Důchod podle mladých: v 60 letech a aspoň 20 tisíc

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 26. 5. 2021 | 49 komentářů
Důchod podle mladých: v 60 letech a aspoň 20 tisíc

Zdroj: Shutterstock

Alespoň 20 tisíc korun v současné hodnotě. To je příjem, který by v důchodu chtělo dostávat 62 procent lidí, kteří jsou nyní ve věku 18 až 35 let. Ukazuje to průzkum agentury Ipsos pro Air Bank na reprezentativním vzorku 980 respondentů.

Dnešní mladí lidé by si v důchodu přáli v průměru pobírat 22 tisíc korun měsíčně. Ženám by stačilo 20 tisíc, mužům by vyhovovalo 24 tisíc. Zároveň ale počítají s tím, že při odchodu do důchodu se jejich pravidelný příjem značně sníží a že jejich vysněný důchod je pravděpodobně vyšší, než bude ten státem vyplácený.

Průměrný důchod dnes dosahuje přes 15 tisíc korun, což je asi 40 procent průměrné hrubé mzdy. Experti varují, že tento poměr bude v dalších desetiletích výrazně klesat. Výrazně totiž stoupne počet důchodců a naopak klesne počet lidí v produktivním věku, kteří do průběžného státního systému přispívají.

Jen jedna čtvrtina mladých se plánuje spoléhat pouze na státní důchod. Ostatní využívají či plánují využívat různé finanční produkty a investice, aby si zajistili lepší důchod. U mužů jsou na prvním místě investice do nemovitostí a na druhém doplňkové penzijní spoření, ženy by se spořicím produktům věnovaly jako prvním a investice do nemovitostí jsou pro ně až druhé nejzajímavější.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

V současnosti má většina respondentů založený pouze spořicí účet a k ostatním krokům se teprve chystá. Více jak polovina (56 %) lidí by si přála zainvestovat do nemovitosti a výnos z ní pobírat v důchodu, doplňkové penzijní spoření má v úmyslu si v budoucnu založit více než třetina mladých.

Podle dnes zveřejněných dat mělo spoření na důchod se státním příspěvkem na konci prvního čtvrtletí roku 2021 založeno celkem 4 420 221 lidí, oproti konci roku 2020 to byl přírůstek o necelých pět tisíc.

Polovina (51 %) mladých Čechů si myslí, že je nutné se na své finanční zabezpečení v důchodu začít připravovat už ve chvíli, kdy nastoupí do prvního zaměstnání. Čtvrtina (24 %) pokládá za vhodný termín dosažení 30. narozenin a 15 % dotázaných říká, že by se touto otázkou měl člověk zaobírat ve chvíli, kdy se mu narodí první dítě.

Přestože se délka života prodlužuje, většině oslovených lidí by vyhovovalo přestat pracovat už při dosažení 60 let věku. To je pod hranicí současného důchodového věku, který navíc dál poroste. „Znamená to pro ně nejen odchod do předčasného důchodu, a tedy i nižší starobní důchod, ale zároveň nutnost zajistit si příjem na velmi dlouhou penzi,“ říká Petr Šmíd, vedoucí oddělení výzkumu Air Bank.

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 49 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 5. 2021 14:10, míra

Jo dnešní mladí,24tisíc důchod,odchod do důchodu v šedesáti a do té doby cestovat,pařit a užívat si důchodu !!!

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 5. 2021 17:45

Citace - roman / 26.05.2021 15:55

nechte mladé, vy důchodci, jste šli do důchodu v 55,56, noví důchodci okolo 60, zdravotnictví máte zdarma, u kovidu jste šli první, za komunistů jste dělali na 40 % dneška, možná ani ne, a důchody, byť ne velké, nejsou o tolik menší než výdělky

Vážně věříte tomu, co jste napsal? Pokud ano, tak věřte, že budete sám. Ale pobavil jste skvěle.

Zobrazit celé vlákno

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (49 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services