Reality show: Jak prodělat na nákupu nemovitosti

Daniel Kotula | rubrika: Co se děje | 14. 9. 2011 | 2 komentáře
Reality show: Jak prodělat na nákupu nemovitosti
Při nakupování realit se hraje o velké peníze. Pouštět se do něj bez základních znalostí a obezřetnosti je hazard. Ten, kdo sleduje naši Reality show, by snad okolnosti, jež stály hrdiny našeho skutečného příběhu milion, nepřipustil. Rozhodně ne po tomto dílu.

V reakci na článek Na co si dát pozor při koupi nemovitosti se mi ozval jeden čtenář, pro kterého přišlo varování pozdě. Jeho příběh se už v Česku opakoval jistě nesčetněkrát.

Leckdo se při jeho čtení budete ptát, jak mohl kupující dělat tak triviální chyby. Pokud však přistupujete k obchodu s jistým stupněm důvěry (a slušný člověk se toho dopouští), pak chvíli trvá, než si uvědomíte, že někde něco nehraje. A koupě nemovitosti je tak komplexní problém, že chyba se může stát na mnoha místech.

Rodina Kampových se rozhodla koupit rodinný dům v okolí Brna. Navštívila paní Tomíkovou z místní realitní kanceláře Centra Real, s. r. o. A shodou okolností byl zrovna k mání pěkný samostatně stojící domek v Kratochvilce u Brna. „Tenhle dům máme v nabídce nově, jste první, komu ho ukazuji. Ani ho nebudeme inzerovat, majitelka ho chce prodat v tichosti, jelikož je nemocná,“ uvedla nabídku makléřka. Prohlídka proběhla bezprostředně poté.

Tak my to berem

Majitelka paní Kovaříková v domě stále bydlela, přesto bylo patrné, že se připravuje na stěhování: „Tak tady je kuchyň. Je jaká je, patnáct let stará, koupila jsem si bílou Korynu, ale vzhledem k tomu, že se stěhuju, už ji tady nebudu instalovat. Jestli tady tu starou nechcete, nechám ji odvézt.“ Kampovi se dohodli, že kuchyňská linka klidně může zůstat. „Tady je plynový kotel a tady je dřevokotel, díky kterému stojí vytápění celého domu cca 3 000 korun ročně.“ Makléřka Tomíková se před klienty ujistila, zda je kotel také v ceně. Odpověď zněla ano. Pak pokračovali v prohlídce zahrady „Je tady trochu nepořádek, ale pozvu lidi z vesnice a ti to dají rychle dohromady.

Kampovým se dům velice líbil, paní Kovaříková na ně působila seriózně a získali vůči ní důvěru. Zanedlouho se domluvili na kupní ceně 2,2 milionu korun a na způsobu platby: sto tisíc jako rezervační poplatek, jeden milion korun jako záloha a zbývající část kupní ceny po sjednání hypotéky. Těsně před Vánoci se konal podpis rezervační smlouvy a smlouvy o budoucí kupní smlouvě v kanceláři Centra Real, byl to jeden z posledních pracovních dnů a všichni už měli Vánoce nebo byli na horách, takže celá věc byla šitá horkou jehlou.

Zanedba(tel)né „detaily“

Po (!) podpisu smluv majitelka domu předala rodině Kampů pár listů papírů o exekučním řízení. Advokátka realitní kanceláře doktorka Rojbrová je uklidňovala zhruba slovy: „Toho s tou exekucí si nevšímejte, to je jenom formalita. Soud udělal chybu a pracuje se na tom, aby se to odstranilo. Před podpisem smlouvy to už na listu vlastnictví nebude. Na těch papírech to máte potvrzené.“ Paní Kovaříková to doplnila: „Jedná se o jinou osobu, jinou Kovaříkovou ze Zlína.“ Pochybnosti rodiny Kampů byly rozptýleny. „Když vám něco takového řekne doktor práv, normální smrtelník mu důvěřuje,“ vrací se dnes k onomu okamžiku.

Kampovi tedy složili rezervační depozitum realitní kanceláři a zálohu ve výši milionu korun přímo majitelce domu.

Reality show na Peníze.cz

Reality show

Daniel Kotula

Daniel Kotula

Profesionál v oblasti realit, působí jako makléř v RE/MAX Real Estate Group. Pro Peníze.cz vede Realitní poradnu, v níž pravidelně odpovídá na vaše dotazy.

Zájemcům o investování do nemovitostí nabízí na svém webu Ucitelfinanci.cz kurzy Investování do nemovitostí či doporučuje audiokurz Pavla Řehulky Jak kupovat a pronajímat byty.

