Záchrana pracovních míst: Prodlouží se i Antivirus B

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 26. 10. 2020
Záchrana pracovních míst: Prodlouží se i Antivirus B

Zdroj: Shutterstock

Vláda prodloužila program Antivirus do konce roku také v části B. Jejím prostřednictvím mohou firmy žádat o náhradu mezd zaměstnancům, pokud musely omezit výrobu nebo služby kvůli omezení poptávky, dostupnosti zdrojů nebo výpadku personálu.

Typ B měl původně trvat do konce října. Jeho prodloužením reaguje ministryně práce Jana Maláčová jednak na další koronavirová omezení, jednak na zpoždění se schvalováním takzvaného kurzarbeitu.

Z programu Antivirus B mohou zaměstnavatelé získat 60 procent vyplacené náhrady mzdy včetně odvodů, maximálně však 29 tisíc korun na jednoho zaměstnance, a to v těchto případech:

  • omezení poptávky po službách, výrobcích a jiných produktech firmy – zaměstnanec pobírá náhradu mzdy 60 % průměrného výdělku),
  • omezení dostupnosti vstupů (surovin, výrobků, služeb) nezbytných k činnosti – zaměstnanec pobírá náhradu mzdy 80 % průměrného výdělku,
  • překážky v práci na straně zaměstnavatele z důvodu nařízení karantény či péče o dítě u významné části zaměstnanců (30 % a více) – zaměstnanec pobírá náhradu mzdy 100 % průměrného výdělku.

Už v polovině října vláda rozhodla, že do konce roku prodlouží i typ A programu Antivirus. Ten kompenzuje náklady zaměstnavatelům, jejichž zaměstnancům byla nařízena karanténa, nebo museli částečně či úplně omezit svůj provoz na základě vládních omezení.

Kompenzace pro firmy v rámci programu Antivirus A stoupla z 80 na 100 procent poskytnuté náhrady mzdy, a to zpětně ke dni vyhlášení nouzového stavu, tedy od 5. října. Zvýšil se i strop, do kterého se kompenzace vyplácí, a to z 39 na 50 tisíc korun na jednoho zaměstnance.

Vláda původně chtěla na Antivirus od listopadu navázat stálými pravidly takzvaného kurzarbeitu: stát by lidem, kteří v krizi zůstanou doma, přispěl na náhradu mzdy ve výši 70 procent. Navržená pravidla ale narazila v Poslanecké sněmovně, takže do konce října je nestihne prosadit. Sám Babiš přiznal, že návrh kurzarbeitu se vládě nepovedl a je potřeba ho změnit.

Podporu typu C programu Antivirus, což bylo odpuštění odvodů na sociální pojištění pro firmy do 50 zaměstnanců za měsíce červen, červenec a srpen, vláda neprodloužila.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Karanténa a náhrada mzdy. Kolik teď dostanete

25. 10. 2020 | Petr Kučera | 18 komentářů

Karanténa a náhrada mzdy. Kolik teď dostanete

Spočítejte si, na co máte nárok při nařízené karanténě. Řídí se stejnými pravidly jako klasická pracovní neschopnost. A pozor: Sám zaměstnavatel vám ji nařídit nemůže.

Ošetřovné a podzimní prázdniny. Kolik dostanete za volný týden

23. 10. 2020 | Petr Kučera | 14 komentářů

Ošetřovné a podzimní prázdniny. Kolik dostanete za volný týden

Během zavřené školy můžete od října čerpat ošetřovné bez časového omezení, zároveň dostanete víc peněz než podle standardních pravidel. Změny v ošetřovném kvůli koronaviru už schválili... celý článek

Stát zaplatí podnikatelům polovinu nájmu. Zveřejnil podmínky

19. 10. 2020 | Petr Kučera | 9 komentářů

Stát zaplatí podnikatelům polovinu nájmu. Zveřejnil podmínky

Podnikatelům, kteří museli kvůli krizovým opatřením vlády přerušit nebo výrazně omezit prodej či poskytování služeb v provozovnách, přispěje stát na polovinu nájemného za třetí čtvrtletí. celý článek

Antivirus v praxi: Formalita je důležitější než pomoc firmám

19. 8. 2020 | Renata Lichtenegerová | 16 komentářů

Antivirus v praxi: Formalita je důležitější než pomoc firmám

Peníze z Antiviru přišly nejdřív pozdě, pak nečekaně brzo. Stát je chce po podnikatelích zpátky, přestože nikoho neošidili a jenom reagovali na předchozí zkušenosti s pomalou výplatou... celý článek

Partners Financial Services