Pojistíte se. Vytopíte sousedy. Pojišťovna ale neplatí: Neudělali jste totiž chybu

Koupíte byt, pojistíte ho. Namontují vám novou kuchyňskou linku. V noci praskne přívodní hadička vody. Tři podlaží vytopená. Naštěstí jste pro tyhle případy pojištění, uff. Nepropadejte klidu, všechno je jinak: „Neudělali jste chybu, nejste za škody způsobené sousedům odpovědní.“ Pojišťovna plnit nebude.
Pojistíte se. Vytopíte sousedy. Pojišťovna ale neplatí: Neudělali jste totiž chybu

Příběh našeho čtenáře Pavla. Koupil byt na hypotéku. Podmínkou banky bylo, že k úvěru sjedná pojištění majetku. Standardní požadavek – banky tak chrání své pohledávky. Kdyby se nemovitost, kterou mají v zástavě, poškodila, v krajním případě zničila úplně, mají krytá záda. Proto bývají pojistky nemovitostí vinkulovány ve prospěch banky, což laicky řečeno znamená, že případné pojistné plnění se vyplatí bance, nikoli vám. Dokud hypotéku neumoříte, je totiž vaše hnízdečko fakticky její majetek.

Když už Pavel pojištění sjednával, chtěl, aby dobře krylo i jeho. „Jedním z mých požadavků na pojistku bylo, aby mě kryla pro případ nahodilých škod způsobených například prasknutím vody,“ vykládá. Bohužel se to tak docela nepovedlo. To se ale měl Pavel dozvědět až později.

Nechte si poradit...

... a ušetřete

Potřebujete pojistit domácnost? Nebo rovnou celou nemovitost? Potřebujete projít smlouvy, jestli nezastaraly a jestli vás dnes ještě chrání před rizikem? Poradíme. Jen dejte vědět, jestli se chcete vidět osobně, nebo jestli máme zavolat.

Nepředbíhejme v ději: zatím se Pavel těší z nového bytu a spolehlivé pojistky k němu – pojištění DOMOV 2014 standard od ČSOB pojišťovny. V pojistce je zahrnuto pojištění nemovitosti, pojištění domácnosti i pojištění odpovědnosti za škody z běžného občanského života, včetně škod vodovodních.

Na montáž kuchyňské linky, dřezu a vodovodní baterie, si najme firmu. Všechno proběhne hladce. Pavel podepíše předávací protokol bez váhání, dílo nejeví známky vad. Následující noc praská přívodní hadička vody k baterii.

Pavel spí klidně. O spoušti se dozvídá až ráno. Sousedka hlásí potopu. „Vytopili jsme tři podlaží v domě. Škoda na štukách dosahovala zhruba šedesáti až osmdesáti tisíc, v patře pod námi navíc zatekla voda do elektroinstalace,“ vypočítává neradostné skóre Pavel.

Nic jste nezanedbal, smůla

Nejdřív se obrací na firmu, které kuchyňskou linku montovala. „Na základě podepsaného předávacího protokolu odmítli věc řešit – s tím, že vytopení nebylo ovlivněné montáží a mohlo nastat kdykoliv v průběhu užívání kuchyně, vada byla v příslušenství ke kuchyňskému dřezu, které ale po instalaci a připojení do vodovodního rozvodu nejevilo známky vady. Únik vody o několik hodin později nemohl dodavatel kuchyňské linky ovlivnit ani očekávat. Odkázali mě na výrobce hadičky.“

Pavel spoléhal na pojišťovnu; pro případ vytopení sousedů má přece pojistku. „Obratem jsem pojišťovnu kontaktoval a nahlásil pojistnou událost.“ Všechno své pojišťovně poctivě popsal.

A přišla další studená sprcha. Pojišťovna uzavřela pojistnou událost jako nelikvidní: což běžnou řečí znamená, že plnit zkrátka nebude. Zaklínadlem jsou všeobecné pojistné podmínky, ve kterých stojí pasáž, kterou běžný čtenář a spotřebitel v plném rozsahu nedomyslí, nedocení, která je ovšem, když dojde na účtování, fatální: „Pojištění se sjednává pro případ právním předpisem stanovené odpovědnosti pojištěného nebo spolupojištěných osob za …

