Na co si dát pozor při hledání nájmu

Daniel Kotula | rubrika: Jak na to | 19. 10. 2011 | 2 komentáře
Na co si dát pozor při hledání nájmu
Nájemníci dnes většinou můžou vybírat. Vyberou-li špatně, nehrozí jim fatální ztráta, aspoň v porovnání se špatným výběrem nemovitosti ke koupi. Ale i kdyby šlo jen o další stěhování – kdo má víc, než se vejde do tří krabic od banánů, ví, že stěhování není zábava. A finanční ztráty, ač nejsou fatální, můžou pěkně zabolet.

I hledání pronájmu má zkrátka svoje pravidla.

Vynecháme to, jak najít kvalitní a vyhovující byt, z velké části nám pomohou pravidla vypsaná v jednom z dílů Reality show, seriálu o investicích do nemovitostí: Jak se dobrat tržní ceny bytu. A jinak platí, že každý z nás má jiný vkus, jiné požadavky, jiné možnosti a jiné důvody, proč může bydlet tam, ale onde by to pro něj bylo nevýhodné nebo nepříjemné. V tomhle univerzální rady prostě neexistují.

Výhodou při hledání bytu k pronájmu je, že nabídka nemovitostí je vysoká, nevýhodou potom to, že jejich kvalita spíš kulhá. Majitelé často požadují o něco vyšší nájemné, než odpovídá reálné hodnotě bytu, ale ten rozdíl není zdaleka takový, jaký bývá mezi nabídkovou a reálnou cenou nemovitostí na prodej. Narazit na přiměřenou nabídku tedy nakonec nedá tolik práce. Na co si však dát pozor?

Není to moc? Zasmlouvejte si

Cena nájmu bývá někdy vyšší, než je obvyklé u srovnatelných nemovitostí, není to však často a rozdíly nejsou tak markantní jako u nemovitostí na prodej, přesto je někdy na místě smlouvat. Nájemní bydlení ve větších městech se hýbe rychle, pokud je oceněno správně. Pokud je nemovitost kvalitní, během měsíce by byt měla mít nového nájemce, pokud se nabízí dva měsíce a déle, pak je nemovitost předražená nebo nekvalitní – a to je prostor pro vyjednávání. Pro pronajímatele znamená každý neobsazený měsíc ztrátu minimálně deset procent z ročního nájmu (jeden měsíční nájem 1/12 + náklady na byt v řádu tisícikorun, které by normálně platil nájemník), po dvou měsících může být už pronajímatel motivovaný poskytnout slevu, jen aby nemovitost měl obsazenou. Datum vložení inzerátu na inzertním portálu může být proto vodítkem, zda jsme schopni slevy dosáhnout či nikoliv.

Nejsou poplatky jako poplatky

Exekuce se nájemníků týká

V dnešní době není až tak neobvyklé, že pronajímatel má na nemovitosti nařízenou exekuci. Nejde o vážný problém – tedy pokud ten pronajímatel nejste vy –, pokud se však neřeší, pro nájemníka to znamená komplikace. Dřív nebo později na dveře bytu zaklepe soudní znalec a bude odhadovat cenu nemovitosti pro připravovanou dražbu (o procesu dražeb v článku Koupě zadlužené nemovitosti? Na dražby je pozdě a jsou příliš riskantní).

Kromě toho, že se vám někdo vláme do soukromí, nutí vás znalec k odpovědím na otázky, které části interiérového vybavení patří pronajímateli, které vám, a tak dále. A když pronajímatel nebude (nebo nebude schopen) svou nepříjemnou situaci řešit, do půl roku mohou začít chodit na prohlídky nemovitosti zájemci o plánovanou dražbu. Pokud to nájemní smlouva nebo pronajímatel dovolí, zcela jistě budete chtít ukončit tento nájemní vztah.

Zda je nemovitost v exekuci, najdete v elektronickém přístupu do katastru nemovitostí.

V inzerátech vidíme cenu nájmu plus poplatky plus energie. Co ovšem v poplatcích hradíme, to zůstává tajemstvím. Pronajímatelé často do poplatků zahrnují například i platby do fondu oprav a to není správný postup. Fond oprav je nákladem pronajímatele na vlastnictví nemovitosti a má být případně zahrnut do nájemného, poplatky by měly zahrnovat všechny ostatní náklady týkající se provozu nemovitosti:

  • osvětlení ve společných prostorech
  • úklid společných prostor
  • odvoz odpadu
  • vodné/stočné atd.

Nechte si tedy vždy ukázat předpis záloh nebo evidenční list bytové jednotky, kde jsou jednotlivé náklady na byt rozepsány, zjistíte tak reálnou výši poplatků, které vám mohou být zálohově účtovány. Pokud se nedomluvíte na přepisu elektřiny a plynu na vás, nechte si předložit předpis záloh.

