Když není na činži. Dávky na bydlení v roce 2015

Rodiny, které mají tak nízké příjmy, že nezbývá na nájem – nebo po zaplacení nájmu už nezbývá na život – stát podporuje prostřednictvím doplatku na bydlení a příspěvku na bydlení. Obě dávky letos dostaly nový kabátek: pravidla se mění.
Když není na činži. Dávky na bydlení v roce 2015

Státní výdaje utopené v dávkách na bydlení skokově rostou. Loni vyplacená suma přesáhla dvanáct miliard korun.

Příspěvek na bydlení je dávka státní sociální podpory. Funguje jednoduše a vcelku transparentně: když výdaje za bydlení přesahují třicet procent příjmů rodiny, doplatí je za ni stát.

Výše doplatku na bydlení, který patří mezi dávky pomoci v hmotné nouzi, je stanovena tak, aby po zaplacení „odůvodněných nákladů na bydlení“ zůstala osobě či rodině dostatečná částka na živobytí. Získají ho lidé, kteří mají nárok i na příspěvek na bydlení, a přesto jim na živobytí nezbývá.

Doplatek na bydlení je dlouhodobě nejzneužívanější dávkou. Změnit to má vládní novela účinná od letošního ledna. Novinky představíme níž.

Rok

Příspěvek na bydlení

Doplatek na bydlení

2012

5,73 miliardy Kč

1,67 miliardy Kč

2013

7,40 miliardy Kč

2,81 miliardy Kč

2014

8,84 miliardy Kč

3,25 miliardy Kč

Zdroj: MPSV

Poradna při finanční tísni

Zdarma.

Máte problémy s penězi? Tedy přesněji: máte bez peněz problémy? Odborné poradenství pro dlužníky v exekuci, vystavené právnímu i mimosoudnímu vymáhání, zpracování návrhu na osobní bankrot, konzultace před půjčkou a mnoho dalšího. 

Pobočka Poradny při finanční tísni na Peníze.cz

Příspěvek na bydlení: V roce 2015 nižší

Příspěvek na bydlení letos klesl. Přesněji: normativní náklady, ze kterých se při určování výše příspěvku na bydlení vychází, se snížily o 0,84 procenta až 2,34 procenta (podle toho, jestli bydlíte ve svém, nebo v nájmu, a počtu členů domácnosti), což odpovídá snížení příspěvku až o 283 korun na domácnost. Neznamená to ale, že se příspěvek snížil všem.

Na příspěvek na bydlení dosáhne vlastník nebo nájemce bytu, který v něm má trvalý pobyt, když jeho náklady na bydlení přesáhnou třicet procent příjmů rodiny (v Praze platí zvýšený limit pětatřiceti procent). Zmiňovaná třetina příjmů rodiny zároveň nesmí přesáhnout normativní náklady na bydlení.

Příjmy se posuzují za celé předchozí čtvrtletí, vedle příjmů ze zaměstnání a podnikání, se do nich počítá například také podpora v nezaměstnanosti, dávky nemocenského pojištění a důchody, rodičovský příspěvek a přídavek na dítě nebo alimenty, které platí rodič na dítě, se kterým nebydlí. Započítává se přitom pouze čistý příjem.

O příspěvek může žádat jednotlivec, který žije sám, rodina (typicky rodiče a nezaopatřené děti) nebo vícečlenná domácnost. Na jeden byt nelze příspěvek vyplácet dvakrát. Započítávají se příjmy všech, kteří jsou v bytě hlášeni k trvalému pobytu (a podle stejné logiky se kalkulují i normativní výdaje).

Za náklady na bydlení se považuje nájemné a peníze na energie, vodné a stočné, odpady a topení. V úvahu se přitom berou opět průměrné náklady na byt za předchozí kalendářní čtvrtletí.

Normativní náklady určuje stát – vychází se z průměrných nákladů na bydlení podle velikosti obce a počtu členů domácnosti. Liší se podle toho, jestli bydlíte v nájmu nebo ve svém (případně v družstevním). Letos se trochu snížily – průměrná cena nemovitostí i výše nájmů totiž v uplynulých letech klesala, loni se snižovaly také ceny elektřiny a plynu.

