Podnájem za trest. Na činži neměla, platit bude majitel

Tomáš Fránek | rubrika: Aktuálně.cz | 30. 10. 2011 | 19 komentářů
Podnájem za trest. Na činži neměla, platit bude majitel
Dlouhé roky bydlela v jejich domě v Praze ve velkém třípokojovém bytě žena, která neplatila činži. Majitelé domu už ušlé peníze nikdy neuvidí, dokonce sami zaplatí soudní poplatky navíc.

Další – tentokrát ale svou povahou ojedinělý – spor ukazuje, že postavení majitelů domů a nájemníků ještě zdaleka není „vyladěné“.

V této kauze jde pravděpodobně o nejdražší českou neplatící obyvatelku nájemního bytu. Nejvyšší soud nyní zamítl s definitivní platností žalobu majitelů domu, kteří kvůli nemožnosti získat své peníze zažalovali hned dvě ministerstva (spravedlnosti a sociálních věcí) a radnici v Praze 8.

Celý případ začaly soudy rozplétat už před osmi roky. Padla vůbec první žaloba kvůli tomu, jak a zda má stát pomáhat s neplatiči nájemného. V roce 2004 se do jednoho ze soukromých domů v Praze 8 nastěhovala po výměně bytů žena s dětmi – i přes odpor majitelů domu. Výměnu povolil až soud.

Potřebujeme pomoc

Žena ale za třípokojový byt nikdy nezačala platit nájemné a dluhy se za čtyři roky, po které v bytě bydlela, vyšplhaly do statisícových částek. Už před osmi roky, ve chvíli, kdy dluh dosahoval „jen“ 25 tisíc korun, oslovili majitelé domu úřady s tím, aby řešily sociální situaci nájemkyně. Neuspěli.

Ženu sice nakonec po rozhodnutí soudu a po čtyřech letech neplacení vystěhovala policie, majitelé domu ale peníze zpět kvůli tomu, že dlužnice nic neměla, nezískali.

A majitelé proto stát a radnici v Praze 8 kvůli dluhu, který dosáhl téměř 200 tisíc korun, zažalovali. „Upozorňovali jsme, že žena nebude schopna hradit nájemné a další úhrady spojené s užíváním bytu. Stát přesto nechal dlouhodobě všechny náklady spojené s dlouhodobým, náročným a nákladným řešením sociální situace nájemnice (které jsme předpokládali) pouze a výhradně na majiteli nemovitosti,“ uvedli majitelé domu.

Anketa

Kdo má dnes navrch? Pronajímatelé, nebo nájemci?

Majitelé domu nabídli ženě několik variant náhradního ubytování – ubytování na ubytovně, umístění do azylového domu pro matky s dětmi – a byl jí nabídnut i malý byt. „Vše ale odmítla, nic neuhradila, stále užívala třípokojový byt, nehradila ani korunu a přestala komunikovat,“ uvedli majitelé domu.

Obvodní i Městský soud v Praze žalobu odmítly, podle nich stát ani radnice nijak nechybovaly. O pomoc státu měla požádat žena-nájemnice, a pokud sociální dávky na bydlení nechtěla, nemůže ji k tomu nikdo nutit, rozhodly soudy.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 10. 2011 22:19, Slávka

Dobrý.Soud přikáže majiteli ubytovat nájemníka a pak ho nechá zaplatit dluhy.Správně by měl dužnou částku uhradit soudce,který rozhodl proti vůli majitele.Jen jsem tochu pozapomněla,že soudci,politici a cikáni jsou nepostižitelní.Co se ještě všechno musí stát,aby se do hlav pomazaných zdravý rozum navrátiti ráčil.

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 10. 2011 23:14, KarelT

Jo ubozí, zameťe si před vlastním prahem, nedaleko nás se zase majitel pěkně na státu napakuje, starej neudržovanej barák, drahý nájem že všichni normální utekli, tak tam jsou sociálové za které mu pěkně mastný nájem zaplatíme my z daní......

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Reality show: Jak správně pronajímat byt

12. 10. 2011 | Daniel Kotula | 11 komentářů

Reality show: Jak správně pronajímat byt

Najít a koupit nemovitost za výhodnou cenu je jen jedna strana mince úspěšného investování do realit. Kromě toho musíme svou nemovitost umět také dlouhodobě zpeněžovat. To znamená najít... celý článek

Solidní nájemník je ohrožený druh. Jak vyzrát na neplatiče, „útěkáře“ a kazisvěty?

30. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 23 komentářů

Solidní nájemník je ohrožený druh. Jak vyzrát na neplatiče, „útěkáře“ a kazisvěty?

Jak se bydlí zadarmo? Podvodným nájemníkům snadno. Nakvartýrují se vám do bytu, aniž mají v úmyslu za něj platit. Chvíli pobudou a pak zmizí jak pára nad hrncem. A klidně si ještě něco... celý článek

Jak se zbavit černého nájemníka aneb co je výhodná koupě bytu

17. 8. 2010 | Michal Höschl | 3 komentáře

Jak se zbavit černého nájemníka aneb co je výhodná koupě bytu

Nejskvělejším příležitostem ke koupi čehokoli je rozumné vyhnout se řádným obloukem. Platí to stále, což potvrzuje i následující příběh paní Jany, která si koupila byt i s nájemníkem.... celý článek

Hlídejte si neplatiče v domě. Můžou vás připravit o peníze.

3. 3. 2010 | Jan Stuchlík | 13 komentářů

Hlídejte si neplatiče v domě. Můžou vás připravit o peníze.

Vlastníci bytů, kteří neplatí příspěvky na správu a údržbu domu, porušují zákon o vlastnictví bytu. Ostatní majitelé mohou proto dlužnou částku vymáhat u soudu. Trvá to několik měsíců.... celý článek

Jak se zbavit neplatícího nájemníka

29. 6. 2007 | Táňa Chadrabová

Jak se zbavit neplatícího nájemníka

Dostat z bytu neplatiče nájemného je příliš složité, stěžují si majitelé domů. Sice mu mohou dát výpověď, ale dlužník se může proti výpovědi odvolat k soudu. Navíc se zvýšila minimální... celý článek

Partners Financial Services