Kalkulačky 2013: starobní, invalidní, vdovský a sirotčí důchod

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 14. 1. 2013 | 2 komentáře
Další porce kalkulaček aktualizovaných pro rok 2013. Tentokrát si na Peníze.cz můžete přehledně a jednoduše vypočítat, jak vysoký budete letos pobírat starobní, invalidní, vdovský nebo sirotčí důchod. Vyzkoušejte nové a renovované kalkulačky.
Kalkulačky 2013: starobní, invalidní, vdovský a sirotčí důchod

Starobní důchod

Pokud vás v roce 2013 čeká nástup do penze, jistě vás zajímá, s jak vysokým důchodem od státu můžete počítat. Výše vaší penze se bude odvíjet od vašich výdělků v letech 1986 až 2012 a zároveň od doby sociálního pojištění. Zjednodušeně řečeno platí: čím víc jste vydělávali a čím déle jste platili sociálním pojištění, tím vyšší důchod budete pobírat. Žádné jednoduché počty to ovšem nejsou. Peníze.cz vám ale všechno ulehčí. Když svá data zadáte do naší důchodové kalkulačky, aktualizované pro rok 2013, všechno vypočte za vás.

Je to pořádná kalkulačka – k čemu všechno to vyplňování? Důvod je jednoduchý: správa sociálního zabezpečení nemusí mít všechny potřebné dokumenty. Nespočítali vám důchod špatně?

Výpočet výše důchodu

Zjednodušená verze  |  Přesnější verze

Důchod přiznaný v roce:
Předčasný důchod
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020

Připomínáme, že starobní důchody v roce 2013 mírně vzrostly. Průměrně by si měl od ledna každý důchodce přilepšit o 137 korun. Průměrná penze by letos měla dosahovat 10 913 korun. Vzhledem k zvyšování daní a cen si však důchodci v reálu valorizací příliš nepomůžou. Proti inflaci takovéhle zvýšení sotva pomůže...

Jak řádila inflace v posledních deseti letech

Pokud patří váš odchod do důchodu až do vzdálené budoucnosti, možná si spíš kladete otázku, kdy onen okamžik nastane. Odpoví vám naše kalkulačka na výpočet důchodového věku.

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Svůj důchodový věk tedy už znáte, další věc je, jak vaše penze jednou bude vypadat. Věšteckou kouli nemáme. A předvídat můžeme v téhle oblasti opravdu jen těžko: do hry totiž vstupuje celá řada proměnných, počínaje tím, kolik budete v produktivním věku vydělávat, jak dlouho budete na sociálním pojištění účastni a konče reformami důchodového systému. Alespoň hrubou orientaci vám však nabídne následující kalkulačka.

Výpočet důchoduVěk odchodu do důchodu

Orientační výše starobního důchodu

+

Další kalkulačky

Tip redakce!

Těžkotonážní kalkulátor Důchodová reforma a zajištění na stáří 2013

Šli jsme dál. Pokud chcete vědět, jak dobře (nebo špatně) se možná budete v penzi mít, když dáte dohromady první pilíř (státní důchod), druhý pilíř (důchodové spoření), třetí pilíř (dosavadní penzijní připojištění a nové doplňkové penzijní spoření) a další úspory, využijte naši novou kalkulačku.

Anebo... nebo se prostě ptejte v naší poradně Zajištění na stáří

Tři stupně invalidity

Jestliže pracovní schopnost pojištěnce poklesla

  1. nejméně o 35 %, avšak nejvíce o 49 %, jedná se o invaliditu prvního stupně,
  2. nejméně o 50 %, avšak nejvíce o 69 %, jedná se o invaliditu druhého stupně,
  3. nejméně o 70 %, jedná se o invaliditu třetího stupně.

Invalidní důchod

Mírných změn doznal v roce 2013 také invalidní důchod – i ten se totiž díky valorizaci letos trochu zvýšil. Než se dostaneme k samotnému výpočtu, připomeňme si základní pravidla, za kterých vám nárok na invalidní důchod vznikne.

I v roce 2013 platí, že na invalidní důchod má nárok každý, kdo ještě nedosáhl věku 65 let, stal se invalidním a zároveň získal potřebnou dobu sociálního pojištění a nesplnil ke dni vzniku invalidity podmínky nároku na běžný starobní důchod – nebo se stal invalidním následkem pracovního úrazu. Stát vyplácí tři druhy (respektive výše) invalidních důchodů, závislé na tom, jaký stupeň invalidity stát člověku přizná.

Pokud chcete zjistit, na jak vysoký invalidní důchod budete mít v roce 2013 nárok, není nic jednoduššího než zadat své údaje do následující kalkulačky, která vše vypočte za vás.