Výše příspěvku na bydlení se vypočte rozdílem skutečných nákladů na bydlení (pokud nepřekračují normativní náklady) a třiceti procent (v Praze pětatřiceti) příjmu domácnosti. Když jsou náklady na bydlení vyšší než normativní, počítá se příspěvek na bydlení stejně, ovšem z normativních nákladů.

Normativní náklady na bydlení

Bydlení v nájmu

Počet osob v rodině

Normativní náklady na bydlení pro nájemní byty platné od 1. 1. 2015
do 31. 12. 2015 podle počtu obyvatel obce v Kč měsíčně

Praha

více než 100 000

50 000–99 999

10 000–49 999

do 9999

jedna

7623

6052

5767

4913

4730

dvě

10 957

8807

8417

7249

6998

tři

14 903

12 092

11 581

10 053

9726

čtyři a více

18 674

15 283

14 668

12 825

12 430

Bydlení ve vlastním nebo v družstevním

Počet osob v rodině

Normativní náklady na bydlení pro družstevní byty a byty vlastníků platné od 1. 1. 2015 do 31. 12. 2015 v Kč měsíčně

Praha

více než 100 000

50 000–99 999

10 000–49 999

do 9999

jedna

4409

4409

4409

4409

4409

dvě

6588

6588

6588

6588

6588

tři

9159

9159

9159

9159

9159

čtyři a více

11 676

11 676

11 676

11 676

11 676

Zdroj: MPSV

Nemáte matematiku v lásce? Tak si počty ušetřete. Není nic snazšího než využít naši kalkulačku, stačí do ní naládovat potřebné údaje.

Spočítejte si příspěvek na bydlení 2022

Měsíční náklady na bydlení

Náklady se uvádějí jako průměr z minulého kalendářního čtvrtletí. Například v dubnu tedy sečtěte náklady za leden, únor a březen a vydělte je třemi.

Další kalkulačky

Podle dřívějších pravidel bylo možné příspěvek na bydlení pobírat nanejvýš po dobu osmdesáti čtyř měsíců v období deseti let. Omezení však ze zákona vypadlo. Chudé rodiny smějí příspěvek čerpat, dokud budou potřebovat a dokud budou splňovat kritéria. 

O příspěvek se žádá na příslušném úřadu práce – tiskopis žádosti o příspěvek na bydlení nabízíme zdarma ke stažení v naší galerii formulářů, přiberte rovnou i přílohu – doklad o výši čtvrtletního příjmu. Příspěvek na bydlení vám můžou vyplatit zpětně až za jedno čtvrtletí od měsíce, kdy vám byl přiznán. Jinak se vyplácí s měsíční pravidelností – například za březen nejpozději do konce dubna.

Doplatek na bydlení

Doplatek na bydlení vstupuje do hry v případě, že příspěvek na bydlení nestačí – příjmy jednotlivce (nebo rodiny) v hmotné nouzi jsou tak nízké, že ani po přičtení příspěvku na bydlení nedokáže nájem zaplatit nebo mu pak už nezbyde na život. Výše doplatku je stanovena tak, aby po zaplacení odůvodněných nákladů na bydlení – tedy nájmu a energií - zůstala člověku či rodině částka na živobytí.

O doplatek na bydlení se žádá na úřadě práce – zde si můžete formulář žádosti o doplatek na bydlení stáhnout.

O tom, že se ve v Česku doplatek na bydlení masově zneužívá, jste na Peníze.cz četli několikrát:

Z nejchudších se kvůli konstrukci dávky stali lukrativní nájemníci zdevastovaných ubytoven. Cena za pokojík o pár metrech bez koupelny, ve kterém se často tísní početné rodiny, se docela snadno vyšplhá na deset nebo patnáct tisíc měsíčně. Za chudého podstatnou část nájmu prostřednictvím doplatku na bydlení doplácí stát, který částku posílá přímo majiteli bytu. Výsledkem je hromadná migrace zejména Romů za bydlením a jejich koncentrace v lokalitách, kde nemají šanci své životy změnit.

Anketa

Stalo se vám, že jste neměli na nájem?

