Každý čtvrtý Čech vůbec nechrání úspory před inflací

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 14. 4. 2021 | 20 komentářů
Každý čtvrtý Čech vůbec nechrání úspory před inflací

Zdroj: Shutterstock

Čtvrtina Čechů se vůbec nesnaží chránit své úspory před inflací. Za nejvhodnější způsob ukládání peněz totiž považují hotovost nebo běžný účet, ukázal březnový průzkum Generali Investments CEE mezi 1050 uživateli internetu ve věku 18 až 65 let z celé republiky.

Největší skupina respondentů – 35,6 % – považuje za nejvhodnější způsob ukládání peněz spořicí účty a další spořicí produkty jako například penzijní či stavební spoření. Druhá největší skupina – 15,4 % – preferuje přímé investice do nemovitostí. Těsně za nimi jsou zastánci ukládání peněz na běžném účtu v bance – 14,3 %. Vklady na běžném účtu se až na výjimky neúročí.

Následují investování prostřednictvím investičních fondů (9,8 %), odkládání peněz v hotovosti (9,2 %), alternativní investice jako jsou drahé kovy či sběratelství (7,2 %) a přímé investice do akcií a dluhopisů (6,5 %). Mezi lidmi se základním vzděláním si nechává úspory v hotovosti dokonce pětina lidí.

„Více než pětina Čechů má v hotovosti nebo na běžném účtu přes 100 tisíc korun, což nejsou malé částky. Jejich úspory se jim tak nejen nezhodnocují, navíc jsou vystaveny inflaci a hodnotu reálně ztrácí – například jen za minulý rok až o 3,2 %,“ upozorňuje Petr Mederly, obchodní ředitel Generali Investments CEE.

Zdroj: průzkum pro Generali Investments CEE

Český přístup tak dál zůstává velmi odlišný od západní Evropy. Podle dat Eurostatu drží české domácnosti drží v hotovosti či na běžných účtech zhruba 45 % finančního kapitálu, zatímco například v Německu je to 36 % a v Nizozemsku jenom 15 % - lidé tam naopak mnohem víc investují.

Zkuste to s námi

Průzkum nicméně ukázal, že část svých výdělků v současnosti investuje už 38 % obyvatel Česka. U patnácti procent se jedná o minimálně desetinu příjmů.

Přes 20 % Čechů začalo po koronavirové krizi investovat víc než před ní, méně naopak investuje jen 12 % lidí. Zatímco po méně rizikových produktech se poohlíží 7,4 % lidí, více rizikové nyní vyhledává jen 3,3 % respondentů. U více než poloviny lidí (56 %) pak pandemie chování v oblasti investic neovlivnila nijak.

„Průzkum poukázal na zajímavý trend, a to je investování do kryptoměn. Uvedlo ho 13 % mužů a 5,4 % žen, především mezi mladými lidmi. Potvrzuje to jak jejich investiční apetit, tak vůli zkoušet nové produkty, i za cenu vyššího rizika,“ říká Mederly.

Ženy obecně vyšly ze srovnání jako konzervativnější investorky. Zatímco mužů investuje do fondu s vysokou mírou rizika 23,5 %, u žen je to dvakrát méně. Ženy naopak více než dvakrát častěji než muži volí nízkou míru rizika, a to ve 35 %.

Podstatný rozdíl v přístupu naopak není patrný u přímých investic do nemovitostí. Za nejvhodnější způsob ukládání peněz je považuje 16 % mužů a necelých 15 % žen. Platí to zejména pro respondenty s vysokoškolským vzděláním, kteří v tomto smyslu s poměrem 24 % téměř dvakrát převyšují ostatní skupiny.

Inflační kalkulačka

%

Další kalkulačky

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 4. 2021 16:55, Kemir

To by v tom byl čert, aby nás neobrali!

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 4. 2021 20:34, Jirka

Jedině penzijko, akcie nesmysl - spadnou jak hrušky při sebemenší krizi, navíc poplatky. Zlato taky nesmysl - marže obchodníka a výrobce, koupíte a už jste v mínusu několik tisíc na unci

-25
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo investoval před rokem, je o 40 % výš. Takhle rostou výnosy fondů

9. 4. 2021 | Martin Mašát | 12 komentářů

Kdo investoval před rokem, je o 40 % výš. Takhle rostou výnosy fondů

Akciové fondy se zaměřením na vyspělé trhy si od začátku letošního roku připsaly v průměru 7,3 %. Za posledních deset let se dalo vydělat kolem 110 %.

Výsledky nemovitostních fondů: Jenom dva neporazily inflaci

8. 4. 2021 | Jan Traxler | 5 komentářů

Výsledky nemovitostních fondů: Jenom dva neporazily inflaci

Šestnáct z osmnácti sledovaných nemovitostních fondů v roce 2020 porazilo inflaci. Ale až na jednu výjimku jejich výnosy oproti roku 2019 mírně poklesly. Letošní rok bude podobný.

Investice pro začátečníky. Kam s penězi, když už vás štve spoření v bance

3. 3. 2021 | Jiří Hovorka | 30 komentářů

Investice pro začátečníky. Kam s penězi, když už vás štve spoření v bance

Jak zhodnotit úspory, které vám na bankovních vkladech požírá inflace? Zkuste se naučit investovat. Jestli vám to připadá složité, ze začátku to můžete vzít jako hru. Vysvětlíme její... celý článek

Už ani 0,9 %. Úrok na spořicím účtu sníží i mBank

26. 2. 2021 | Petr Kučera | 5 komentářů

Už ani 0,9 %. Úrok na spořicím účtu sníží i mBank

mBank od 3. května sníží úrok na spořicím účtu nazvaném mSpoření na polovinu – z dosavadních 0,9 na 0,4 % p.a. Následuje tak Hello bank, která květnové snížení úroku z 1 % na 0,6 %... celý článek

Partners Financial Services