Pojištění proti tornádu? Jako vichřice, uklidňují pojištovny

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 25. 6. 2021 | 4 komentáře
Pojištění proti tornádu? Jako vichřice, uklidňují pojištovny

Zdroj: HZS Jihomoravského kraje

Pojišťovny jsou připraveny plně hradit škody způsobené tornádem, a to z pojistek pokrývajících rizika škody z přírodních katastrof způsobených silným větrem. Ujišťuje o tom Česká asociace pojišťoven.

„Při pomoci klientům u katastrofických škod nastupují pravidla zrychlené likvidace. Počítáme s okamžitými výplatami záloh všem zasaženým klientům, z nichž někteří doslova přišli o všechno,“ říká mluvčí asociace Veronika Nová.

Klienti zasažení včerejším tornádem na jižní Moravě mohou rovnou začít odklízet škody, ujišťuje mluvčí. Není tedy nutné čekat s odklízením na likvidátory pojišťoven. Je však potřeba pořídit alespoň základní dokumentaci rozsahu škod prostřednictvím fotografií nebo videa.

V pojistných podmínkách pojištění nemovitosti (stavby) nebo domácnosti sice pojišťovny obvykle nezmiňují výslovně tornádo, z podrobnější definice však vyplývá, že se pojištění vztahuje i na něj.

Například pojištění u Allianz – pokud jde o přírodní jevy – se týká „škod způsobených vichřicí, krupobitím, povodní, záplavou, atmosférickými srážkami, tíhou a tlakem sněhu“. V podrobných podmínkách pak uvádí, že vichřicí se rozumí „proudění vzduchu dosahující v místě pojištění rychlosti minimálně 75 kilometrů za hodinu“. Podobně to má například Generali Česká pojišťovna. „Vichřicí se rozumí vítr, který v místě pojištění dosáhl rychlosti nejméně 20,8 m/s (cca 75 km/h),“ píše. Podle předběžných informací dosáhlo tornádo na jižní Moravě rychlosti nejméně 219 kilometrů za hodinu. 

„Pojišťovny by měly plnit bez problému, protože v podmínkách je obvykle uvedeno, že plní ve chvíli, kdy je vítr silnější než 70 km v hodině. Aktuální informace o tornádu jsou takové, že vítr překročil rychlost 200 km/hod, proto jsou tedy podmínky pro výplatu pojistného plnění splněny,“ potvrzuje Lukáš Chytil, analytik finančně poradenské skupiny Partners.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Jakou cenu má váš dům podle pojišťoven. Zkuste novou kalkulačku

19. 9. 2023 | Kateřina Hovorková

Jakou cenu má váš dům podle pojišťoven. Zkuste novou kalkulačku

Češi mají podpojištěné domy a často o tom ani nevědí. Česká asociace pojišťoven proto nově nabízí kalkulačku, kde zájemci zjistí, jakou cenu jejich rodinný dům má. Díky tomu si pak... celý článek

Dvě pětiny domácností nemají pojištění proti krádeži

15. 8. 2023 | redakce Peníze.CZ

Dvě pětiny domácností nemají pojištění proti krádeži

Pouze 57 procent domácností v Česku má sjednáno pojištění proti vykradení rodinného domu či bytu. Ukázal to průzkum společnosti ČPP Servis, dceřiné společnosti České podnikatelské pojišťovny,... celý článek

Jakou hodnotu má váš dům? Můžete přijít o miliony

3. 5. 2023 | Hynek Just | 2 komentáře

Jakou hodnotu má váš dům? Můžete přijít o miliony

Ceny nemovitostí prudce rostou, jejich pojištění ale většinou neměníme. S každým růstem inflace, zdražením stavebních materiálů či pozemků přitom klesá suma, kterou dostanete od pojišťovny,... celý článek

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

31. 10. 2022 | Petr Kučera

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

Ergo pojišťovna se 28. října přejmenovala na SV pojišťovnu. S novým názvem chce veřejně zviditelnit změnu vlastníka, která byla dokončena před rokem.

Partners Financial Services