrcem konceptu Bankbook.cz. Svou profesní dráhu zahájil v roce 1996 v konzultační společnosti Accenture na klientských projektech zaměřujících se na snižování provozních nákladů, zvýšení výkonnosti obchodních aktivit, segmentaci klientů a systémovou integraci. Od roku 2002 působil v bankovnictví. Podílel se na přípravě a zavádění nových obchodních, provozních a marketingových strategií na bankovních trzích v České republice a na Slovensku. Je absolventem VUT Brno a získal MBA na Rochester Institute of Technology v USA.

Domníváte se, že by se tento stav mohl postupně zlepšovat? Pomohlo by například vyučování finanční gramotnosti na středních školách?

Určitě to je jeden z faktorů, které by mohly pomoci. Když nevím, na co se mám zeptat, tak se nezeptám. Kdybychom nevěděli, že automobil má mít airbagy, tak pořád jezdíme ve stodvacítce. S finančními produkty je to podobné. Jestliže nemáme ponětí, co všechno můžeme dostat, tak to prostě nežádáme.

Banky v Česku občas připomínají líné kapry v rybníku. Jakým způsobem by se mohlo celé bankovní prostředí rozhýbat?

Na druhou stranu se na ně nemůžeme zlobit. Je přirozené, že chtějí maximalizovat svůj zisk. To, že má v Česku pár bank tak zásadní podíl na trhu, vede k určitému konzervování klientů. Zároveň ale vzniká příležitost pro kohokoliv, tedy velké i malé banky, které můžou svou aktivitou a dobrými nabídkami oslovit klienty.

Co si myslíte o poplatcích u českých bank?

Každý má nárok na určitý výnos, jenž mu pokryje náklady. I zkušenosti několika bank, které to zkoušely zcela bez poplatků, ukázaly, že jen touhle cestou jít nejde. Troufnu si tvrdit, že i veřejnost nevnímá negativně, když poplatky odpovídají službám.

Bankbook.cz

Bankbook

Společnost Sardis zájemcům umožňuje, aby se na serveru www.bankbook.cz zúčastnili internetových aukcí, na nichž mohou získat nejlépe úročený termínovaný vklad či spořicí účet. Portál Bankbook.cz tedy funguje na principu on-line aukce depozitních produktů do projektu zapojených bank. Ty si od serveru slibují získání nových klientů, tím pádem si dovolí uživatelům serveru nabídnout nadstandardní podmínky či výhodnější úrokové sazby.

Portál nabízí termínované vklady a spořicí účty od renomovaných finančních institucí, jakými jsou Volksbank, LBBW, ING nebo AXA.

Jenže vždy odpovídající nejsou. Některé poplatky mi připadají absurdní. Například účtovat si za výběr z vlastního konta na pobočce 60 korun je přehnané, nemyslíte?

Vysokými poplatky za výběr na pobočce chtějí banky dosáhnout, aby lidé spravovali svůj účet přes internet. Pobočka by pak měla sloužit jako poradenská zóna. S poplatky za služby je to obecně složité. Lidé si totiž banku vybírají především podle úrokové sazby. Když vidí pěkné číslo, tak jdou bezhlavě za ním. Potom chtějí vědět, kolik budou platit za vedení účtu a až na třetím místě jsou transakční poplatky. Banky o tom vědí, proto nabízejí zajímavou úrokovou sazbu. Teprve když si k nim klient peníze převede, tak často zjistí, že má vysoké poplatky. Už to ale není nic, co by ho zvedlo ze židle a donutilo jít jinam.

Takže souhlasíte, že transparentnost bankovních poplatků v ČR není dobrá? Někdy banky přijdou s „výhodným“ balíčkem, který vám v něčem uleví, ale ve finále jste na tom úplně stejně jako před tím, nebo dokonce ještě hůř.

