Kalkulačky 2013: podpora v nezaměstnanosti, příspěvek na bydlení, životní a nezabavitelné minimum, osobní bankrot

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 7. 1. 2013 | 15 komentářů
Peníze.cz přinášejí další sérii kalkulaček aktualizovaných pro rok 2013. Spočítejte si přehledně a jednoduše, jak vysokou letos dostanete podporu v nezaměstnanosti a příspěvek na bydlení. Zjistěte, jaké je životní minimum vaší domácnosti, jakou částku vám exekutor nemůže zabavit a zda máte šanci vyhlásit osobní bankrot.
Kalkulačky 2013: podpora v nezaměstnanosti, příspěvek na bydlení, životní a nezabavitelné minimum, osobní bankrot

Podpora v nezaměstnanosti 2013

Pravidla podpory v nezaměstnanosti se v roce 2013 nijak nemění. Jen stručně si tedy připomeňme, komu nárok na podporu vzniká a za jakých podmínek. Podpora se vyplácí každému člověku, který přišel o zaměstnání, ale o práci se prostřednictvím úřadu práce uchází. Další podmínkou je, že se v průběhu dvou let, které předcházely jeho zařazení do evidence úřadu práce, byl alespoň po dobu dvanácti měsíců účasten na důchodovém pojištění. Nezáleží už na tom, zda byl klasicky zaměstnán, platil si sociální pojištění sám jako živnostník či podnikatel, nebo potřebnou dobu pojištění získal prostřednictvím náhradních dob pojištění. Do těch se počítá kupříkladu péče o dítě do čtyř let, výkon veřejné služby nebo doba pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně.

Pokud vám ještě nebylo padesát let, můžete podporu pobírat pět měsíců. Pokud patříte do věkové kategorie 50 až 55 let, máte na podporu nárok o tři měsíce déle – čili osm měsíců. A pokud je vám víc než pětapadesát, bude vám stát podporu vyplácet až jedenáct měsíců.

Během prvních dvou měsíců na úřadu práce můžete počítat s šedesáti pěti procenty průměrné čisté mzdy z předchozí práce. Horní hranice podpory je však zastropována 0,58 násobkem průměrného platu v Česku – což letos dělá zhruba čtrnáct tisíc korun. V následujících dvou měsících se vám podpora sníží na polovinu vašeho dřívějšího platu. A od pátého měsíce klesá na jeho pětačtyřicet procent.

V případě, že se rekvalifikujete, stoupá podpora až na šedesát procent dřívější čisté mzdy – maximálně však na 0,65 průměrného platu v Česku, což letos dělá necelých šestnáct tisíc.

Pokud chcete zjistit, na jak vysokou podporu v nezaměstnanosti máte nárok právě vy, není nic snazšího, než zadat své údaje do naší kalkulačky, která vše spočítá za vás.

Výpočet podpory v nezaměstnanosti 2014

výdělků
let

Další kalkulačky

Připomínáme, že loni se pravidla podpory v nezaměstnanosti měnila a zpřísňovalo se. I letos tedy platí, že pokud vám úřad práce zprostředkuje zaměstnání, ale vy ho bez vážného důvodu ukončíte (svou výpovědí nebo dohodou) nebo dostanete výpověď kvůli zvláště hrubému porušení pracovních povinností, zaeviduje vás znovu úřad práce až půl roku po vzniku předešlého zaměstnání.

Pozitivní zpráva je, že už vás úřad práce nemůže poslat zdarma zametat chodníky – nebo vykonávat jinou činnost v rámci takzvané veřejné služby. V listopadu ji totiž zrušil Ústavní soud. Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová poté ohlásila, že dá veřejné službě nový kabát. Na to, jak přesně bude vypadat, si musíme počkat.

Anketa

Používáte internetové kalkulačky?

Životní minimum 2013

A jedeme dál. V případě, že vám skončí podpůrčí doba, kdy máte nárok na podporu v nezaměstnanosti, a práci si nenajdete, čekají vás podstatně horší a především hubenější časy. Dále totiž máte nárok jen na sociální dávku ve výši životního minima.

