Licenci pro PSD2 získala třetí fintechová firma

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 14. 4. 2020
Licenci pro PSD2 získala třetí fintechová firma

Zdroj: Roger

Společnost Platební instituce Roger získala od České národní banky takzvanou kompletní PSD2 licenci. Stalo se tak po dvou letech od podání žádosti. Je teprve třetí nebankovní společností, která licenci od ČNB dostala.

Roger poskytuje řešení pro financování malých a středních podniků – zejména správu a proplácení pohledávek, provozní financování nebo ověřování partnerů.

„Od roku 2013 spojujeme investory a kredibilní malé a střední podniky hledající pomoc při řízení cashflow,“ říká šéf společnosti Adam Šoukal. „Se získáním strategického investora v roce 2016, technologické společnosti GRiT, jsme uvedli na trh automatizované financování malých a středních firem, a to díky elektronické fakturaci EDI, jejímž největším dodavatelem pro domácí trh je právě GRiT. S rozšířením o PSD2 plánujeme expanzi do dalších zemí v rámci EU,“ dodává.

Roger díky nové licenci umožní automatické párování plateb bez nutnosti manuálního zadávání v internetovém bankovnictví. Malým a středním firmám se tak sníží chybovost a administrativa spojená s účetními operacemi. Nabídne také lepší prověření firemních zákazníků před tím, než jim internetový obchod umožní splátkový prodej. Licence přinese i pohodlnější řešení pro investory (do vybraných faktur) a zvýšení bezpečnosti platformy.

„O příslušnou licenci jsme zažádali jako první český fintech před více než dvěma lety. Nejednalo se o jednoduchý proces, protože jsme usilovali o možnost poskytovat služby AIS (služba informování o platebním účtu) i PIS (služba nepřímého udělení platebního příkazu),“ připomíná Šoukal.

S komunikací s ČNB a přípravou dokumentace pro její získání pomohli Jan Šovar a Ondřej Mikula ze společnosti FinReg Partners. „Délku schvalovacího procesu ovlivnilo množství nových regulatorních nařízení a také nejednoznačnost standardů, které připravil Evropský orgán pro bankovnictví,“ vysvětluje Šoukal.

Jako první se licenci od ČNB podařilo v prosinci 2018 získat společnosti Spendee, jejíž aplikace láká na snadnější správu osobních a rodinných financí – analyzuje například strukturu příjmů a výdajů. V květnu 2019 získal licenci i fintechový startup BudgetBakers, který vyvíjí aplikaci pro správu osobních financí Wallet.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

ČSOB se potýká s výpadky elektronického bankovnictví

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČSOB se potýká s výpadky elektronického bankovnictví

ČSOB má od pátku problémy s internetovým i mobilním bankovnictvím. V pátek dopoledne, dnes dopoledne a znovu i dnes odpoledne nebyly dostupné ani její internetové stránky. V pátek hlásila... celý článek

Air Bank bude dál vydávat karty Mastercard

22. 1. 2024 | Petr Kučera

Air Bank bude dál vydávat karty Mastercard

Společnosti Mastercard a Air Bank prodloužily dohodu o spolupráci v oblasti zprostředkování plateb do konce roku 2028, tedy o dalších nejméně pět let.

Revoluce v placení se blíží, hlásí banka. Zacvakáte bez terminálu

5. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Revoluce v placení se blíží, hlásí banka. Zacvakáte bez terminálu

Nové řešení, které má podstatně rozšířit možnost bezhotovostního placení v Česku, přinese Air Bank pod značkou Cvak. Obchodníkům umožní přijímat platby i bez klasického platebního terminálu. celý článek