Podnikatelům v nouzi pomůže novinka. Snáz předejdou insolvenci

Veronika Hejná | rubrika: Co se děje | 5. 3. 2020 | 2 komentáře
Místo aby spadli rovnou do insolvence, dostanou podnikatelé šanci na preventivní restrukturalizaci. Základní body chystaného zákona představila expertní skupina při ministerstvu spravedlnosti.
Podnikatelům v nouzi pomůže novinka. Snáz předejdou insolvenci

Podnikatelé, kterým se nedaří a dostali se krátkodobě do svízelné situace, má napomoci nový zákon. Zavede takzvanou preventivní restrukturalizaci. Ta jim umožní ve spolupráci s věřiteli přijmout vhodná opatření a odvrátit hrozící úpadek.

Řešení formou preventivní restrukturalizace má přispět k zachování pracovních míst postižených firem. „Pozitivní dopady očekáváme i na věřitele, kterým se v případě insolvence jen málokdy podaří získat plné uspokojení svých pohledávek,“ říká Lucie Machálková z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti.

Zavedení preventivních opatření, která životaschopným podnikatelům umožní odvrátit insolvenci, požaduje po členských zemích Evropské unie směrnice o restrukturalizaci a insolvenci. Na její implementaci má Česko čas do července 2021, nicméně může požádat o prodloužení lhůty.

Co je to preventivní restrukturalizace

Jak název napovídá, půjde o změnu struktury. Především finanční (majetku a zdrojů financování), organizační nebo vlastnickou. Za účelem odvrácení negativního vývoje je možné uvažovat o odprodeji části majetku, části podniku anebo provést jiné změny.

V rámci takového procesu bude podnikatel vyjednávat se svými věřiteli. Soud má do jejich vztahu zasahovat jen tehdy, je-li to nutné. Aby podnikatel věřitelům prokázal, že jeho návrh má pro ně smysl, předloží restrukturalizační projekt, na jehož základě následně zpracuje restrukturalizační plán.

Jestliže podnikatel nepožádá soud na počátku řízení o ochranu před věřiteli – takzvané moratorium, dostane se záležitost k soudu až po zpracování restrukturalizačního plánu. V průběhu moratoria, které může trvat jen tři měsíce a při splnění určitých podmínek může být o další tři měsíce prodlouženo, nesmí věřitel vymáhat svou pohledávku.

Jen pro životaschopné

Preventivní restrukturalizace se nebude vztahovat na všechny pohledávky vůči podnikateli (jako je tomu v insolvenčním řízení), ale jen na ty vztahy mezi podnikatelem a jeho věřiteli, které je potřeba v zájmu zachování provozu podniku restrukturalizovat.

Hrneme novinky

Zpřísnění míří hlavně proti neaktivním společnostem, které existují jenom formálně.

Stát vyčistí obchodní rejstřík. Zaměří se na firmy bez výkazů


O deset tisíc terminálů bez poplatků mohou živnostníci žádat od 1. března.

Karty má přijímat víc podnikatelů. Dostanou terminál na rok zdarma


Soudit se s velkou firmou bude pro běžné spotřebitele jednodušší než doteď. Pomoc má přinést novinka, kterou včera podpořila vláda.

Hromadné žaloby se blíží. Takhle mají fungovat


Obchodník by měl spotřebitele informovat, jestliže automaticky upravuje cenu podle analýzy dat o spotřebiteli. Když se pak kupující podívá na stejnou stránku jiným způsobem, možná nebude platit tolik.

Máte víc peněz, připlatíte si. E-shopy zvyšují ceny, přijde zpřísnění

Musí se však vždy jednat o pohledávky nesporné. Také nebude možné restrukturalizovat pohledávky zaměstnanců, pohledávky z výživného a ty, které vznikly protiprávním jednáním podnikatele.

Nový institut má sloužit pouze podnikatelům, jejichž podnikání je životaschopné. Po předložení schváleného projektu restrukturalizace se bude vycházet z toho, že podnikání životaschopné je. Jinak by totiž zřejmě nemohlo dojít k dohodě mezi podnikatelem a dotčenými věřiteli, kteří dostatečně znají jak trh a související rizika, tak situaci podnikatele. Pokud ale podnikatel dluží svým zaměstnancům, pravděpodobně je už ve velkých finančních obtížích a další provoz tak životaschopný nebude.

Přitom to, kdo je dotčeným věřitelem, si stanoví podnikatel sám. Nebude tedy existovat žádná možnost opt-inu (přihlášení) nebo opt-outu (odhlášení). V rozhodný den dojde k zafixování okruhu dotčených stran.

Ministerstvo zatím zvažuje, který den stanovit jako rozhodný. Půjde pravděpodobně buď o den, kdy dojde k oznámení restrukturalizačního plánu věřitelům, anebo o den zveřejnění rozhodnutí o moratoriu.

Poradce a správce

Podnikatel si může (ale nemusí) k řešení restrukturalizace přizvat odborníka – restrukturalizačního poradce. Půjde o jakéhosi krizového manažera, který mu pomůže s analýzou situace, tvorbou plánu restrukturalizace a jeho projednáváním. Náklady na takového poradce ale podnikatel ponese vždy sám.

Naproti tomu takzvaného restrukturalizačního správce jmenuje soud. Musí být nezávislý a nestranný. Má totiž vykonávat nezávislý dohled pro případ přiznání moratoria nebo při potvrzování restrukturalizačního plánu soudem.

Na rozdíl od poradců, jejichž okruh nebude vymezen, by se restrukturalizačním správcem mohl stát výhradně některý z insolvenčních správců se zvláštním povolením. I náklady na jeho činnost ale ve finále ponese podnikatel.

Diskrétněji než u insolvence

Řada informací o probíhající preventivní restrukturalizaci bude neveřejná. Hlavním důvodem je zabránit negativní publicitě. Pouze v určitých případech by měly být informace uveřejňovány. K tomu má sloužit speciální restrukturalizační rejstřík.

Přestože půjde o jistou obdobu insolvenčního rejstříku, rozhodně nebude uveřejňováno vše tak, jak je tomu v insolvenci. Pokud podnikatel požádá o moratorium, v rejstříku se uveřejní informace o vyhlášení moratoria soudem.

Experti ministerstvu doporučili, aby se uveřejňované údaje minimalizovaly a zabránilo se tak stigmatizaci podnikatele, který se svou nelehkou situaci snaží aktivně řešit.

Ačkoliv se diskutovalo více variant řešení, například začlenění preventivní restrukturalizace do insolvenčního zákona, pracovní skupina při ministerstvu spravedlnosti se shodla na tom, že je vhodnější přijmout zcela nový zákon.

A to právě i proto, aby podnikatel – přikročí-li k preventivní restrukturalizaci – nepůsobil negativním dojmem bankrotáře.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám další aktuality, praktické tipy ani zajímavé rozhovory!

Veronika Hejná

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services