Reality show: váš úplný průvodce investováním do nemovitostí

Vybíleno

Při podpisu smlouvy paní Kovaříková kupujícím slíbila, že dům bude vystěhován k 15. lednu. Když se do řečeného data neozvala, Kampovi telefonicky zjišťovali, jestli je všecko v pořádku. Prý se objevily nějaké komplikace, dům bude vystěhovaný až na konci ledna. Konec ledna figuroval i ve smlouvě, takže z toho kupující nedělali žádné závěry.

Koncem ledna však na telefonu pípne SMS od paní Kovaříkové: ZDRAVOTNE NEJSEM SCHOPNA SAMA STEHOVAT. JSEM ODKAZANA NA PRATELE A TEM ZEMREL TATINEK V UTERY. JESTE ANI NEVIM JESTLI SI ODKOUPITE DREVOKOTEL A ZABUDOVANE SKRINKY POD SCHODISTEM. CELKEM 65.000 TIS KOTEL A SKRINKY 20.000 KC, JINAK JE NECHAM ODVEZT A BUDU RADA POKUD DATE VEDET, ZDA SI JE ODKOUPITE CI NIKOLIV. POTREBUJETE-LI ODVEZT NABYTEK A SLOZIT HO V DOME, DEJTE MI VEDET KDY A KOLIK. DCERA BY VAM ODEMKLA A PAK ZASE ZAMKNE DUM A KLICE DOSTANETE AZ TOHO 10. UNORA.“ Pro rodinu Kampů to byl šok, vybavení mělo být v kupní ceně a taky počítali s nastěhováním ke konci ledna, už měli sbaleno. Je to však jen začátek celého příběhu.

Rodina Kampových zaurgovala realitní kancelář a advokátku Rojbrovou – došlo zde k flagrantním porušením dohody a smlouvy o budoucí kupní smlouvě [takto nejasnou a zjednodušenou smlouvu jsem ještě neviděl, pozn. autora]. Po urgencích došlo k předání klíčů od domu prostřednictvím dcery majitelky. Kromě klíčů jim však dcera předala také dopis: „Nevyjádřili jste se ke koupi kuchyňské linky, dřevokotle a zabudované skříně pod schody v RD. Proto, v případě, že si je nekoupíte, odvezu si je s sebou. Kuch. linku jsem již odvezla.“ O kuchyňské lince, která podle původní dohody měla zůstat v domě, do tohoto okamžiku nepadla zmínka. Dopis byl poslední kapka. Kampovi se jeli okamžitě na Kratochvilku podívat. Když tam přijeli, málem padli do mdlob. Dům byl naprosto vybílený.

Kdyby jsou chyby

Dopis, který nato posílají Kampovi paní Kovaříkové, ilustruje dobře jak jejich důvěru, tak i hloubku následného rozčarování:

[...] Kdybychom tuto nemovitost při první prohlídce viděli ve stavu, v jakém se nachází dnes, o koupi za požadovanou cenu bychom neuvažovali. Zapůsobilo na nás kladně, jak jste při prohlídce upozornila, že na balkóně chybí zábradlí a jak jste ukázala prasklinu na zdi v obývacím pokoji a řekla, že jste kvůli tomu pozvala statika. To na nás zanechalo dojem, že máte ráda preciznost a že nás chcete upozornit na nedostatky v domě.

Dále na nás zapůsobilo, jak jste se nabídla, že necháte na zahradě a na dvoře uklidit, jak nám dáte kontakt na člověka, který Vám prodává dříví, a že později vysvětlíte, jak se máme starat o růže, které rostou u domu. Z toho jsme dostali dobrý pocit, že jednáme se solidním člověkem a že jsme v dobrých rukou. Upozornila jste nás, že dům zůstane nevymalovaný a že si odvezete truhlíky s bramboříky. Tyto detaily v nás zanechaly příjemný pocit a ani ve snu nás nenapadlo dělat podrobnější prohlídku nemovitosti nebo seznam věcí, které jsou nebo nejsou součásti koupě, zvlášť když jste ve dvou případech (dřevokotel a kuchyňská linka s příslušenstvím) jasně řekla, co zůstane jako součást domu. [...]

