Reality show: Dokážete zbohatnout na nemovitostech?

Daniel Kotula | rubrika: Jak na to | 27. 7. 2011 | 8 komentářů
Reality show: Dokážete zbohatnout na nemovitostech?
Mnozí jsme četli Kiyosakiho, máme známé, kteří nadělali v nemovitostech jmění – tak proč ne my? Peníze se v realitách opravdu vydělat dají, ale úplně jednoduché a bezpracné to není. Seriál Reality show vás investováním do nemovitostí provede. Začíná shrnutím výhod a nevýhod.

Investice do nemovitostí: výhody

■ Koupě se slevou

Prodejní cenu nemovitosti určuje síla motivace a znalosti prodávajícího. V případě, že prodávající svoji nemovitost ohodnotí špatně, můžeme koupit za lepší cenu, než je na trhu srovnatelných nemovitostí obvyklá. To se však příliš často nestává, mnohem častější případ je, že prodávající svoji nemovitost přecení, nasadí cenu vyšší, než bývá u většiny uskutečněných prodejů srovnatelných nemovitostí. Pak musíme vyjednávat o slevě nebo – doslova – jít o dům dál.

Dobrou koupi můžeme spíš udělat, pokud má prodávající silnou motivaci prodat co nejdřív. Takovou motivací bývají dluhy nebo potřeba peněz na investice do podnikání, na zaplacení jiné nemovitosti, ale třeba i na vyplacení partnera po rozvodu. V takových případech jsou prodávající ochotni akceptovat nižší cenu, než je obvyklá, a my můžeme uskutečnit dobrou koupi.

TIP REDAKCE

Zvláštní příležitost, jak získat nemovitost za nízkou cenu, představuje dražba exekučně zabaveného majetku. Počet takových dražeb v posledních letech narůstá.

Jak postupovat, píše František Mašek v článku Jak koupit byt či dům hluboko pod tržní cenou? Využijte dražbu majetku zabaveného exekutory!

■ Stabilní výnos

Výnosy z pronájmu jsou u standardních rezidenčních nemovitostí dlouhodobě stabilní. Výkyvy nejsou tak silné jako například u kupních cen a my se můžeme vcelku spolehnout, že výnos z nemovitosti při případné krizi poklesne jen mírně. Ani inflace se nemusíme bát, protože nájmy můžeme dlouhodobě zvyšovat tak, aby jejich reálná cena zůstávala stejná.

■ Nákup na úvěr: inflace na naší straně

Většinu nemovitostí je možné financovat hypotečním úvěrem. Z vlastních prostředků musíme investovat pouze menší část kupní ceny hotovostí. Banky poskytují hypotéku na odhadní cenu nemovitosti, nikoliv na kupní. To pro nás znamená, že čím více pod odhadní cenou dokážeme nemovitost koupit, tím méně peněz pak musíme vynaložit ze svých prostředků.

A navíc – pokud nakupujeme s pomocí hypotéky, proklínaná inflace konečně taky jednou hraje pro nás. Reálná hodnota dluhu totiž díky inflaci relativně klesá, zatímco nominální hodnota nemovitosti i pronájmu roste. Milion korun dluhu dnes bude mít za deset let reálnou hodnotu řádově o desítky procent nižší a účtovaný pronájem se bude s inflací zvyšovat. Inflace přeje dlužníkům.

Investice do nemovitostí: nevýhody

■ Starat se

Investice do realit

Anketa

Investice do realit a vy

O nemovitosti je potřeba se starat, hledat nájemníky a udržovat s nimi kontakt, opravovat ucpané toalety a neustále nemovitost udržovat v dobrém stavu. Není to bezpracný příjem, každá nemovitost potřebuje péči, bez které očekávaná zlatá vejce klást nebude. Správa nemovitosti je po dobré koupi druhá půlka úspěchu byznysu.

■ Pomalé peníze

Prodej nemovitosti je v dnešní době běh na dlouhou trať – pokud nechceme nabízet pod cenou. Oproti jiným investičním aktivům, které můžeme na peníze proměnit téměř okamžitě, v obchodu s nemovitostmi je prodej a inkasování peněz z prodeje minimálně v řádu měsíců.

