Po katastrofě pomůže i program Tornádo od Maláčové

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 2. 7. 2021 13:21 aktualizováno 2. 7. 2021 14:08
Po katastrofě pomůže i program Tornádo od Maláčové

Zdroj: Člověk v tísni

Zaměstnancům a firmám z jižní Moravy a Lounska, které v minulém týdnu zasáhlo ničivé počasí, pomůže program Tornádo. Spustilo ho ministerstvo práce a sociálních věcí, které odhaduje, že pomoc se bude týkat zhruba dvou stovek firem. 

„Kurzarbeit je účinný až od začátku července, nemůžeme ho tudíž využít na řešení této živelní katastrofy. Proto přicházíme s novým programem, který je založený na podobném principu jako Antivirus,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Zaměstnavatel obdrží příspěvek ve výši 100 % vynaložených mzdových nákladů (limitem je výše výdělku zaměstnance v předchozím čtvrtletí) v těchto případech:

Hrajte na jistotu

Pod bus
Zdroj: Shutterstock

Dobré pojištění může být k nezaplacení. Rádi vám pomůžeme vybrat.

  • Překážky na straně zaměstnavatele: firma sídlí v zasažené oblasti a není schopná fungovat, zaměstnanci jsou tudíž na překážkách a dostávají náhradu mzdy nejméně ve výši 60 % průměrného výdělku.
  • Překážky na straně zaměstnance: zaměstnanec likviduje v pracovní době škody na svém majetku nebo majetku sousedů. Nemusí kvůli tomu čerpat dovolenou. V tomto případě zaměstnanci podle zákoníku práce nenáleží náhrada mzdy, ale zaměstnavatel může tuto náhradu zaměstnanci vyplatit nad rámec svých povinností
  • Zaměstnanec z důvodu likvidace škod převeden na jinou práci: v tomto případě nevzniknou překážky na straně zaměstnance ani zaměstnavatele. Zaměstnanec je vyplácena mzda nejméně ve stejné výši jako kdyby převeden nebyl. Jeho mzdu budeme zaměstnavateli opět refundovat.

Dotčení zaměstnavatelé musí podepsat dohodu s úřadem práce. „Zaměstnavatel dále předloží vyúčtování. Výdaje předfinancujeme, nebude nutné mít při podání vyúčtování vyplacené mzdy nebo náhrady ani odvedené pojistné. Úřad práce bude zaměstnavatelům peníze vyplácet co nejrychleji, maximálně v řádech dnů od doručení vyúčtování,“ říká Maláčová.

Mzdové náklady budou hrazeny za období od pátku 25. června, tedy první pracovní den po katastrofě, do konce července. Podávat žádosti bude možné do konce srpna, k zahájení příjmu žádostí má dojít během první poloviny července.

Odklady a dotace

Firmám a podnikatelům v zasažených oblastech má pomoci také možnost využít odklad na platby sociálního pojištění za červen až listopad. „Živnostníci nebo zaměstnavatelé ze zasažených oblastí nebudou muset odvádět povinné sociální pojištění v zákonné lhůtě. Bez sankcí ho budou moct zaplatit, až se postaví na nohy. Nejpozději ale do konce letošního roku,“ říká Maláčová.

Penále bude prominuto OSVČ a zaměstnavatelům, kteří měli k 24. červnu místo trvalého pobytu, místo výkonu činnosti nebo vykonávali převážnou část své činnosti na území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Břeclav, Hodonín a obcí Blatno a Stebno na Lounsku. Dokládat to podnikatelé budou místně příslušné okresní správě sociálního zabezpečení čestným prohlášením.

Podmínkou prominutí penále za tyto opožděné platby je zaplacení pojistného, a to nejpozději do konce roku 2021.

Úlevy daňovým poplatníkům v zasažených oblastech vyhlásilo také ministerstvo financí. Podrobné informace jsou na webu finanční správy. Jde nejčastěji o prominutí sankcí za pozdní odevzdání daňového přiznání nebo při pozdním zaplacení daní.

Hlavní pomocí pro lidi zasažené tornádem je program Živel od ministerstva pro místní rozvoj. Ten nabízí až dvoumilionovou dotaci na obnovu bydlení a navíc až třímilionový úvěr s úrokem 1 % ročně a maximální délkou splatnosti na 30 let. Příjem žádostí o dotace startuje dnes. V postižených obcích zároveň začínají fungovat mobilní týmy úředníků Státního fondu podpory investic, který podporu administruje.

„S žádostmi lidem pomohou mobilní týmy úředníků už dnes odpoledne. Nejprve v obci Hrušky a další dny v ostatních vesnicích. Žádosti občanů budou zpracovány bezodkladně tak, aby smlouvy o poskytnutí dotace mohly být uzavřeny co nejdříve. Zálohy ve výši 500 tisíc korun na demolici nebo projektovou přípravu však lidé na své účty dostanou ještě před uzavřením dotační smlouvy, a to nejpozději do 7 dní,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Pro firmy a podnikatele je pak k dispozici dotační program ministerstva průmyslu. V něm mohou dostat finanční pomoc jako kompenzaci škod na majetku na nově pořízený majetek, který nahradí ten zničený. Maximální výše dotace je jeden milion korun. Možná je také jednorázová padesátitisícová podpora na úklidové práce. K dispozici je také bezúročný úvěr od Českomoravské záruční a rozvojové banky, a to do výše 45 milionů korun.

Tornádo a pojištění

Zdroj: Shutterstock

V pojistných podmínkách pojištění nemovitosti nebo domácnosti sice pojišťovny obvykle nezmiňují výslovně tornádo, z podrobnější definice však vyplývá, že se pojištění vztahuje i na něj.

Pojištění proti tornádu? Jako vichřice, uklidňují pojištovny


Projděte si nejnákladnější pojistné události v historii Česka.

Dražší než tornádo byly jenom povodně, hlásí pojišťovny

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

Partners Financial Services