Kam po nedělním obědě? Přece do banky.

Věra Tůmová | rubrika: Banky | 25. 9. 2007 | 24 komentářů
Kam po nedělním obědě? Přece do banky.
Otevírací doba bank od desíti do čtyř s polední přestávkou může vyhovovat penzistům, většině pracujících ale život komplikuje. České peněžní ústavy si to zřejmě začínají uvědomovat.

Nahlásit změny k bankovnímu účtu, zvýšit kontokorent nebo požádat o spotřebitelský úvěr ve své bance večer či o víkendu začíná být stále reálnější už i v Česku. Většina z nás musela až donedávna řešit, jak se dostat do banky a nemuset si přitom vzít dovolenou nebo utíkat dřív z práce. Kdo si myslí, že něco vyřídí místo oběda, má zpravidla také smůlu. Banky ctí polední přestávky. Do banky se přesto občas musí, i když je možné řadu úkonů vyřídit přes internet nebo po telefonu. České peněžní ústavy to, zdá se, pochopily a začínají přizpůsobovat otevírací hodiny potřebám klientů.

Večerní a víkendový provoz hlásí sedm poboček České spořitelny (profil, názory). Ty jsou v různých částech České republiky přímo v obchodních centrech a mají otevřeno i v neděli. Podle tiskové mluvčí Kristýny Havligerové nejsou ale klienti ČS vázáni pouze na svoji domovskou pobočku, proto mohou využít a využívají pro vyřízení finančních záležitostí při nákupech i víkendové pobočky. Ve většině z nich je možné kromě běžných bankovních služeb (včetně úvěrů a karet) vyřídit i hypoteční úvěry. S ohledem na měnící se potřeby a zvyklosti klientů plánuje Česká spořitelna podle Havligerové otevírání poboček i u větších supermarketů, a to i s víkendovou otevírací dobou.

Komerční banka (profil, názory) má v současnosti šest poboček, kde může klient vyřizovat své záležitosti i v sobotu. Vedle několika pražských, jako je například Europark Štěrboholy či obchodní dům Šestka v sobotu otevírají i v Ústí nad Labem a v obchodním domě Brno Vaňkovka.

Ve Vaňkovce je i pobočka Volksbank (profil, názory), která má otevřeno v pracovních dnech do sedmi a v sobotu do jedné hodiny. Tato banka má podle mluvčí Lucie Hálové pro klienty každý den navíc otevřenou i třicítku takzvaných Volksbank Shopů, které jsou přímo v obchodních domech Kaufland. Tyto shopy ovšem nenabízejí hotovostní operace. Od 1. října by v nich klienti měli mít možnost vyřídit si hypotéku.

O delší otevírací době nechtějí slyšet v české bankovní dvojce ČSOB (profil, názory). Pobočky mají pro klienty otevřeno jen mezi devátou a pátou hodinou, a to dokonce i ty, které jsou v obchodních centrech jako je Novodvorská NOVO PLAZA či brněnské Platinum.

Jak se chodí do bank v cizině

Když jde do banky například Španěl, je pro něj nejlepší vyřídit si vše do brzkých odpoledních hodin, protože většina místních bank zavírá po dvouhodinové polední přestávce už v půl čtvrté. Asi i právě proto mají Španělé o práci v bance oproti jiným profesím mimořádný zájem. Ve Francii to je pro klienta o poznání lepší. Zvláště velké banky jako je Sociéte Generale mívají tu a tam otevřeno i do čtvrt na osm. Francouz může dokonce některé pobočky v obchodních centrech navštívit i v sobotu.

Velké britské banky jako jsou Lloyds, Barclays, Bank of Scotland či Clydesdale Bank mají otevřeno do půl čtvrté, výjimečně do půl šesté. Jen do několika vybraných poboček může klient zajít v sobotu. Podobně jsou na tom i ve Spojených státech amerických, kde se třeba přepážky newyorské Citibank otevírají v půl deváté a končí většinou ve čtyři, jednou týdně v šest hodin. Do této banky je ale v New Yorku možné zajít i v sobotu mezi devátou a třetí odpolední. Specifikum amerických bank, kterým se snaží vyjít vstříc klientům, je takzvané Drive Through, tedy úředník či bankomat, s nímž klient komunikuje přímo z auta (podobně jako to je třeba v McDonald's).