■ Náklady na prodej

Musíme vždy zaplatit daň z převodu nemovitostí ve výši tří procent z prodejní nebo odhadní ceny nemovitosti, dále platby advokátovi, kolky na katastru, odhad soudním znalcem, ověřování podpisů a tak dále, pokud prodáváme přes realitní kancelář, připočítejte několik procent prodejní ceny za provizi, o případné dani z příjmu ani nemluvě.

Reality show na Peníze.cz

Reality show

Daniel Kotula

Daniel Kotula

Profesionál v oblasti realit, působí jako makléř v RE/MAX Real Estate Group. Pro Peníze.cz vede Realitní poradnu, v níž pravidelně odpovídá na vaše dotazy.

Zájemcům o investování do nemovitostí nabízí na svém webu Ucitelfinanci.cz kurzy Investování do nemovitostí či doporučuje audiokurz Pavla Řehulky Jak kupovat a pronajímat byty.

Reality show: váš úplný průvodce investováním do nemovitostí

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 7. 2011 14:16, Pavel

Článek je v mnoha ohledech nesmyslný. Mám pár bytů na pronájem a období klidu, kdy nemusím nic řešit, bývají velmi krátká. Jednak nájemníci přicházejí a pak odcházejí. Z různých důvodů. BYt musí být vždy upraven perfektně, pakliže chcete nejvyšší možný nájem. Udělal jsem jeden byt luxusní a přestože mi tak prošly dsítky zájemců, všem se líbil, ale jeden mi řekl, patrně za všechny, že tohle si nemůže dovolit. Nakonec jsem musel snížit nájem a pak jsem našel zájemce. Takže zkušenosti. Je to hodně práce, dost nákladů, spousta nervů a nájem rozhodně nemůžete zvyšovat jak vác napadne. Je obrovská konkurence, tímto kšeftem se baví stovky tisíc lidí a těch bytů je nadbytek. Na druhé straně krize, malé platy a nestabilita na trhu práce rozhodně tomu nepřidávají. A to jsem měl štěstí, že mi nikdy v bytě neumřel, nikdo mě jej nevykradl ani na mě nenaběhl exekutor za cizí dluhy. I s tímto je nutné počítat. Je to dost mizernej způsob výdělku a ty zisky nejsou velké. Podle lokality a nabídky, ale víc než tak 5% zisku ročně to nedá. A to mám daňové zálohy z rekonstrukcí a nákupů vybavení. Skoro bych to nedoporučoval...

+9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Džungle v oceňování nemovitostí: jen cenová mapa nepomůže

23. 5. 2011 | Daniel Kotula | 4 komentáře

Džungle v oceňování nemovitostí: jen cenová mapa nepomůže

Je tomu více než měsíc, kdy Asociace realitních kanceláří ve spolupráci s firmou Gekon a serverem reality.cz připravila web www.cenovamapa.eu. Cenová mapa by měla říkat, jaká je reálná... celý článek

Jak koupit byt či dům hluboko pod tržní cenou? Využijte dražbu majetku zabaveného exekutory!

28. 3. 2011 | František Mašek | 17 komentářů

Jak koupit byt či dům hluboko pod tržní cenou? Využijte dražbu majetku zabaveného exekutory!

Počet příležitostí, jak získat dům či byt levněji než při běžné koupi, se zvyšuje. Stačí si vybrat z rostoucího počtu dražeb, které někdy bývají spojeny s exekucí. Přečtěte si, jak... celý článek

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti?

9. 3. 2011 | Daniel Kotula | 19 komentářů

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti?

Nemovitost nekupujete každý den. Už proto, že je to vždycky pořádná investice. A čím víc peněz je ve hře, tím víc můžete prohrát, když si nedáte pozor. Nepodceňte žádný z klíčových... celý článek

Je konec regulace nájmů důvodem ke koupi nemovitosti?

3. 2. 2011 | Aleš Müller | 9 komentářů

Je konec regulace nájmů důvodem ke koupi nemovitosti?

Od 1. ledna tohoto roku je již v naprosté většině českých obcí deregulované nájemné. Statisíce nájemníků podepsaly nové nájemní smlouvy s upravenou výší nájmu, tisíce zatím vyčkávají... celý článek

Jak vybrat správnou nemovitost

25. 10. 2010 | Daniel Kotula

Jak vybrat správnou nemovitost

Při výběru nemovitosti je třeba oprostit se od emocí a udělat si pečlivou analýzu založenou na faktech, která skutečně ovlivňují její cenu.

Partners Financial Services