Zvýšení důchodů má zelenou. Spočítejte si, kolik dostanete

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 31. 5. 2021 | 113 komentářů
K zákonné valorizaci chce vláda přidat 300 korun navíc. S dalším jednorázovým příspěvkem, loni původně prezentovaným jako rouškovné, už nepočítá.
Zvýšení důchodů má zelenou. Spočítejte si, kolik dostanete

Zdroj: Shutterstock

Důchody porostou opět víc, než by ze zákona měly. Vláda od začátku příštího roku zvýší každému důchodci jeho penzi o 300 korun měsíčně. Kabinet dnes definitivně odsouhlasil dohodu z minulého týdne, návrh novely zákona o důchodovém pojištění teď míří k poslancům.

Mimořádné zvýšení o pevnou částku má více pomoci lidem s nižšími důchody. Kdyby se zvyšovalo navíc třeba o tři procenta, dostal by například člověk s důchodem 10 tisíc přídavek 300 korun, a důchodce s penzí 20 tisíc navíc 600 korun. Místo zásluhovosti tak vláda dála přednost solidaritě.

Státní rozpočet to vyjde zhruba na 11 miliard korun ročně. „Kde na to vezmeme? Dotáhneme digitální daň,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Mimořádné zvýšení se tedy připočte k zákonné valorizaci, která má podle odhadu ministerstva práce a sociálních věcí v příštím roce zvýšit důchody v průměru o 2,9 procenta, což u průměrného důchodu, který je přes 15 300 korun, dělá navíc 450 korun. Celkově tak důchody průměrně vzrostou o zhruba 750 korun měsíčně.

„Letos jsem navyšování předložila dříve, než známe finální podobu zákonné valorizace. Už teď je totiž jasné, že ekonomiku výrazně ovlivnila koronakrize, a valorizace bude nízká. Vše se zdražuje a já nechci, aby senioři nedostali, co si zaslouží, jen proto, že se jim nestihlo přidat,“ vysvětluje Maláčová. Valorizace ale už se zdražováním počítá sama o sobě, když se skládá kromě jiného z inflace a zohledňuje se dokonce i speciální spotřebitelský koš pro důchodce.

Čim vyšší valorizace je, tím je kromě jiného lákavější pro dřívější odchod do důchodu pro lidi, kteří se na přelomu let 2021 a 2022 budou blížit k důchodovému věku. Mimořádných 300 korun měsíčně navíc totiž dostanou jen lidé, kteří už důchod budou pobírat, nových důchodů přiznaných po začátku roku 2022 se mimořádný příspěvek netýká. Ve zvýšených důchodech přitom zůstane navždy. Obecně platí, že kdo má důchodový věk těsně po startu nového roku, tomu se vyplatí žádat o předčasný důchod na konci roku předchozího. Mimořádná valorizace to ještě zvýrazní.

Automatická valorizace vychází ze vzorečku v zákoně: důchody se pravidelně zvyšují o růst cen (inflaci) a polovinu růstu reálných mezd. U inflace se od roku 2017 počítá buď s celkovým indexem růstu spotřebitelských cen, nebo se speciálním indexem vycházejícím ze spotřebního koše důchodců. Použije se přitom vždycky ten typ inflace, který je vyšší. Pro rok 2021 to byla poprvé „důchodcovská“ inflace.

O kolik se vám příští rok zvýší důchod? Zkuste naši kalkulačku se zatím orientačním výsledkem. Přesná data budou na podzim.

Vláda naopak nepočítá s jednorázovým příspěvkem, který Maláčová loni nazvala rouškovné. „Loni to mělo jasné ekonomické důvody, tentokrát toto ve hře není,“ řekla minulý týden ministryně financí Alena Schillerová agentuře ČTK. Opozice i ekonomové loni vládu kritizovali, že příspěvkem uplácí voliče před krajskými volbami. Z reálných čísel totiž nevyplývá, že by koronavirová epidemie připravila důchodce o příjmy výrazněji než jiné skupiny obyvatel, typicky drobné podnikatele, některé zaměstnance nebo rodiče-samoživitele.