Likvidátorka ČSOB pojišťovny Pavlovi píše: „Dle vašeho písemného vyjádření nedošlo k zanedbání údržby. Technický stav materiálu byl bez viditelného poškození. Montáž kuchyňské linky proběhla odborně, včetně dodání všech komponentů firmou, jež montáž provedla. Dle § 2910 nového občanského zákoníku je podmínkou vzniku odpovědnosti za újmu porušení nějaké právní povinnosti na straně škůdce. V uvedeném případě není naplněno ustanovení § 2910 NOZ, a tudíž nelze dovodit vaší odpovědnost za nárokovanou újmu. Na základě vašeho vyjádření a v souladu s uvedeným ustanovením nového občanského zákoníku považujeme škodnou událost za nelikvidní.“

Pavlovi to hlava nebere. „Slušný člověk si přece sjednává pojistku právě pro případy, kdy svým jednáním nemohl zamezit škodě, nic nezanedbal a přeci škoda vznikla, aniž ji mohl předpovědět.“ Požádal pojišťovnu o přezkoumání případu.

„Z vaší strany nedošlo k žádnému pochybení, zanedbání nebo jinému porušení právní povinnosti, což je základní předpoklad vzniku vaší odpovědnosti za škodu. Vznik události jste nijak neovlivnil a ovlivnit nemohl. Pokud se jednalo o vadu materiálu, nemůžete být za vzniklou škodu, kterou jste nezpůsobil, odpovědný. Z výše uvedených důvodů vás nehledáváme odpovědným za škody vzniklé v bytech vašich sousedů. Škodní události považujeme nadále za nelikvidní,“ zní odpověď pojišťovny.

Anketa

Kdybyste vytopili sousedy jako Pavel, platila by vaše pojišťovna?

Může se to stát i vám

Zjišťovali jsme, zda má pojišťovna na takový postup nárok a jestli je běžný. „Obdobná situace by pravděpodobně nastala u všech pojišťoven. Aby bylo vyplaceno pojistné plnění z pojištění občanské odpovědnosti, je nutné, aby vlastník bytu něco zanedbal, což se tady nestalo. Nejspíš šlo o vadu materiálu nebo chybný postup při výrobě, odpovědnost tedy pravděpodobně nese výrobce. Jiná by byla situace, kdyby byla hadička už třeba deset let stará. Pak by se dalo předpokládat pochybení vlastníka nemovitosti, protože hadičku preventivně nevyměnil,“ komentuje pojistný analytik Partners Zbyněk Kuběj.

Konkurenční pojišťovny nechtěly bez důkladnější znalosti komentovat přímo Pavlův případ, ale obecně se k popsané situaci vyjádřily.

„Povinnost nahradit škodu má podle občanského zákoníku skutečně pouze ten, kdo ji zavinil, tedy způsobil ji buď svou nedbalostí, nebo úmyslně. Není-li odpovědnost klienta, není ani důvod, aby pojistitel poskytoval z tohoto titulu pojistné plnění. Ani klient koneckonců nemá povinnost dle zákona takovou škodu zaplatit,“ komentuje mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Pokud škoda vznikne vadou materiálu, o které nemohla firma provádějící montáž vědět, může podle ní být odpovědný jedině výrobce materiálu.

Totéž nám potvrdila mluvčí Uniqa pojišťovny Eva Svobodová. Zajímalo nás také, jestli se proti popsané pohromě – tedy škodám, které bez vlastního zavinění způsobíte sousedům potopou, jako Pavel – vůbec lze nějak účinně pojistit.

„Zde může pomoci pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku. Toto pojištění naše pojišťovna běžně nabízí. Samozřejmě nikoli v rámci pojištění odpovědnosti za škodu z běžného občanského života (pojištění domácnosti), protože tam tento druh odpovědnosti nepřipadá v úvahu,“ dodává Eva Svobodová z Uniqa.

Vytopení sousedé samozřejmě můžou škody ve svých bytech pokrýt ze své pojistky domácnosti. Jejich pojišťovna následně bude škody vymáhat po tom, kdo je za ně odpovědný – což jak jsme nastínili výš, nemusí být všem na první dobrou zřejmé.

Písemnou dokumentaci k případu Pavla Z. má redakce Peníze.cz k dispozici.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+113
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 57 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 4. 2016 17:09, kodiak medvěd

Mně to připadá jasné a přehledné, já na tom nic záhadného ani podvodného nevidím.

