Když je nejhůř. Příspěvek na živobytí v roce 2015

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 23. 2. 2015 | 4 komentáře
Když se ocitnete v tak hluboké finanční tísni, že po zaplacení bydlení nezbývá na život, stát hodí záchranný kruh: lidem v hmotné nouzi vyplácí příspěvek na živobytí. Kdo na dávku pro nejchudší dosáhne a o kolik domácímu rozpočtu přilepší, se dočtete na příštích řádcích. Výši příspěvku na živobytí spočte naše kalkulačka.
Když je nejhůř. Příspěvek na živobytí v roce 2015

Existují tři typy dávek pomoci v hmotné nouzi. O první, doplatku na bydlení, jste na Peníze.cz četli nedávno:

Dnes se zaměříme na příspěvek na živobytí. Poslední z dávek v hmotné nouzi, mimořádné okamžité pomoci, se budeme věnovat příště.

Kdo je v „hmotné nouzi“

Abyste mohli o uvedených peněžních injekcích uvažovat, musíte splňovat základní předpoklad: být v hmotné nouzi. Zní to příliš abstraktně? Podmínku splňuje člověk (nebo rodina), který nemá dostatečné příjmy a jeho celkové sociální a majetkové poměry neumožňují uspokojení základních životních potřeb ani na nejnižší úrovni, která je pro společnost přijatelná. A zároveň nemůže z objektivních důvodů svou situaci vyřešit sám a peníze si vydělat nebo obstarat uplatněním jiných nároků, pohledávek nebo třeba prodejem majetku.

KDO V HMOTNÉ NOUZI NENÍ

V hmotné nouzi není člověk,

  • který prokazatelně neprojevuje snahu zvýšit si příjem vlastním přičiněním,
  • který není v pracovním nebo obdobném vztahu, nevykonává samostatnou výdělečnou činnost a není veden v evidenci uchazečů o zaměstnání, popřípadě člověk, který je v pracovním nebo obdobném vztahu, ale nemá z těchto vztahů v rozhodném období příjem,
  • který je veden v evidenci uchazečů o zaměstnání a bez vážných důvodů odmítl vykonávat krátkodobé zaměstnání nebo se účastnit cíleného programu k řešení zaměstnání,
  • kterému nevznikl nárok na nemocenské nebo mu náleží ve snížené výši, a to z důvodu, že si přivodil pracovní neschopnost úmyslně,
  • který je osobou samostatně výdělečně činnou a jeho příjem po odečtení přiměřených nákladů na bydlení nedosahuje částky živobytí proto, že se nepřihlásil k nemocenskému pojištění,
  • kterému za neplnění povinností zákonného zástupce dítěte spojených s řádným plněním povinné školní docházky byla uložena sankce,
  • který nastoupil výkon zabezpečovací detence nebo trestu odnětí svobody nebo byl vzat do vazby.

Zdroj: MPSV

Jestli kritéria splňujete a podporu od státu skutečně potřebujete, posoudí úředníci z úřadu práce, který má výplatu dávek v hmotné nouzi na starost. Na rozdíl od jiných sociálních dávek se ovšem v takovém případě vedle příjmů budou zajímat i o váš majetek.

Poradna při finanční tísni

Zdarma.

Máte problémy s penězi? Tedy přesněji: máte bez peněz problémy? Odborné poradenství pro dlužníky v exekuci, vystavené právnímu i mimosoudnímu vymáhání, zpracování návrhu na osobní bankrot, konzultace před půjčkou a mnoho dalšího. 

Pobočka Poradny při finanční tísni na Peníze.cz

Příspěvek na živobytí v roce 2015: Kdo má nárok

Nárok na příspěvek na živobytí má člověk (nebo rodina či okruh společně posuzovaných osob), kterému po odečtení (přiměřených) nákladů na bydlení zůstane míň, než částka na živobytí.

Výše příspěvku na živobytí se určuje jako rozdíl mezi částkou na živobytí jednotlivce nebo rodiny a jejich příjmem, od kterého se ale předem odečtou přiměřené náklady na bydlení. Přiměřené náklady na bydlení přitom můžou tvořit nanejvýš třicet (v Praze pětatřicet) procent příjmu. Jinými slovy: stát zajistí, aby vám po zaplacení bydlení, zůstala aspoň částka na živobytí; když zbývá míň, příspěvkem vaše příjmy dorovná na její úroveň.

Jaká je vaše „částka živobytí“

Částka živobytí se odvíjí o existenčního a životního minima, u každého se ale určuje individuálně, úředníci přihlédnou ke konkrétní situaci, zhodnotí vaši snahu a možnosti.

Minima: životní a existenční

Životní minimum

Zjednodušeně se jedná o minimální společensky uznanou hranici měsíčního příjmu, který pokryje základní potřeby, jako je jídlo, oblečení, hygiena. Pozor: náklady na bydlení se do něj nepočítají, ty se řeší samostatně příspěvkem na bydlení.

