Na úřad přes internet. Akreditaci získala druhá banka

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 4. 12. 2020 | 2 komentáře
Na úřad přes internet. Akreditaci získala druhá banka

Zdroj: Shutterstock

Česká spořitelna získala od ministerstva vnitra akreditaci pro správu kvalifikovaného systému elektronické identifikace. Je druhou bankou, která akreditaci pro takzvanou bankovní identitu obdržela.

Novinka umožní lidem připojovat se k Portálu občana a podobným službám státu stejně snadno jako do elektronického bankovnictví. „Až 1,7 milionu klientů České spořitelny, kteří pravidelně využívají internetbanking, získá v roce 2021 jednoduchý a bezpečný přístup ke službám eGovernmentu,“ říká ministr vnitra Jan Hamáček. 

První banky plánují nabídnout klientům snadné připojení ke službám veřejné správy už od začátku příštího roku, kdy to umožní zákon. K ověření totožnosti poslouží údaje do internetového bankovnictví – takzvaná bankovní identita. Zájemci se tedy nemusí učit nic nového, nemusí si nic stahovat ani kupovat.

Už v říjnu získala akreditaci ČSOB. Usilují o ni také další banky – Komerční banka, Air BankMoneta či Fio. Podrobně jsme o jejich plánech psali v samostatném článku.

Portál občana spustilo ministerstvo vnitra v polovině roku 2018. K přístupu do něj je zatím potřeba elektronický občanský průkaz s čipem (a k němu si za několik stovek koupit čtečku) nebo si zřídit datovou schránku (což může mít nechtěné vedlejší dopady, především při komunikaci s finančními úřady). Od bankovní identity se teď čeká, že portál masově zpřístupní milionům klientů bank.

Portál občana funguje jako vstupní brána k elektronickým službám státu. Jeho nabídka se sice postupně rozšiřuje, mnoho základních věcí však stále neumožňuje. Například: Ani lidé s datovou schránkou, e-občankou nebo novou bankovní identitou si přes něj zatím například nemohou jednoduše vyměnit řidičský průkaz – kvůli tomu je potřeba dvakrát osobně zajít na úřad.

V roce 2021 by se nabídka státu měla rozšířit především o službu MojeDaně, která slibuje snadné podání daňového přiznání nebo získání přehledných informací o daňových povinnostech.

„Akreditace pro správu kvalifikovaného systému elektronické identifikace udělilo ministerstvo vnitra v předchozích měsících také nebankovním společnostem. Historicky první byla společnost První certifikační autorita, druhá akreditace byla pro sdružení CZ.NIC,“ připomíná Klára Dlubalová z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Od kdy ověří identitu klientů vůči veřejné správě

banka předpokládaný termín
Česká spořitelnazačátek roku 2021
ČSOBzačátek roku 2021
Komerční bankazačátek roku 2021
Moneta Money Bankzačátek roku 2021
Air Bankzačátek roku 2021
Fio bankaprvní pololetí 2021
Raiffeisenbankdruhé čtvrtletí 2021
UniCredit Bankdruhé čtvrtletí 2021
Equa bankdruhé čtvrtletí 2021
Banka Creditasdruhé pololetí 2021
mBankzřejmě druhé pololetí 2021
Hello bankzatím neplánuje
Sberbankzatím neplánuje
Expobankzatím neplánuje
Trinity bankzatím neplánuje
J&T Bankazatím neplánuje
Oberbankzatím neplánuje
Informace vycházejí z odpovědí bank, případně od České bankovní asociace. Stav k 6. 11. 2020

Jak se chystají ostatní banky a proč vznikly dvě asociace? Psali jsme podrobně:

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na úřad jednoduše přes banku. Kdy začne ta vaše

6. 11. 2020 | Petr Kučera | 10 komentářů

Na úřad jednoduše přes banku. Kdy začne ta vaše

Rok 2021 přinese další velkou inovaci: banky přes internet potvrdí, že vy jste opravdu vy. Ať už budete komunikovat s úřadem, nebo třeba s dodavatelem energií. Některé banky spustí... celý článek

S velkou trojkou nepůjdeme. Vzniká druhá platforma pro Bank ID

2. 11. 2020 | Petr Kučera | 5 komentářů

S velkou trojkou nepůjdeme. Vzniká druhá platforma pro Bank ID

Air Bank, Fio banka a Moneta se dohodly na založení společné platformy k poskytování bankovní identity v České republice. Platforma bude otevřena i všem ostatním tuzemským bankám, oznámila... celý článek

Na úřad jako do internetového bankovnictví. Snadno už dokážete, že jste to vy

23. 9. 2020 | Petr Kučera | 17 komentářů

Na úřad jako do internetového bankovnictví. Snadno už dokážete, že jste to vy

Od ledna 2021 dostanete jednoduchou možnost, jak se prokazovat při online komunikaci s úřady a později i se soukromými společnostmi. Stačí přihlašovací údaje do vaší banky. O aktuálním... celý článek

Partners Financial Services