Jako vytopený soused bych měl být sám pojištěný. Škodu hradí moje pojišťovna a vymáhá ji nejspíš dál po viníkovi. Pokud pojištěný nejsem, hradím si ji já a vymáhat ji pak musím taky já.

Jako majitel bytu, kde k prasknutí hadičky došlo uplatňuji škodu na dodavateli, tedy na firmě, která mi montáž prováděla. Je mi pendrek po tom, od koho kupuje ten šmejd, který mi tam namontovala a který za pár dní praskl a vytopil několik bytů, já to koupil v rámci montáže od nich a oni ať si to případně vymáhají po dodavateli hadiček. Pokud firma škodu neuhradí, udělám totéž, co moji sousedé – uplatním škodu na svém majetku na pojišťovně, ta by měla plnit a vymáhat to dále na dodavateli. Pokud neuspěju, budu to vymáhat soudně. Soud určí viníka a ten škodu uhradí. Buď to bude dodavatel montáže, nebo výrobce hadičky, nebo to budu já. Pokud to budu já, jdu zpátky na pojišťovnu a budu po ní požadovat uhrazení škod a soudních výloh, protože mám rozsudek sokládající mou odpovědnost za škodu. Nejspíš ale soud označí jako odpovědného dodavatele montáže nebo výrobce hadičky. Jen tak nad rámec bych si pro případ, že s tím budu muset k soudu, raději dopředu pojistil právní ochranu.

+109
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 4. 2016 10:52

Citace - Štěpán / 18.04.2016 08:05

Z mého pohledu nehoráznost od pojištovny, že se až takto extrémně striktně řídí podmínkami, když si ten člověk pro takové připady platí pojistku. Přesně pro takové případy si platím Pojištění právní ochrany, aby takovéhle sporné připady byly právně přezkoumány a případně soudně od dotyčné pojištovny, firmy či výrobce vymáhány.

Právníci pojišťovny právní ochrany by to vyřešili naprosto stejně jako ČSOB pojišťovna. Prostě Pavel nic nezavinil, jeho pojišťovna sousedům nic platit nebude.

Zobrazit celé vlákno

-39
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (57 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nehoda číhá i doma. K čemu je pojištění odpovědnosti

16. 2. 2015 | Česká asociace pojišťoven

Nehoda číhá i doma. K čemu je pojištění odpovědnosti

Padající květináč bohužel nepatří jen do kreslených vtipů. A když trefí zrcátko auta, je to vlastně ještě štěstí. I domov, místo, kde se cítíme chráněni před špatnou náhodou, se může... celý článek

Očima expertů: Nejčastější chyby u pojištění domácnosti? Podpojištění a „fousaté smlouvy“

3. 10. 2014 | Martin Vlnas | 11 komentářů

Očima expertů: Nejčastější chyby u pojištění domácnosti? Podpojištění a „fousaté smlouvy“

„Oheň, voda, vítr být,“ zpívá ve svém šlágru Dalibor Janda. Pokud ale chtěl jít ve stopách svého slavnějšího edukativního songu Žít jako kaskadér, býval by udělal mnohem lépe, kdyby... celý článek

V pohodě po kotníky ve vodě. I bez pojištění?

5. 3. 2014 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

V pohodě po kotníky ve vodě. I bez pojištění?

Přestože se povodně a záplavy objevovaly v posledních letech i na zcela překvapivých místech a škody po nich byly astronomické, nový průzkum České asociace pojišťoven ukázal, že se... celý článek

„Lidé se často diví.“ Rozhovor s expertem o nejčastějších chybách při pojišťování majetku

5. 6. 2013 | Michaela Horáková | 33 komentářů

„Lidé se často diví.“ Rozhovor s expertem o nejčastějších chybách při pojišťování majetku

Kdo se nejlíp vyzná v pojištění? Ne ředitelé pojišťoven, dokonce ani lidé, kteří pojištění vymýšlejí. Nejvíc o něm vědí ti, kteří čelí stížnostem klientů a vysvětlují, co se jiným nepodařilo... celý článek

Drahé mýty: Kdo šetří na pojištění, má za tři

18. 3. 2013 | Vladimír Švorba | 13 komentářů

Drahé mýty: Kdo šetří na pojištění, má za tři

„Mámo, dej mi hubana! Letos jsem tu naši káru pojistil superlevně!“ Hubičku samozřejmě přejeme každému, není ale jisté, jestli si ji v tomhle případě pan Spořivý zaslouží. U pojištění... celý článek

Partners Financial Services