Tak pozor, slibovali jste lednicovatější lednici!

Součástí nájmu je často i nějaký movitý majetek – skříně, pračka, lednice, postel a další vybavení. Na prohlídce nás majitel či makléř mohou ujišťovat, že vybavení je v ceně nájmu, pak ovšem při nastěhování zjistíme, že část slibovaných interiérů chybí nebo místo zánovního spotřebiče v lince „září starobou“ předpotopní kousek. Trvejte na sepsání předávacího protokolu (ostatně – měl by to být standard), přičemž pokud budeme sepsané věci popisovat detailně, nic tím neztratíme např. místo „pračka“ napíšeme „pračka značky XY typ ZŽ“.

Milujte svého domácího

Jak má vypadat nájemní smlouva, to je kapitola sama o sobě, jeden či dva odstavce nám nemůžou stačit – nechte si ji vždy prohlédnout svým známým právníkem. Co je psáno, to je dáno – ale dokud není podepsáno, můžou se v tom dělat změny, je to běžné, takže se nestyďte říct, že tenhle bod byste formulovali jinak a tenhle byste možná škrtli, ale že by se ještě mělo něco připsat...

Kromě písemné dohody určuje spokojený život v nájmu zejména vztah s pronajímatelem. Cílem většiny správných pronajímatelů je mít platící, slušné a dlouhodobé nájemníky. Pokud jimi skutečně budete, u velké části pronajímatelů získáte sympatie a pozitivní vzájemný vztah se odrazí i na spokojenosti s nájmem. Zjistíte-li však, že je vám osoba pronajímatele nesympatická nebo že má pronajímatel k pronájmu nějakou jinou motivaci, pak si podpis smlouvy raději rozmyslete.

Sousedská rada

Anketa

Jaké máte sousedy?

Před podepsáním nájemní smlouvy zazvoňte u sousedů. Ze dvou důvodů: jeden z nich je ten, že dobré vztahy se sousedy jsou v domě vždycky důležité a není nic hloupějšího než se ve tři ráno s úsměvem představovat zároveň prosit, jestli by tu televize nemohli ztišit aspoň tak, abyste nerozuměli každému slovu. V tuhle chvíli ale zvoníte především proto, abyste se zeptali, jestli v domě nejsou nějaké problémy, o kterých byste měli vědět, než se nastěhujete. Obzvláště starší sousedé poskytnou vyčerpávající svědectví o všech neduzích – a tak se dozvíte, že v domě často nefunguje výtah, že ve třetím patře je každou druhou noc mejdan do rána a že vaši předchůdci byli čtyřikrát vytopeni roztržitou slečnou Horáčkovou, co bydlí o patro výš. A to už nemluvíme o tom, že v domě jsou špatné stoupačky a že jsou problémy s odpadem, takže občas nelze splachovat... ani většina pronajímatelů o tomhle nemluvívá.

Reality show na Peníze.cz

Reality show

Daniel Kotula

Daniel Kotula

Profesionál v oblasti realit, působí jako makléř v RE/MAX Real Estate Group. Pro Peníze.cz vede Realitní poradnu, v níž pravidelně odpovídá na vaše dotazy.

Zájemcům o investování do nemovitostí nabízí na svém webu Ucitelfinanci.cz kurzy Investování do nemovitostí či doporučuje audiokurz Pavla Řehulky Jak kupovat a pronajímat byty.

Reality show: váš úplný průvodce investováním do nemovitostí

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+108
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Reality show: Jak správně pronajímat byt

12. 10. 2011 | Daniel Kotula | 11 komentářů

Reality show: Jak správně pronajímat byt

Najít a koupit nemovitost za výhodnou cenu je jen jedna strana mince úspěšného investování do realit. Kromě toho musíme svou nemovitost umět také dlouhodobě zpeněžovat. To znamená najít... celý článek

Kdy je pronájem výhodnější než koupě bytu na hypotéku

24. 9. 2010 | Daniel Kotula | 34 komentářů

Kdy je pronájem výhodnější než koupě bytu na hypotéku

Snem mnoha lidí je bydlet ve vlastním a celkově tak, i za cenu hypotéky, ušetřit na nájemném. Pořídit si nemovitost za každou cenu ale nemusí být vždy výhodné.

Na co musí dávat pozor každý, kdo bydlí v pronajatém bytě

16. 7. 2007 | Pavel Řehulka | 3 komentáře

Na co musí dávat pozor každý, kdo bydlí v pronajatém bytě

Nájemce bytu musí hlásit pronajímateli změny v počtu osob, které byt užívají. Pokud změny neoznámí ve stanovené lhůtě, hrozí mu výpověď z nájmu.

Zákonné důvody pro výpověď z nájmu

11. 5. 2006 | Kateřina Boušová

Partners Financial Services