Jedna banka to takhle skutečně dělala. Člověk si musí prostudovat ceník banky, když vidí, že má podobu vysokoškolských skript, tak to asi nebude ono. Ideální je přehledná A4, ze které klient vše pochopí. Lidé by měli sledovat svoje výpisy z účtu a optimalizovat nakládání s ním. Velký pozor by si měli dávat také na penalizační poplatky u úvěrů, ty mohou být velmi citelné.

Jak se díváte na úvěry, které poskytují nebankovní společnosti? Občas zavánějí lichvou. Ani novela zákona o spotřebitelském úvěru tomu moc nepomohla.

Řeknu vám na rovinu, že každá snaha zpřehlednit tuto sféru má velmi mizerný efekt. S tímto problémem se ale nepotýkáme jen v Česku. Ten, kdo vymýšlí tyto novely, je vysokoškolsky vzdělaný člověk, který umí dobře počítat, vyzná se v procentech, a nepatří tak sám do segmentu lidí, kteří si jdou pro spotřebitelský úvěr. Jde zkrátka o rozpor ve znalostech. Typickým příkladem je snaha udělat bench mark přes roční průměrnou sazbu nákladů (RPSN). Lidem to ovšem nic neříká, procentům často moc nerozumí. Pro ně je hlavní to, že si půjčí třeba 100 000 korun a budou měsíčně splácet 3 000. O kolik to přeplatí, se už moc nezajímají. RPSN navíc neřeší sankční poplatky, které bývají velmi vysoké.

Má tedy smyl stanovit zákonem maximální hranici RPSN?

Určitě ano. Je tu obrovský prostor pro omezení lichvy. Domnívám se, že je třeba legislativně tuto oblast dotáhnout. Bohužel zatím nevnímám žádný výraznější signál, že ke změně dojde.

Proč? Kde vězí problém?

V těch, kteří mají na starost vytváření legislativy.

Takže u nich není snaha něco měnit?

Spíš pořádně dotáhnout tuto oblast od A do Z.

Českou ekonomiku poškozuje velká míra korupce. Jak se tomuto jevu podle vás co nejúčinněji bránit?

Můj profesor v USA se nás studentů jednou zeptal: „Víte, kdy se v každém státě výrazně zamezí korupci? Až pár lidí skončí ve vězení a ostatní o tom budou vědět. Takhle to zafungovalo u nás v Americe.“ Myslím si, že by Česká republika měla využívat tuto léčebnou metodu a efekt by se brzy dostavil.

Propojeno: korupce – řeči a činy

Haló, tady korupce, můžete nás spojit?

Vedeme řeč s těmi, kteří proti korupci něco opravdu činí. A držíme jim palce:

Další články na téma korupce

Jak vnímáte korupci v českém podnikatelském prostředí?

Je to neřešený problém a časovaná bomba. Mezinárodní srovnávací indexy korupce hovoří jasně.

A jak se díváte na zásahy státu do bankovního sektoru, například v době krize, kdy mají banky existenční problémy? Má zasáhnout, nebo nechat banku padnout?

Před lety se stanovilo, že ČNB bude mít svoji autonomii a nebude ovlivňována vládou. To je správné, ovšem v době krize je koordinovaný zásah ČNB a státu nezbytný. Kdyby hořely peníze obyvatelstva, tak mnoha lidem zničíte život, jde o jejich životní úspory, popřípadě i o dědictví.

Váš projekt Bankbook má za sebou prvních devět měsíců provozu. Jak je hodnotíte?

Byl to naprosto nový koncept. Tušili jsme, jaké můžeme mít klienty, jaká bude přibližná struktura poptávky, ale nemohli jsme dělat žádné závěry, dokud neuvidíme, jak se to bude opravdu vyvíjet. Nikdy předtím se v Česku neprodávaly termínované vklady v on-line provozu. Nevěděli jsme, jaká nabídka naskočí, jak dalece oslovíme klienty, kteří hledají produkty na internetu. Každopádně šlo o období poznávání a učení.

Jaká je tedy vaše zkušenost s reálným provozem? Je větší zájem o spořicí účty, nebo o termínované vklady?