Částky životního minima jednotlivců a rodin v roce 2015:

  • jedinec 3410 Kč
  • první dospělý v domácnosti 3140 Kč
  • druhý (a každý další) dospělý 2830 Kč
  • dítě do 6 let 1740 Kč
  • dítě do 15 let 2140 Kč
  • dítě do 26 let 2450 Kč

Životní minimum domácnosti je součtem životního minima jejích členů. Víc ukáže naše kalkulačka životního minima.

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Existenční minimum

Existenční minimum je podstatně nižší. Jedná se o minimální hranici příjmu, která se považuje za nezbytnou k zajištění jídla a ostatních potřeb na úrovni umožňující přežití. V roce 2015 dělá existenční minimum 2200 korun na měsíc.

U dospělých se rovná částka živobytí existenčnímu minimu. Platí ale ještě spousta upřesňujících podmínek, zmíníme nejdůležitější:

  • Existenční minimum nelze použít u nezaopatřeného dítěte, starobního důchodce, člověka invalidního ve třetím stupni a u osoby starší 68 let. U jmenovaných skupin se částka živobytí rovná životnímu minimu.
  • U dospělých se může částka živobytí zvyšovat nad existenční minimum v případě, že se snaží situaci aktivně řešit a svůj příjem zvýšit
  • Částka živobytí se zvyšuje, když stav daného člověka vyžaduje (na základě doporučení lékaře) zvýšené náklady na dietní stravu
  • Když dlužíte za alimenty na nezletilé dítě víc než trojnásobek měsíční splátky, rovná se částka živobytí existenčnímu minimu (případně zvýšenému z důvodu dietního stravování)
  • Jestli jste vedeni v evidenci uchazečů o zaměstnání a v posledních šesti měsících před žádostí o dávku jste dostali výpověď kvůli zvlášť hrubému porušení povinností, rovná se částka na živobytí existenčnímu minimu (případně zvýšenému kvůli dietě)
  • Jestli vám byla celý kalendářní měsíc poskytována péče ve zdravotnickém zařízení, rovná se částka na živobytí existenčnímu minimu (případně zvýšenému kvůli dietě)

Jak se posuzují příjmy

Zatímco při posuzování nároku na jiné sociální dávky se do příjmů žadatele obvykle započte celkový čistý příjem jednotlivce nebo domácnosti, u dávek pomoci v hmotné nouzi se započte pouze z části:

Obvykle se posuzují příjmy za poslední tři měsíce. V případě, že se v měsíci, ve kterém o dávku žádáte, váš příjem podstatně snížil, je možné vycházet z příjmů v tomto měsíci. Do příjmů se nepočítá doplatek na bydlení, příspěvek na bydlení a některé mimořádné nebo jednorázové dávky.

Výši příspěvku na živobytí alespoň orientačně propočte naše kalkulačka.

Výpočet příspěvku na živobytí 2024

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Následující položky uvádějte průměr za poslední 3 měsíce

Další kalkulačky

Kde se o příspěvek na živobytí hlásit

O příspěvek je třeba požádat na úřadě práce příslušném podle místa bydliště. Žádost o příspěvek na živobytí si můžete stáhnout přímo na Peníze. V galerii formulářů nabízíme i potřebné přílohy, doklad o výši příjmů a další.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Když si sáhnete na dno. Mimořádná okamžitá pomoc v roce 2015

26. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Když si sáhnete na dno. Mimořádná okamžitá pomoc v roce 2015

Když se dostanete do akutní krize, kterou je třeba řešit bezodkladně, hned, může vám stát vyplatit mimořádnou okamžitou pomoc. Situace, kdy jednorázovou finanční náplast dostanete,... celý článek

Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti: Jak se daní v roce 2015

19. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 37 komentářů

Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti: Jak se daní v roce 2015

Většina brigád a přivýdělků probíhá na bázi dohody o provedení práce. Případně dohody o pracovní činnosti. Přečtěte si, jaká pravidla platí v roce 2015 pro jejich danění. Nejdůležitější... celý článek

Když není na činži. Dávky na bydlení v roce 2015

18. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 24 komentářů

Když není na činži. Dávky na bydlení v roce 2015

Rodiny, které mají tak nízké příjmy, že nezbývá na nájem – nebo po zaplacení nájmu už nezbývá na život – stát podporuje prostřednictvím doplatku na bydlení a příspěvku na bydlení. Obě... celý článek

Insolvence pro každého: K čemu je insolvenční zákon

8. 7. 2014 | Jiří Lojda | 8 komentářů

Insolvence pro každého: K čemu je insolvenční zákon

Nesplácený dluh je dvojitý průšvih: pro dlužníka i pro toho, komu dluží. Náš nový seriál se pokusí být dobrým průvodcem oběma stranám.

Byznys s dávkami: Má někdo vůli ho zarazit? A sílu?

3. 3. 2014 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Byznys s dávkami: Má někdo vůli ho zarazit? A sílu?

Jeden žije mezi plesnivými zdmi ubytovny. Druhému se plní kapsa. Peníze se do ní sypou ze státní pokladny. Že je doplatek na bydlení zlatou žilou pro lidi, kteří kšeftují s chudobou... celý článek

Partners Financial Services