Na co musí dávat pozor každý, kdo bydlí v pronajatém bytě

Pavel Řehulka | rubrika: Bydlení | 16. 7. 2007 | 24 komentářů
Na co musí dávat pozor každý, kdo bydlí v pronajatém bytě
Nájemce bytu musí hlásit pronajímateli změny v počtu osob, které byt užívají. Pokud změny neoznámí ve stanovené lhůtě, hrozí mu výpověď z nájmu.

Nájemní smlouva, kterou nájemce uzavírá s majitelem bytu na jeho užívání, obsahuje mimo jiné i dohodu o počtu osob, které mohou byt užívat. Tento počet je důležitý pro výpočet plateb za odběry některých služeb, jako třeba vody, když se v domě rozpočítává dle počtu osob v domácnosti.

Změnu v počtu osob musí nájemce pronajímateli hlásit. To mu od 1. dubna 2006 nařizuje paragraf 689 občanského zákoníku, který ve druhém odstavci říká: "Nájemce je povinen písemně oznámit pronajímateli veškeré změny v počtu osob, které žijí s nájemcem v bytě, a to do 15 dnů ode dne, kdy ke změně došlo. V písemném oznámení nájemce uvede jména, příjmení, data narození a státní příslušnost těchto osob."

Pokud tak nájemce neučiní, riskuje, že od pronajímatele dostane výpověď z nájmu. Umožňuje mu to Občanský zákoník ve třetím odstavci stejného paragrafu: "Nesplní-li nájemce povinnost podle odstavce 2 ani do jednoho měsíce, považuje se to za hrubé porušení povinností podle § 711 odst. 2 písm. b)." Protože hrubé porušení povinností nájemce je v tomto případě důvodem pro výpověď z nájmu bytu, může opomenutí této jednoduché povinnosti znamenat, že se nájemce za několik měsíců ocitne bez střechy nad hlavou.

Týká se to i rodičů, kterým se narodí dítě. Narodí-li se například manželce nájemce dcera a obě se vrátí z porodnice domů třeba 20. června, změnil se k tomuto datu prokazatelně počet osob v domácnosti. Nájemce má 15 dnů na to, aby vlastníkovi bytu zaslal písemné oznámení se všemi detaily. Nedoručí-li však toto oznámení pronajímateli ani do 20. července, pak 21. července se již dopouští hrubého porušení svých povinností a poskytuje pronajímateli nezpochybnitelný důvod, proč mu okamžitě zaslat výpověď z nájmu. S takovou výpovědí souvisí ještě jedna nepříjemnost pro nájemce. Pronajímatel mu nemusí hledat či zajišťovat jakoukoliv bytovou náhradu. Zákon vyžaduje pouze poskytnutí provizorního přístřeší.

Na co dále nezapomenout, když bydlíte v pronajatém bytě
Nájemce má při nájmu bytu hned několik povinností (§ 663 - 719 Občanského zákoníku):
  • Nájemce je povinen platit v řádném termínu nájemné a úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu podle smlouvy.
  • Nájemce a osoby, které žijí s nájemcem v bytě, jsou povinny řádně užívat byt, společné prostory a zařízení domu a řádně požívat plnění, jejichž poskytování je s užíváním bytu spojeno.
  • Nájemce je povinen písemně oznámit pronajímateli veškeré změny v počtu osob, které žijí s nájemcem v bytě, a to do 15 dnů ode dne, kdy ke změně došlo. V písemném oznámení nájemce uvede jména, příjmení, data narození a státní příslušnost těchto osob.
  • Nájemce je povinen při výkonu svých práv dbát, aby v domě bylo vytvořeno prostředí zajišťující ostatním nájemcům výkon jejich práv.
  • Nestanoví-li nájemní smlouva jinak, nájemce je povinen hradit drobné opravy v bytě související s jeho užíváním a náklady spojené s běžnou údržbou. Pojem drobných oprav a nákladů spojených s běžnou údržbou bytu upravuje zvláštní právní předpis.
  • Nájemce je povinen oznámit bez zbytečného odkladu pronajímateli potřebu těch oprav v bytě, které má nést pronajímatel, a umožnit jejich provedení; jinak odpovídá za škodu, která nesplněním této povinnosti vznikla.
  • Nájemce je povinen po předchozí písemné výzvě umožnit pronajímateli nebo jím pověřené osobě, aby provedl instalaci a údržbu zařízení pro měření a regulaci tepla, teplé a studené vody, jakož i odpočet naměřených hodnot. Stejně je povinen umožnit přístup k dalším technickým zařízením, pokud jsou součástí bytu a patří pronajímateli.
  • Nájemce je povinen odstranit závady a poškození, které způsobil v domě sám nebo ti, kdo s ním bydlí. Nestane-li se tak, má pronajímatel právo po předchozím upozornění nájemce závady a poškození odstranit a požadovat od nájemce náhradu.
  • Pokud chce nájemce do bytu nastěhovat další osobu, která není členem jeho domácnosti, nejedná se o krátkodobou návštěvu a dotyčný bude za užívání bytu nebo jeho části nájemci platit (tj. nájemce se rozhodne byt podnajmout), je povinen k tomuto kroku nejdříve získat písemný souhlas pronajímatele.
  • Pokud byla při sjednání nájemní smlouvy stanovena a nájemcem složena kauce a v průběhu trvání nájemní smlouvy došlo k oprávněnému čerpání z této kauce, nájemce je povinen doplnit peněžní prostředky na účtu u peněžního ústavu, kde je kauce složena, na původní výši, a to do jednoho měsíce.
  • Pokud je nájemní smlouva ukončena výpovědí ze strany pronajímatele a tomu zákon takovou povinnost ukládá, nájemce je povinen vyklidit byt do 15 dnů po zajištění odpovídajícího náhradního bytu nebo náhradního ubytování