TIP REDAKCE

Jak se chránit při nákupu nemovitostí. Jak ověřovat, zda je prodávající pravý vlastník, jak se vyznat ve výpisu z katastru, jak nedat peníze hned z ruky –
Na co si dát pozor při nákupu nemovitosti

Konečný účet: minus milion dvě stě tisíc

Příběh pokračuje dále. Kampovi chtěli u vodáren přehlásit odběr vody na sebe. „Vám voda ještě teče? Nejste odpojeni? Paní Kovaříková je notorický neplatič,“ divili se tam. Podobně přehlášení probíhalo na elektrárnách a plynárnách. Kampovi uhradili bezprostřední dluhy, aby předešli odpojení. Už ale tušili, že exekuce v listu vlastnictví asi nebude taková banalita, jak tvrdila advokátka realitní kanceláře doktorka Rojbrová. A skutečně – exekutor, kterému obratem telefonovali, jim sdělil, že převod vlastnictví není možný a že se nemovitost bude zhruba za půl roku dražit.

Kampovi se okamžitě obrátili na realitní kancelář Centra Real, advokátku JUDr. Rojbrovou a dosavadní majitelku domku s žádostí o schůzku a okamžité řešení vzniklé situace. Kdo by čekal nějakou pokoru či lítost nad zpackaným převodem nemovitosti, nebo dokonce snahu o nápravu, čekal by marně. Realitní kancelář se při žádosti o schůzku vymlouvala na zdravotní problémy kupující a stavěla kolem sebe obrannou zeď. Měla už svou provizi, paní Kovaříková zase milion, se kterým zalepila část svých dluhů. A Kampovi bydleli v domě, který jim ani nepatřil a jehož hodnota byla pochybná.

Sterilní obchod

Anketa

Jaké je vaše obchodní motto?

Ani soud nepřinesl Kampovým satisfakci. Po několika letech (!) soudních sporů se podařilo získat od realitní kanceláře rezervační poplatek s úroky. Náklady na vedení sporu ale odhadují na trojnásobek onoho sta tisíc za rezervaci. Milion korun od kupující už nikdy neviděli, paní Kovaříková pod tíhou svých dluhů spáchala sebevraždu.

Advokátka Rojbrová dál pracuje s platnou advokátní licencí, realitní kancelář sice zkrachovala, ale makléřka si brzy založila novou a dál prodává nemovitosti. Kampovi se ovšem nakonec majiteli domu, který už obývali, přece jen stali: získali ho v exekuční dražbě.

Podobné příběhy se odehrávají dnes a denně. Nenechme se tedy napálit a před nákupem (i při prodeji) se poraďme s profesionálem, který se převodům věnuje pravidelně, jsou na něj dobré reference. A vždycky raději mějme podezření, že ne vše je tak, jak se na první pohled zdá.

Příběh i osoby jsou reálné, jména byla mírně změněna (jejich pravá podoba je redakci známa), změněno bylo i jméno realitní kanceláře.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti?

9. 3. 2011 | Daniel Kotula | 19 komentářů

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti?

Nemovitost nekupujete každý den. Už proto, že je to vždycky pořádná investice. A čím víc peněz je ve hře, tím víc můžete prohrát, když si nedáte pozor. Nepodceňte žádný z klíčových... celý článek

Realitce raději ani korunu

14. 1. 2011 | Světlana Rysková | 16 komentářů

Realitce raději ani korunu

Jak ukazuje kauza realitní kanceláře Rekin, je nákup a prodej nemovitosti v Česku stále velmi riskantní. Řešení existuje, ale je nepohodlné a zvyšuje náklady.

Co si ohlídat v kupní smlouvě na byt

2. 9. 2009 | Richard Gürlich

Co si ohlídat v kupní smlouvě na byt

Při koupi bytu je třeba si ověřit, že byt skutečně je na katastru nemovitostí veden jako byt určený k bydlení. Pokud by byl daný prostor veden jako nebytový, není možné v něm bydlet. celý článek

Co dělat, aby vás realitní kancelář neobrala o peníze

20. 10. 2006 | Kateřina Boušová | 6 komentářů

Co dělat, aby vás realitní kancelář neobrala o peníze

Kolik stojí služby realitních kanceláří a co všechno zahrnují? Proč platit provizi až nakonec? Proč peníze neskládat na účet realitní kanceláře? Jak se vyhnout možným rizikům ztráty... celý článek

Jak poznat, že realitní kancelář švindluje

4. 10. 2006 | Kateřina Boušová | 29 komentářů

Jak poznat, že realitní kancelář švindluje

Realitní kanceláře jsou často vnímány jako garant úspěšného obchodu v oblasti realit. Bohužel, praxe může být jiná. Ať už byt či dům ke koupi hledáte nebo nabízíte, nejspíš dříve či... celý článek

Partners Financial Services