Čtvrtina Čechů nemá rezervu, když přijde o příjem

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 26. 7. 2021 | 13 komentářů
Čtvrtina Čechů nemá rezervu, když přijde o příjem
Ilustrační foto.
Zdroj: ​​​Lukassek/Shutterstock

Pro případ ztráty pravidelného příjmu má více než třetina Čechů (35 %) finanční rezervu na čtyř a více měsíců. Pětina lidí (20 %) by vydržela přinejmenším sedm měsíců. Ukázal to průzkum NMS Market Research pro Raiffeisenbank z letošního března, který dnes banka zveřejnila.

Čtvrtina lidí (25 %) má rezervu na dva až tři měsíce, dalších patnáct procent na jediný měsíc. Zbylá čtvrtina (25 %) nemá finanční rezervu ani na jeden měsíc. Podobné výsledky přinesl i průzkum z loňského dubna. Podíl lidí, kteří mají rezervu na aspoň čtyři měsíce, meziročně stoupl o dva procentní body.

Na krizovou situaci jsou lépe připraveni muži, lidé s vysokoškolským vzděláním a domácnosti s měsíčním příjmem přes 40 tisíc korun. Podrobnější čísla ukazuje následující graf.

zdroj: Raiffeisenbank, NMS Market Research

Více než třetina Čechů (35 %) v průzkumu řekla, že se jim od září 2020 snížil pravidelný měsíční příjem. „Čísla jsou velmi podobná napříč regiony,“ říká Petra Kopecká, tisková mluvčí Raiffeisenbank. Loni v dubnu uvedlo snížení příjmu 37 % lidí.

Ztráty zaměstnání v důsledku dlouhodobých lockdownů a dopadů pandemie se aktuálně neobává 70 % Čechů, zatímco před rokem to bylo 78 %. Devět procent lidí v důsledku pandemie už o práci přišlo.

zdroj: Raiffeisenbank, NMS Market Research

Průzkumu se zúčastnil reprezentativní vzorek 1024 respondentů ve věku 18 až 65 let, uvádí agentura.


Článků máme v rezervě dost!

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 7. 2021 15:18, Lukáš Kokeš

Docela rád bych věděl z čeho tu rezervu mají ti lidé našetřit když reálné platy dělníků jsou 18-22 tisíc čistého. A to se bavím o lepších případech.90% českých firem nechce platit alespoň průměrné mzdy. Tak se ptám z čeho mají lidé šetřit? Nikdo nebere v potaz že lidé platí třeba hypotéky nebo stále se zvyšující nájmy ! A to nepočítám co stojej v dnešní době děti a různé školní aktivity když nechcete aby dítě jen sedělo doma.Toto nikdo z pánů politiků neřeší!!

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 7. 2021 16:56

Nevim, proc by politici meli resit to ze lide nejsou schopni se uzivit komunismus tu neni 30 let... Pokud nekomu vadi ze firma malo plati tak at si nejde jinou nebo at podnika na vlastni triko.

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Kolik vydělalo penzijní připojištění? Na inflaci nestačí, ukazuje porovnání fondů

27. 2. 2024 | Petr Kučera | 6 komentářů

Kolik vydělalo penzijní připojištění? Na inflaci nestačí, ukazuje porovnání fondů

Fondy starého penzijka si loni nevedly špatně: v průměru připsaly 2,26 %, nejvýkonnější fond téměř šest procent. Jejich reálné zhodnocení je však dlouhodobě záporné: od roku 2013 by... celý článek

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

23. 2. 2024 | Petr Kučera | 5 komentářů

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

Na snížení základní úrokové sazby Českou národní bankou reaguje také Moneta Money Bank. Od začátku března sníží maximální sazbu jejího spořicího účtu na 5,1 % ročně místo dosavadních... celý článek

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Partners Financial Services