Čekal jsem, že o termínované vklady bude jen minoritní zájem, nicméně se potvrdilo, že veřejnost má přebytek likvidity. Je to dáno tím, že lidé v poslední době neměli chuť investovat na finančních trzích. Spousta se jich kvůli finanční krizi pořádně spálila. Klienti tak nemají problém vzít volné peníze a uložit je na dva roky či pět let. V současné době je poměr poptávky po spořicích účtech a termínovaných vkladech zhruba půl na půl.

Nemáte strach, že přijde bankrot Řecka a lidé se budou bát dlouhodobě ukládat peníze?

Nemám z toho strach. Klient nevnímá, že by situace v Řecku ohrožovala jeho úspory u českých bank. Když si vzpomenu na moment, kdy finanční a ekonomická krize naplno dorazila do Čech, tak depozitní trh tehdy zareagoval nečekaným krátkodobým růstem. Pro mnoho lidí byla krize strašák a oni omezili nákup věci, které nutně nepotřebovali. V tomhle ohledu může krize do jisté míry působit i ozdravně. Lidé se chovají racionálněji, provedou hygienu výdajů a určí si priority, za které jim stojí za to utrácet.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 7. 2011 22:02, milan

K Vašemu dotazu mám pouze jednu připomínku.
Kdy to bude? no přeci nikdy, protože od prezidenta až po posledního bankovního úředníka by byli všichni zavřeni a to uznáte že by p. ministr financí neunesl, že by musel schodek státního rozpočtu několikanásobně prohloubit, protože by musel do věznic napumpovat mnoho peněz, které by byly přeplněny.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 3. 2015 6:46, Marcela Šínová

Píšu zde jen svůj názor - a hodně lidí se mnou nemusí souhlasit.
Když jsem přes svůj odpor absolvovala školení na finančního poradce u společnosti Partners, tak i když jsem udělala závěrečné zkoušky a to mi při tom mozek málem vystřelil z hlavy, tak píšu zde následující:

Finanční negramotnost lidí v naší republice je obrovská. A teď uvedu konkrétní případy - některé i z vlastní zkušenosti. Hodní a pitomí lidé půjčují peníze jiným lidem, kteří jsou nespolehliví - často se jedná o podvodníky, kteří na Vás udělají takové divadlo, že při jejich odchodu jim dáte vše z vlastní ledničky, veškerou hotovost ze své peněženky a ještě jim další peníze pošlete na účet. Tyto peníze již nikdy neuvidíte (jídlo z ledničky byl samozřejmě dar - protože ti lidé, co hráli to divadlo za Vámi přišli hladoví, povídali o svých chudácích dětech, kteří také mají hlad a další....) Ještě jsem zapomněla - takovým lidem samozřejmě také dáte svoje cigarety, pokud kouří, aby nestrádali po žádné stránce, a doma jim nabídnete pivo, panáka nebo víno anebo prášky na uklidnění, aby se Vám přímo u Vás nezhroutili. Za toto Vaše dobrodiní se nikdy nedočkáte toho, že by Vám alespoň pomohli s těžkým nákupem.