Novinky proti zneužívání

Od roku 2015 platí pro doplatek na bydlení několik novinek, které mají zneužívání dávky zabránit:

  • Doplatek se přizná jen žadateli, který současně splní podmínky pro přiznání příspěvku na živobytí. Případně žadateli, jehož příjem nepřevyšuje 1,3násobek jeho částky živobytí (částka na živobytí je stanovena pro každého individuálně, odvíjí se od částek existenčního a životního minima).
  • Člověk žijící na ubytovně (respektive její vlastník) doplatek dostane jen se souhlasem příslušné obce. Cíl: zamezit vzniku ubytoven v nevyhovujících místech. Od května 2015 navíc ubytovny musí splňovat přísnější hygienické podmínky – jinak na ně doplatek čerpat nepůjde.  
  • Nově je možné pobírat doplatek výhradně na jednu místnost nebo byt – nikoli na počet osob, jak tomu bylo dřív. Výše nájemného nemá převýšit částky v místě obvyklé.
  • O doplatek na bydlení může žádat také člověk, který žije v rekreační stavbě, chatě nebo chalupě, případně člověk, který obývá jiný prostor nezkolaudovaný jako byt. Úředníci doplatek na bydlení přiklepnou, když stavba splní standardy kvality bydlení.
  • Úřad práce při posuzování příjmu zohlední pouze osmdesát procent příjmu z důchodu. Změna může pomoct osamělým penzistům s nízkým důchodem.
  • K získání doplatku na bydlení nemusí mít žadatel trvalý pobyt v obci, kde se byt nachází. Když o doplatek požádá vlastník či nájemce bytu, úřad práce ho vyzve, aby zažádal i o příspěvek na bydlení a nahlásil si trvalý pobyt na adresu bytu, který užívá.  

„Úpravy nesledují v prvé řadě úsporu nákladů na doplatek na bydlení, ale efektivnější poskytování této dávky, zabránění parazitování na chudobě a podporu takového bydlení, které zajistí alespoň základní důstojné podmínky. Nepředpokládáme pokles nákladů na doplatek na bydlení, ale snížení jeho nárůstu. Pomoci lidem v tísni by měl i chystaný zákon o sociálním bydlení, který by měl platit od roku 2017,“ okomentoval pro Peníze.cz mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 2. 2015 23:36, zdenek

Zvíšit minimální plat na dvacet tisíc a státu zustane dost prostředků na důležité financovaní

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 2. 2015 13:18

To mate blbe, ze jste v exekuci. Jste si pujcil na dovolenou?

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Výpočet invalidního důchodu v roce 2015: Přehled a kalkulačka

12. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Výpočet invalidního důchodu v roce 2015: Přehled a kalkulačka

Zdraví má člověk jen jedno. I pro toho, kdo je na něj opatrný, může ale nastat okamžik, kdy zjistí, že neslouží. A že neslouží osudově. Nevíte dne ani hodiny. Proto je dobré vědět,... celý článek

Byznys s dávkami: Má někdo vůli ho zarazit? A sílu?

3. 3. 2014 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Byznys s dávkami: Má někdo vůli ho zarazit? A sílu?

Jeden žije mezi plesnivými zdmi ubytovny. Druhému se plní kapsa. Peníze se do ní sypou ze státní pokladny. Že je doplatek na bydlení zlatou žilou pro lidi, kteří kšeftují s chudobou... celý článek

Reportáž z okraje: Předlice, bída žitá až na dřeň

4. 3. 2013 | Petra Dlouhá | 22 komentářů

Reportáž z okraje: Předlice, bída žitá až na dřeň

Osm hodin, Pařížská ulice. Syrové ráno v syrovém městě. Jsem v Ústí nad Labem. Rozhodnutá vypravit se do míst, odkud už prý vlak do normálního života nejede. Chci napsat o lidech, o... celý článek

Na hraně bytové nouze. Kolik Šluknovů se vejde do jednoho Česka?

6. 2. 2013 | Petra Dlouhá | 23 komentářů

Na hraně bytové nouze. Kolik Šluknovů se vejde do jednoho Česka?

Migrační kolotoč, ghetta, násilí a sociální neklid... Když vybuchnul Šluknov, bylo jasné, že je třeba začít jednat. Jenže – za rok a půl se nezměnilo nic. „Sociálně vyloučených lokalit“... celý článek

Blanické rytíře? Česko potřebuje hackery, podnikatele a nepřizpůsobivé!

19. 10. 2012 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Blanické rytíře? Česko potřebuje hackery, podnikatele a nepřizpůsobivé!

Možná bychom je mohli začít doceňovat dřív, než budou bezpečně pod zemí.

Partners Financial Services