Spočítejte si výši invalidního důchodu 2013

let

Další kalkulačky

Vdovský a vdovecký důchod

Valorizace se v roce 2013 přirozeně týká také důchodů pozůstalostních – i jejich výše tedy letos mírně poskočí směrem nahoru. Než se dostaneme k výpočtu, připomeneme si podobně jako u důchodu invalidního, kdy vlastně člověku nárok na vdovský důchod vzniká. Vdova nebo vdovec má nárok na důchod po zemřelém manželovi či manželce v několika případech. Prvním je situace, že váš zesnulý zákonný partner pobíral před smrtí starobní nebo invalidní důchod. Další možností je, že splnil podmínku potřebné doby pojištění, aby mu vznikl nárok na invalidní nebo starobní důchod. Poslední možnou variantou pak je, že zemřel následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání. Stát vám za takových podmínek bude vyplácet vdovský či vdovecký důchod po dobu jednoho roku. V určitých případech však i déle.

Po uplynutí jednoho roku dostává vdovský (vdovecký) důchod člověk, který

  1. pečuje o nezaopatřené dítě,
  2. pečuje o dítě, které je závislé na péči jiné osoby ve stupni II až IV,
  3. pečuje o svého rodiče nebo rodiče zemřelého manžela, který s ní žije v domácnosti a je závislý na péči jiné osoby ve stupni II až IV,
  4. je invalidní ve třetím stupni,
  5. dosáhl alespoň věku o 4 roky nižšího, než činí důchodový věk pro muže (ženy) stejného data narození nebo důchodového věku, je-li důchodový věk nižší.

Připomínáme také, že nárok na pozůstalostní důchod vzniká znovu, jakmile dojde ke splnění některé z uvedených podmínek do dvou let od zániku předchozího nároku na vdovský důchod. Pokud vás zajímá výše vašeho vdovského důchodu v roce 2013, využijte naši kalkulačku: 

Výpočet vdovského důchodu

Další kalkulačky

Sirotčí důchod

Do kategorie pozůstalostních důchodů patří také důchod sirotčí, který má velmi podobná pravidla jako důchod vdovský. Nárok na sirotčí důchod vznikne každému nezaopatřenému dítěti, kterému zemře rodič, osvojitel nebo člověk, který převzal dítě do péče, a rodiče mu tedy nahrazoval. I zde platí pravidlo, že zemřelý rodič dítěte musel před smrtí pobírat starobní či invalidní důchod nebo mít splněny potřebné doby účasti na sociálním pojištění, aby mu nárok na starobní či invalidní důchod vznikal, případně zemřít následkem pracovního úrazu či nemoci z povolání. Doplňujeme, že nárok na sirotčí důchod zaniká, když si dítě osvojí další osoba, a vůbec nevzniká po pěstounovi. Pokud dítě přijde o oba rodiče, dostává důchod po každém z nich. Výši sirotčího důchodu v roce 2013 si můžete vypočítat na následující kalkulačce.

Výpočet sirotčího důchodu

Další kalkulačky

Na další várku nových a renovovaných kalkulaček se můžete na Peníze.cz těšit už příští týden. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+84
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové přiznání 2013. Daň z příjmů fyzických osob, díl první: kdo se musí přiznat

9. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 38 komentářů

Daňové přiznání 2013. Daň z příjmů fyzických osob, díl první: kdo se musí přiznat

Březen se blíží, a tak je čas začít si chystat růžový formulář k dani z příjmu. Jako každoročně vám i letos všechno usnadníme: připomeneme pravidla, upozorníme na novinky, poskytneme... celý článek

Kalkulačky 2013: podpora v nezaměstnanosti, příspěvek na bydlení, životní a nezabavitelné minimum, osobní bankrot

7. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Kalkulačky 2013: podpora v nezaměstnanosti, příspěvek na bydlení, životní a nezabavitelné minimum, osobní bankrot

Peníze.cz přinášejí další sérii kalkulaček aktualizovaných pro rok 2013. Spočítejte si přehledně a jednoduše, jak vysokou letos dostanete podporu v nezaměstnanosti a příspěvek na bydlení.... celý článek

Držte si peněženky, rok 2013 začíná! Přehled nejdůležitějších změn

3. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Držte si peněženky, rok 2013 začíná! Přehled nejdůležitějších změn

Rok 2013 začal a jedno je jisté: naše peněženky dostanou zabrat. Kvůli zvýšení DPH podraží téměř všechno. Kromě toho ale stoupnou také ceny energií, dopravy a cigaret. Startuje druhý... celý článek

Kalkulačky 2013: mateřská, rodičovská, nemocenská, přídavek na dítě a ošetřovné

20. 12. 2012 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Kalkulačky 2013: mateřská, rodičovská, nemocenská, přídavek na dítě a ošetřovné

Vánoce jsou za dveřmi a Peníze.cz začínají nadělovat. Nachystali jsme pro vás první várku aktualizovaných kalkulaček pro rok 2013. Spočítejte si na nich přehledně a jednoduše, jak vysokou... celý článek

Daň z nemovitosti 2013: podrobný přehled. A aktuální daňový formulář

14. 12. 2012 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Daň z nemovitosti 2013: podrobný přehled. A aktuální daňový formulář

Na daňové přiznání času dost, říkáte si? Jak na které, říkáme my. Nezapomínejte, že přiznání k dani z nemovitosti musíte odevzdat už v lednu. Je tedy správný čas si připomenout vše... celý článek

Partners Financial Services