Dražší než tornádo byly jenom povodně, hlásí pojišťovny

Lukáš Kovanda | rubrika: Aktuality | 28. 6. 2021 | 6 komentářů
Dražší než tornádo byly jenom povodně, hlásí pojišťovny

Zdroj: Člověk v tísni

Celkové škody, které čtvrteční tornádo napáchalo na Břeclavsku a Hodonínsku, se v tuto chvíli odhadují na 15 miliard korun – s tím, že ještě porostou. Jedná se o kompletní škody, tedy jak na majetku kraje a obcí, tak na majetku lidí. Odhadem by tak mohly dosáhnout zhruba 20 miliard korun.

Pojištěná škoda ale bude nižší. Například povodně v roce 2002 způsobily celkové škody za 73 miliard korun. Pojištěná škoda tehdy činila jen zhruba polovinu, totiž 36,7 miliardy korun. Od té doby propojištěnost (podíl pojistného na HDP) v oblasti neživotního pojištění v ČR mírně klesla, z 2,3 procenta HDP v roce 2002 na rovná dvě procenta HDP v roce 2019, jak vyplývá z údajů České asociace pojišťoven.

V případě pojištění nemovitosti přitom nemusí být problémem pouze nedostatečná propojištěnost, ale také to, že řada pojištění je neaktualizovaných. Vztahují se tedy k starší, nižší ceně nemovitosti, neboť v poslední řadě let zaznamenaly ceny nemovitostí napříč ČR poměrně dramatický nárůst. Četná pojištění tento stav nemusí reflektovat.

Přední tuzemské pojišťovny zatím vyčíslují škodu, kterou zanechalo řádění moravského tornáda, na stovky milionů korun až jednotky miliard. Pojištěná škoda by tedy neměla výrazněji přesáhnout úroveň deseti miliard korun. Pokud by se pohybovala v blízkosti této úrovně, bude moravské tornádo z hlediska pojišťoven třetí nejnákladnější živelní pojistnou událostí od vzniku samostatné ČR v roce 1993.

V tomto smutném žebříčku by tak zaostalo pouze za povodněmi v Čechách v roce 2002 (pojištěná škoda 36,7 miliardy) a za povodněmi na Moravě v roce 1997 (deset miliard). Při zohlednění inflace by tehdejší škody byla dnes vyšší. Částka 36,7 miliardy korun z roku 2002 v dnešních cenách odpovídá zhruba 54 miliardám korun. Částka deseti miliard korun z roku 1997 dnes odpovídá osmnácti miliardám korun, jak dokumentuje tabulka.

Autor je hlavním ekonomem Trinity Bank a členem Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Lukáš Kovanda

Autor článku Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace. Vydal... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 6. 2021 13:05, Jakub

Citace - obr / 29.06.2021 11:13

Jen at platí peníze od lidí to chtějí ale dávat už se jim nechce zlodějům.

Budou jim platit tolik na kolik jsou pojištění. To že je velká část podpojištěná není problém pojišťovny, ale klientů.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 6. 2021 11:13, obr

Jen at platí peníze od lidí to chtějí ale dávat už se jim nechce zlodějům.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pojištění proti tornádu? Jako vichřice, uklidňují pojištovny

25. 6. 2021 | Petr Kučera | 4 komentáře

Pojištění proti tornádu? Jako vichřice, uklidňují pojištovny

Pojišťovny jsou připraveny plně hradit škody způsobené tornádem, a to z pojistek pokrývajících rizika škody z přírodních katastrof způsobených silným větrem. Ujišťuje o tom Česká asociace... celý článek

Partners Financial Services