Nechcete platit za nové stavebko? Stačí si počkat, ukazuje analýza

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 5. 1. 2021
Nechcete platit za nové stavebko? Stačí si počkat, ukazuje analýza

Zdroj: Shutterstock

Když uzavíráte smlouvu o stavebním spoření, máte skoro poloviční šanci, že nebudete muset platit vstupní poplatek. Přesněji řečeno: pokud jste loni smlouvu náhodně uzavřeli u jakékoli z pěti stavebních spořitelen, měli jste 45% šanci, že se zrovna trefíte do doby, kdy spořitelna poplatek v akci odpouštěla. Ukazuje to analýza webu Stavebky.cz.

Obvyklý poplatek za uzavření smlouvy o stavebním spoření činí jedno procento z cílové částky. Toto základní nastavení mají dnes všechny stavební spořitelny. Cílová částka pro takzvané spořicí smlouvy, kdy chcete získat maximálně výhodné spoření se státním příspěvkem, se nastavuje v rozhraní 150 až 200 tisíc korun. Na vstupním poplatku tak lze ušetřit obvykle 1500 až 2000 korun.

„V loňském roce skutečně nebylo složité uzavřít smlouvu o stavebním spoření bez vstupního poplatku, stačilo si počkat. Zvýhodnění se netýká jen tarifů, které by jinak byly méně výhodné. Často jsou se slevou nabízeny i tarify, které by byly zajímavé i bez slevy,“ říká Petr Kielar z webu Stavebky.cz.

Stavebko zařídíme!

Libo stavební spoření? Jedno, dvě, tři? Jen tak na spoření, nebo případně i kvůli úvěru ze stavebního spoření? Srovnáme, pomůžeme vybrat, domluvíme.

Zmíněná 45% šance na smlouvu bez poplatku se loni týkala situace, kdy chcete smlouvu pro jakéhokoli klienta bez omezení věku. Analýza zjistila, že ještě větší šance na „bezpoplatkovou akci“ je u smluv pro mladé nebo naopak starší klienty.

Například Modrá pyramida loni nabízela po celý rok smlouvy bez poplatku pro mladé do 26 let (včetně) a pro klienty od 55 let věku. Moneta stavební spořitelna nabízela po celý rok smlouvu zdarma pro mladé, kteří nedovršili 24 let věku a pro zralé klienty od 55 let.

Spořitelny nejspíš budou v podobných akčních nabídkách pokračovat i letos. Jako první začala na bonusy lákat Liška (ČMSS). A Moneta stavební spořitelna má sjednání stavebního spoření bez poplatku, když to uděláte online.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+56
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

6. 2. 2024 | Petr Kielar

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

Nabídky stavebních spořitelen jsou teď zajímavé především díky pevnému úročení vkladů. Zatímco u spořicích účtů se očekává pokles sazeb, u stavebka je úročení neměnné. Která spořitelna... celý článek

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

18. 12. 2023 | Lucie Kocurová

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

Na českém trhu působí stavební spořitelny už třicet let a patří mezi stabilní finanční instituce. Ani jim se ale nevyhýbají různé změny a výkyvy. O tom, jak se s nimi vypořádávají a... celý článek

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

5. 12. 2023 | Petr Kielar

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

V prosinci je poslední příležitost, jak uzavřít smlouvu o stavebním spoření a získat státní podporu za celý kalendářní rok. Ta od ledna klesne na polovinu, stavební spořitelny ale slibují... celý článek

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

2. 11. 2023 | Petr Kielar

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

Vedle snížení státního příspěvku na stavební spoření přináší vládní balíček i málo známou novinku: příspěvek už nebude osvobozený od daně. Změna ovlivní tři miliony lidí, daň však zaplatí... celý článek

Partners Financial Services