Otevírací dobu přizpůsobují potřebám zákazníků i Poláci. Kupříkladu banky PKO Banka Polski a Bank Ochrony Środowiska mívají běžně otevřené pobočky od osmi do šesti večer, v centru měst pak až do osmi. Pokud mají pobočku v obchodním centru, mívají otevřeno podle otevíracích hodin obchodního domu. ING Bank Śląski S.A. má také nejčastěji otevřeno do šesti, pokud její pobočka sídlí v obchodním domě, může tam klient přijít klidně i v deset večer.

Pobočky HVB (profil, názory) jsou pro klienty otevřeny mezi půl devátou a půl pátou, v pátek ještě o hodinu méně. Jedinou výjimkou je podle mluvčího banky Tomáše Pavlíka pobočka v Paláci Flora, která je otevřena po celý týden od desíti do osmi večer včetně víkendů. V současnosti ale kvůli fúzi HVB a Živnostenské banky (profil, názory) probíhají jednání o budoucí otevírací době banky UniCredit. „Ta by měla být známá po 5. listopadu,“ upřesňuje Pavlík.

Změny v otevírací době patrně nastanou i po spojení eBanky (profil, názory) a Raiffeisenbank (profil, názory). V eBance nyní otevírají většinou už v osm hodin ráno a klientům jsou k dispozici do sedmi večer, v Ostravě a Praze do osmi. O víkendech mají zavřeno. Raiffeisenbank má momentálně nedělní provoz jen na jediné pobočce v pražské Metropoli Zličín.

Nejnovější otevření víkendové pobočky ohlásila v posledních dnech také pražská Citibank (profil, názory). Ta po vzoru své americké matky už má pro své klienty otevřeno do večerních hodin ve všedních dnech ve třech pobočkách a nejnověji přímo v centru Prahy i o víkendu.

Pokud potřebuje někdo chodit do své banky večer či o víkendech, patrně se mu asi stále nejvíce vyplatí mít účet v Poštovní spořitelně (profil, názory). Ta totiž využívá jedinečnosti sítě pošt a má také podle nich své přepážky pro klienty otevřené. Řada pošt, a tedy i poboček banky, tak má otevřeno i v sobotu, sedmadvacet dokonce i v neděli.

Vyhovuje vám otevírací doba vaší banky?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 9. 2007 8:31, comment

Na té naší zeje prázdnotou doslova, protože u ní není vůbec obsluha, stejně jako u 6 z 8 dalších okének. Před otevřenými 2 je ale fronta o délce několika desítek metrů.

Zobrazit celé vlákno

+68
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 9. 2007 8:26, comment

Vkládání přes bankomat u ŽB (zatím) stále funguje, používám to často. Pokud ale jde o větší částku, tak bych si to netroufl.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

banky, neznalost produktů banky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak vypadá bankovní konto snů

11. 9. 2007 | Patrik Nacher | 2 komentáře

Jak vypadá bankovní konto snů

Dnešní balíčky bankovních produktů klientům neumožňují porovnat nabídky jednotlivých bank a občas jim nutí služby, které nakonec nevyužijí. Přitom by stačilo, aby banka klientovi nabídla... celý článek

Česká spořitelna je stále nejméně oblíbená

8. 6. 2007 | Patrik Nacher

Česká spořitelna je stále nejméně oblíbená

Spokojenost klienta s bankou bombastické reklamní nabídky nezajistí . Příkladem může být GE Money Bank, která láká klienty na balíčky bez poplatků či slibuje pomoc s převodem účtu z... celý článek

Bankovní poplatky tvoří třetinu zisku bank

23. 1. 2007 | Patrik Nacher | 4 komentáře

Bankovní poplatky tvoří třetinu zisku bank

Z hlediska celkového zisku tuzemských bank mají bankovní poplatky významné postavení. Od roku 2004 sice jejich podíl mírně klesá, ovšem stále tvoří až 1/3 a jsou v celkovém "portfoliu"... celý článek

Bankovní poplatky: proč za totéž platíme vícekrát?

26. 9. 2006 | Patrik Nacher

Bankovní poplatky: proč za totéž platíme vícekrát?

Vedle poplatku za příchozí platbu jsou poplatky za položku a za vedení účtu dalšími bankovními poplatky, které jdou lidem "na nervy". A stejně jako poplatek za příchozí platbu, který... celý článek

Můžeme žít bez bankovního účtu? Díl druhý.

14. 9. 2006 | Patrik Nacher | 1 komentář

Můžeme žít bez bankovního účtu? Díl druhý.

Výsledky ankety, kterou zorganizoval portál Bankovnipoplatky.com společně s Peníze.CZ, je dalším důkazem, že si lidé život bez bankovního účtu představit nedovedou. Tento postoj vyjádřilo... celý článek

Partners Financial Services