Dostali jste se do situace, že vám kvůli opomenutí povinností hrozila výpověď z nájmu?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 7. 2007 15:22, Novak

Jinak souhlas s tim, ze je to divne. Asi proste vodarny chtely usetrit za vodomery - prece jen to neco stoji, +udrzba, premerovani, uctovani vody p[ro vice mensich subjektu ....

Zobrazit celé vlákno

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 7. 2007 16:37, Jarmila

Zajímavé je, že ten socialismus je jen u vody. U měřáku na elektřinu nebo na plyn si to nikdo nedovolí, tam se spotřeba odečítá na domácnost. Navíc je jen specifikem paneláků. Na kraji vesnice taky není jeden měřák na vodu a jednou za rok se voda nerozpočítává podle počty obyvatel, popř. podle kusů hospodářského zvířectva.
PS: Vy spotřebováváte vodu mimo byty? Květiny na chodbě jsou něčí (jedině že byste měli společnou předzahrádku nebo obytný vhitroblokový dvůr a tam zalévali), v prádelně nepere bezdomovec, ale konkrétní rodina. Mimochodem - kolik je v době automatických praček ještě společných prádelen?

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Dvanáct tipů, jak prodat dům či byt

9. 7. 2007 | Pavel Řehulka | 10 komentářů

Dvanáct tipů, jak prodat dům či byt

Pokud uvažujete o prodeji domu nebo bytu, následující přehled vám ukáže, na co si dát pozor. Správným postupem můžete prodej nemovitosti nejen urychlit, ale také maximalizovat cenu,... celý článek

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

3. 7. 2007 | Pavel Řehulka | 19 komentářů

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

Při prodeji a koupi bytu je třeba se vyvarovat řady chyb, které mohou vést až ke ztrátě peněz. Přinášíme přehled nejčastějších problémů při těchto transakcích a rady, jak se jich vyvarovat. celý článek

Jak pronajímat družstevní byt

1. 6. 2007 | Pavel Řehulka | 18 komentářů

Jak pronajímat družstevní byt

Družstevní byt sice nelze pronajmout, přesto je možné ho za úplatu nabídnout k bydlení. V takovém případě půjde o podnájem. Člen družstva však potřebuje k poskytnutí podnájmu písemný... celý článek

Jak poznat, že realitní kancelář švindluje

4. 10. 2006 | Kateřina Boušová | 29 komentářů

Jak poznat, že realitní kancelář švindluje

Realitní kanceláře jsou často vnímány jako garant úspěšného obchodu v oblasti realit. Bohužel, praxe může být jiná. Ať už byt či dům ke koupi hledáte nebo nabízíte, nejspíš dříve či... celý článek

Koupě nemovitosti: na co se zaměřit při prohlídce

15. 8. 2006 | Kateřina Boušová | 3 komentáře

Koupě nemovitosti: na co se zaměřit při prohlídce

Chystáte se na prohlídku vyhlédnuté nemovitosti? Víte, co v bytě či domě zkontrolovat, na co se zeptat v souvislosti se stavebně-technickým stavem nemovitosti a právními náležitostmi?... celý článek

Partners Financial Services