Experti vládu za mimořádné zvyšování kritizují i letos. Kromě jiného jí vzkazují, že se dají peníze pro penzisty utratit lépe. „Pokud by se peníze měly investovat systémově a s dlouhodobějším dopadem, pak se nabízí po letech plošného růstu důchodů například výrazná bonifikace za odklad odchodu z pracovního trhu po dosažení důchodového věku,“ říká například David Klimeš, komentátor Aktuálně.cz a Českého rozhlasu Plus.

Jednorázový příspěvek 5000 korun dostali důchodci loni v prosinci, na začátku letošního roku pak průměrný důchod stoupl díky zákonné valorizaci o 839 korun na 15 336 korun.

Víc než podle zákonného vzorečku valorizace rostly důchody už v předchozích letech. Průměrný důchod v lednu 2020 stoupl o zhruba 900 korun. Většinu dělala zákonná valorizace, dalších 151 korun k průměrnému důchodu dosypalo mimořádná zvýšení navržené vládou a podpořené i opozicí.

Ještě o rok dřív prosadila vláda změnu důchodů, která je zvyšuje natrvalo. Od roku 2018 totiž základní výměra, kterou dostává každý penzista stejně velkou, vzrostla z předchozích devíti na současných deset procent. Oproti předcházejícím rokům je tak každý důchod v Česku nyní automaticky vyšší o víc jak 300 korun měsíčně.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

To všechno vládě pomohlo ke splnění slibu, že průměrný starobní důchod do konce současného volebního období přesáhne 15 tisíc korun. S průměrným důchodem to přitom není jako s průměrnou mzdou. Zatímco na ni nedosahují dvě třetiny zaměstnanců, důchody jsou mnohem více rovnostářské a jejich střední hodnota (takzvaný medián) je velmi blízko u průměru, jde o několik málo sto korun. Například v roce 2019 byl medián jen o 111 korun pod průměrným důchodem.

Rychlé zvyšování důchodů dál zhoršuje výhled penzijního systému. Ten byl od roku 2010 v mírném plusu jen ve dvou letech, jenom za loňský rok skončil v minusu 40,6 miliardy korun. Schodky měly přitom do budoucna s rostoucím počtem důchodců a naopak ubývajícím počtem lidí v produktivním věku výrazně narůstat do řádů stovek miliard. Vláda mimořádným zvyšováním důchodů tento výhled dál zhoršuje. Zjednodušeně řečeno: pokud budeme chtít do budoucna zachovat stávající úroveň důchodů, bude to pro státní rozpočte mnohem dražší, než nyní. To přitom nebude jediná výzva spojená se stárnutím populace. Více důchodců kromě jiného sebou ponese výrazně vyšší náklady na zdravotnictví nebo péči.

Zastánci výraznějšího zvyšování ve shodě s Maláčovou naopak upozorňují na to, že důchody v posledních letech v Česku rostly výrazně pomaleji než mzdy, čímž se prohlubuje rozdíl v příjmech domácností lidí v produktivním věku a v příjmech důchodců. OECD ve své zprávě o důchodové reformě v Česku spočítala, že od roku 1996 do roku 2018 mzdy v Česku vzrostly o víc než 200 %, zatímco vyplácené důchody byly valorizovány o 150 %.

Od začátku příštího roku se změní také pravidla pro vypořádávání valorizace na začátku roku. Důchodci tak dostanou vždy v lednu k důchodu ještě doplatek valorizace za dobu od 1. ledna do termínu první výplaty důchodu v novém roce.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+174
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 113 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 5. 2021 16:43

Citace - Vladimír / 31.05.2021 16:19

Super, důchodcům to přeji.
Jen si senioři musí uvědomit, že to platí pracující a ne Babiš. Babiš je žravá dáma a důchodce má u zadku.

Tak Vy byste si zase měl uvědomit, že ti důchodci platili běžně 40 i více let v životě. A mělo by si to uvědomit plno jiných, kteří křičí když se důchodcům něco málo přidá. Zvláštní je, že když se ne přidává, ale rozdává ostatním tak to vadí málokomu.

Zobrazit celé vlákno

+312
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 5. 2021 15:41, milan

výborně, takže můj otec už bude mít 17.600,-Kč měsíčně důchodu, pobírá ho už 22 let, za komunistů chodil do práce jako do diskusního klubu, super,

-217
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (113 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services