Hodně velmi dobře finančně situovaných lidí (např. naše hokejová a fotbalová reprezentace) půjčují také peníze svým kamarádům, namísto toho, aby je dobře investovali - například do zajímavého projektu, který jim zajistí, že do konce života už nebudou muset pracovat anebo se honit po hřišti nebo po ledě, kde samozřejmě občas dostanou do drž... /omlouvám se za ten výraz/ - nebo tam přímo mohou umřít - proříznutí tepny na krku bruslí, nebo infarkt přímo na hřišti.
Dalším velkým nebezpečím jsou pro lidi finanční poradci!!!!
Pro svůj vlastní profit (body) radí klientům, aby si peníze uložili do různých fondů. Těmto finančním poradcům je úplně jedno, co těm chudákům klientům poradí. Nenesou za to žádnou zodpovědnost - a navíc - dostanou za to peníze - a nemalé.
Jako proškolený finanční poradce mohu poradit lepší metodu - dejte si raději peníze do matrace. Nesmíte ale poté vyluxovat a vysypat popelník do koše, kam jste předtím vyhodili to vyluxované smetí. A to je z vlastní nedávné zkušenosti - mohli jsme vyhořet, ale naštěstí jsme byli doma, takže vše spravilo důkladné větrání. Měla jsem jen obavy, že mi chcípnou květiny, které tak miluju - bála jsem se, že mi nastydnou. Naopak - obdivuji solidní finanční poradce, jako je ta moje - nebudu jmenovat - reklama se dělat nesmí. Tato finanční poradkyně dělá hlavně vše pro lidi a nenutí jim další zbytečné finanční produkty. V této práci je naprosto dokonalá a trpělivá i vůči klientům, kteří jsou na ní - a teď použiju ten správný výraz - HNUSNÍ A VYCHYTRALÍ. Často si tito klienti nechají poradit a pak - jdou jinam, KDE SI NECHAJÍ VNUTIT TY ZBYTEČNÉ FINANČNÍ PRODUKTY!!!!
Co se týče korupce, tak ta je v ČR naprosto bezmezná. Já sama podporuji psychicky i fyzicky člověka, který se stal obětí JUSTIČNÍ MAFIE! Že u nás v republice justiční mafie není - to byste se velmi divili. Kvete a kvete - a ničí bezbranné lidi, kteří díky této justiční mafii nemají ani na zaplacení soudních poplatků a na dobrého advokáta. Na rohlík samozřejmě také ne.
Mohla bych zde psát donekonečna - ale jako správný podnikatel o tom napíšu knihu - tedy s manželem napíšu knihu - já psát knihy neumím - mám jen ty náměty - a mám jich hodně. Můj manžel je naprosto dokonalý - pomáhá lidem - nezištně, je naprosto úžasný matematik, chemik, fyzik a vynálezce. Také je opravář neopravitelných věcí. Divím se, že ze mne nedostal druhý infarkt - já jsem totiž ničitel všech věcí. A strašná nepořádnice. Vymetání pavouků z naší domácnosti není moje hobby. To raději budu pomáhat lidem, kteří si to opravdu zaslouží - například naše úžasná praktická lékařka a její rodina. Já svého manžela opravdu obdivuji. Jiný by se mnou nevydržel. Nakonec už stručně - říká se - co nechceš, to půjč. A to je stoprocentní pravda!!!

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Správa bankovního účtu: nejlevnější je Fio

4. 7. 2011 | František Mašek | 14 komentářů

Správa bankovního účtu: nejlevnější je Fio

Kdyby dostávaly banky vysvědčení podle výše poplatku za vedení účtu, dali by zřejmě běžní klienti jedničku Fio bance a mBank, nejdražší jsou naopak GE Money Bank a Česká spořitelna.... celý článek

České banky na stáži v zahraničí

8. 6. 2011 | Radek Petráš | 21 komentářů

České banky na stáži v zahraničí

V první lavici plastelínový pán ve žluté košili, vedle Tomáš s červenou bouřkou a hned za nimi paní, co kazí v divadle Shakespeara. A další studentíci. „Pomalu končí doba, kdy jste... celý článek

Kampeličky lákají výhodným úročením

16. 5. 2011 | František Mašek | 4 komentáře

Kampeličky lákají výhodným úročením

Družstevní záložny zažívají renesanci zájmu. Spořicí účty a termínované vklady úročí lépe než banky a díky vyššímu pojištění vkladů se mohou jejich klienti cítit bezpečněji než dřív.... celý článek

Očima expertů: Jste spokojeni se službami své banky?

25. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Očima expertů: Jste spokojeni se službami své banky?

V dalším pokračování oblíbené ankety Očima expertů jsme se tentokrát zeptali odborníků, jak jsou spokojeni se službami, které jim poskytuje jejich banka.

Partners Financial Services