Životní minimum je podle definice ministerstva práce a sociálních věcí „minimální společensky uznaná hranice peněžních příjmů k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb“. Výši životního minima určuje vláda a v roce 2013 se nijak nemění. I letos bude plnit rozhodující úlohu při posuzování toho, zda máte nárok na určité sociální dávky – zejména přídavek na dítě a porodné. U dávek pěstounské péče životní minimum tvoří základ pro výpočet jejich výše. Dále se využívá například, když soudy rozhodují o výši alimentů, nebo při exekuci, když se určuje nezabavitelná částka, kterou vám exekutor musí ponechat. Přesnou výši životního minima své domácnosti snadno zjistíte v naší kalkulačce:

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Připomínáme, že do životního minima se nezahrnují nezbytné náklady na bydlení – pomoc v této oblasti řeší český sociální systém odděleně prostřednictvím příspěvku na bydlení a doplatku na bydlení.

Příspěvek na bydlení 2013

příspěvkem na bydlení to bylo ještě nedávno nahnuté. Třaskavý vládní balíček zvyšující DPH totiž v původní verzi obsahoval také zrušení dosavadních dávek na bydlení – čili příspěvku na bydlení a doplatku na bydlení. Nahradit je měl jednotný příspěvek na náklady na bydlení. Nakonec však byl z balíčku tento bod vypuštěn.

Výše doplatku na bydlení je stanovena tak, aby po zaplacení odůvodněných nákladů na bydlení (především nájmu a energií) zůstalo rodině dost peněz na živobytí. Složitější a kontroverznější dávkou je příspěvek na bydlení. Systém je nastavený tak, že když výdaje za bydlení přesáhují třetinu příjmu rodiny, doplatí je za ni stát. Dávky sice mají zákonem stanovený strop, který vychází z počtu členů domácnosti a velikosti města, ale vzhledem k růstu cen nájmů a energií dosahují často nečekaných výšek. Jedním z výsledků je, že se v Česku rozvinul lukrativní byznys s ubytovnami pro chudé. Na Peníze.cz jste o něm už četli:

Konstrukce příspěvku zůstává v roce 2013 nezměněná, mění se však normativní náklady na bydlení, které každý rok stanovuje vláda. A právě ty jsou pro výpočet dávky rozhodující. Příspěvek na bydlení díky nim v roce 2013 vzroste. Pokud vás zajímá, s jak vysokým příspěvkem můžete v roce 2013 počítat, dosaďte svá data do následující kalkulačky.

Spočítejte si příspěvek na bydlení 2022

Měsíční náklady na bydlení

Náklady se uvádějí jako průměr z minulého kalendářního čtvrtletí. Například v dubnu tedy sečtěte náklady za leden, únor a březen a vydělte je třemi.

Další kalkulačky

Nezabavitelné minimum 2013

Každého, kdo se dostane do potíží s dluhy a skončí ve spárech exekutora, zajímá, která část jeho peněz zůstane před exekucí uchráněna. Obávat se nemusíte například o výše zmiňovaný příspěvek na bydlení. Ten totiž společně s dávkami pomoci v hmotné nouzi, jednorázovými dávkami sociální podpory (jako je například porodné) a dávkami sociální péče patří do skupiny příjmů, na které vám exekutor sáhnout jednoduše nesmí. Zato ze mzdy, důchodu, nemocenské, peněžité pomoci v mateřství, podpory v nezaměstnanosti a dávek sociální podpory, které se nevyplácejí jednorázově (čili například rodičovský příspěvek, přídavek na dítě a další) vám exekutor může provádět srážky. Zůstat vám z těchto příjmů musí jen takzvaná nezabavitelná částka. A jak vysoké bude v roce 2013 vaše nezabavitelné minimum? Snadno to zjistíte v následující kalkulačce:

Osobní bankrot 2013

Pokud se v dluhové pasti propadnete tak hluboko, že cesta ven už nepovede, nabízí vám český právní řád jistou možnost vykoupení: vyhlášení osobního bankrotu. Pokud vám ho soud povolí, máte šanci, že vaše dluhové peklo jednou pro vždy skončí – nejpozději do pěti let. Po celou tu dobu sice budete třít bídu s nouzí, nebudete se ale muset děsit, že u vás zazvoní exekutor. Během pěti let musíte zvládnout zaplatit minimálně třetinu svých dluhů. Vše ostatní je pak zapomenuto a vy začínáte s čistým štítem. Podmínky vykoupení jsou však tvrdé. Všechny detaily se o nich dozvíte v našem starším článku:

Pokud ale chcete rychle a jednoduše zjistit, zda máte v roce 2013 šanci osobní bankrot vyhlásit, kolik budete měsíčně splácet a kolik vám zbude na živobytí, využijte naši kalkulačku:

Kalkulačka – podmínky insolvence 2024

+

Další kalkulačky

Na další várku kalkulaček aktualizovaných pro rok 2013 se na Peníze.cz můžete těšit zase příští týden. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+178
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 1. 2013 8:55, eďa

To je logické. Nelze srovnávat postoj Němců ke své budoucnosti s postojem většiny Čechů za posledních 23 let. Máme se tak, jak nám dovoluje naše vize politická s naší společnou peněženkou. Pokud hážu posledních 23 let, jako smyslů zbavený, perli sviním, drancuji majetek po komunistech, volím zlodějskou privatizaci a omilostňuji megazloděje, těžko mohu pobírat 28.750,-Kč na soc. dávkách.

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 3. 2013 8:59, M

Dobrý den,
chtěla bych vás moc poprosit o vyplnění následujícího anonymního dotazníku (zabere cca 5 minut). Používám ho ve své diplomové práci na téma: Ztráta zaměstnání jako zátěž. Děkuji za ochotu a čas.

http://www.survio.com/survey/d/R1T1G2N6Q0K7T9P4Y

-241
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Držte si peněženky, rok 2013 začíná! Přehled nejdůležitějších změn

3. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Držte si peněženky, rok 2013 začíná! Přehled nejdůležitějších změn

Rok 2013 začal a jedno je jisté: naše peněženky dostanou zabrat. Kvůli zvýšení DPH podraží téměř všechno. Kromě toho ale stoupnou také ceny energií, dopravy a cigaret. Startuje druhý... celý článek

Kalkulačky 2013: mateřská, rodičovská, nemocenská, přídavek na dítě a ošetřovné

20. 12. 2012 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Kalkulačky 2013: mateřská, rodičovská, nemocenská, přídavek na dítě a ošetřovné

Vánoce jsou za dveřmi a Peníze.cz začínají nadělovat. Nachystali jsme pro vás první várku aktualizovaných kalkulaček pro rok 2013. Spočítejte si na nich přehledně a jednoduše, jak vysokou... celý článek

Daň z nemovitosti 2013: podrobný přehled. A aktuální daňový formulář

14. 12. 2012 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Daň z nemovitosti 2013: podrobný přehled. A aktuální daňový formulář

Na daňové přiznání času dost, říkáte si? Jak na které, říkáme my. Nezapomínejte, že přiznání k dani z nemovitosti musíte odevzdat už v lednu. Je tedy správný čas si připomenout vše... celý článek

Příští rok do penze? Spočítejte si důchod na aktualizované kalkulačce

7. 12. 2012 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Příští rok do penze? Spočítejte si důchod na aktualizované kalkulačce

Už několik týdnů přinášejí Peníze.cz články o novinkách roku 2013. Chystáte se příští rok do penze? Výše důchodu a podmínky pro to, abyste na něj získali nárok, se budou trochu měnit:... celý článek

OSVČ 2013: minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění rostou

3. 12. 2012 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

OSVČ 2013: minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění rostou

Podnikáte? Pracujete jako živnostníci nebo jste „zaměstnaní na švarcsystém“? Je na čase se podívat, jak vysoké zálohy na zdravotní a sociální pojištění budete platit příští rok. Peníze.cz... celý článek

Partners Financial Services