Akcie i dluhopisy svižně rostou. Kolik vydělaly podílové fondy?

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 10. 8. 2023
Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v červenci, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?
Akcie i dluhopisy svižně rostou. Kolik vydělaly podílové fondy?

Zdroj: Shutterstock

Červencový vývoj potvrdil pozitivní náladu na finančních trzích. Investoři z velké části věří, že růst sazeb je pomalu u konce a centrální banky začnou brzy uvolňovat své měnové politiky. Optimismu nezabránily ani horší ekonomická data z Německa či problémy v Číně.

Centrální banky v USA a Evropě sice opět zvýšily svoji základní sazbu o 0,25 % na 5,5 %, respektive 4,25 %, ale pozitivní náladu investorů to nezkazilo. Rostly jak ceny akcií, tak i českých státních dluhopisů, kterým pomáhal rychlý pokles inflace pod 10 procent.

Na sázky, že centrální banky jsou se svými základními sazbami blízko vrcholu, ukazují výnosové křivky dluhopisů, které jsou extrémně negativně skloněné. Jsou-li dlouhodobé výnosy níže než krátkodobé, tak investoři sázejí na rychlý pokles krátkých sazeb – nebo nástup recese, ovšem na ni to při současném silném trhu práce nevypadá.

Lepší růst v USA a pokles inflace směrem k třem procentům podpořil především růst amerických technologických akcií. Velice dobře si vedly i akciové trhy ve střední Evropě, kterým také pomáhal všeobecný optimismus.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc než 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

červenec 20232,7 %4,7 %
od začátku roku13,1 %15 %
poslední rok8 %14,5 %
poslední tři roky34,8 %27,3 %
posledních pět let36,2 %22,9 %
posl. deset let96 %50,8 %
počet fondů3814

Partners index podílových fondů sleduje průměrnou výkonnost korunových fondů nabízených v České republice.

Fondy investující do akcií vyspělých zemí zaznamenaly za červenec průměrný výnos 2,7 %. Za posledních dvanáct měsíců jsou investoři v plusu v průměru o osm procent.

Speciálně zaměřené akciové fondy (investice do nerozvinutých zemí a dalších speciálních strategií, například na okrajové trhy, jednotlivé sektory a podobně) rostly v červenci o 4,7 %, za poslední rok jsou výš dokonce o 14,5 %. Důvodem lepšího červencového výkonu těchto fondů je prudké posílení technologických akcií a indexů ve střední Evropě.

Za pozitivní náladou a prudkým nárůstem cen akcií především za mořem stojí nad očekávaní dobrý růst HDP v USA za druhé čtvrtletí a pokles inflace ke třem procentům. Akciový investoři sázejí na brzký pokles úroků, a tedy v uvolnění měnové restrikce, která by přestala škrtit firemní zisky.

Na druhou stranu nelze zapomínat na rizika, která na investory číhají. V první řadě jsou to rychle se horšící makroekonomická čísla v Evropě a o především v Německu. Tato lokomotiva evropského kontinentu se zasekla a její růst se pohybuje na rozhraní recese.

Výsledkem byl horší vývoj evropských trhů v červenci oproti jiným regionům včetně střední a východní Evropy (CEE). Například české burze hodně pomohlo vyjádření vlády o možném kratším období pro využití „válečné“ daně na zisky ČEZu. Cena akcií ČEZu v reakci na tuto zprávu posílila o devět procent.

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

červenec 20231,1 %1,4 %
od začátku roku4,8 %5 %
poslední rok5,3 %5,8 %
poslední tři roky-0,1 %4,2 %
posl. pět let4 %6,4 %
posl. deset let7,1 %24 %
počet fondů1822

Průměrná cena fondů se státními a kvalitními korporátními dluhopisy za červenec stoupla o 1,1 %. Za posledních dvanáct měsíců vzrostla o solidních 5,3 %. Pokles české inflace pod deset procent podpořil poptávku po dlouhodobých českých kvalitních dluhopisech, což zvýšilo jejich cenu. Nejen růst cen dluhopisů, ale i stávající úroveň sazeb nabízí nyní konzervativním investorům velice solidní, a navíc „bezrizikové“ výnosy kolem šesti až osmi procent za rok.

Rizikovější dluhopisy jsou více korelovány s vývojem akciových trhů – a protože akciové trhy rostly, mohly se snížit rizikové přirážky korporátních dluhopisů. Fondy rizikových dluhopisů proto zvýšily svoji hodnotu meziměsíčně o 1,4 %, meziročně jsou výše o 5,8 %.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Dluhopisové trhy si užívají nebývalých výnosů, které za několik posledních desítek let byly jen zřídka dostupné. Krátkodobé výnosy jsou dokonce mnohem výše než dlouhodobé, což vylepšuje výkonnost dluhopisových fondů, kterou konzervativní investoři nyní získávají.

Měnová restrikce centrální bank je nyní na extrémních úrovních. Americký FED dusí ekonomiku sazbou 5,5 %, evropská ECB 4,25 % a v České republice základní sazba dosahuje přísných 7 %.

Tyto úrovně mají v měnovém horizontu kolem roku, roku a půl určitě sílu utlumit úvěrovou aktivitu a následně ekonomický růst, což by mělo s jistotou omezit růst cen a tedy inflaci. Očekávání určitého útlumu či pokles inflace potvrzují nižší delší sazby než základní sazby centrálních bank, což by znamenalo snižování základní sazby už letos.

Česká národní banka na svém zasedání před několika dny sice nezměnila základní sazbu, ale potvrdila odhodlání snížit inflaci k dvouprocentnímu cíli. Guvernér Aleš Michl varoval investory, že jejich očekávání ohledně letošního snižování základní sazby je mimo realitu, což je v souladu i s naším očekáváním, kdy by k prvnímu snížení základní sazby mělo dojít až v příštím roce. Stále tak platí, že čím vyšší výnosy, tím lepší – a tím déle si současní konzervativní investoři užijí výrazného zhodnocení dluhopisových fondů.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
červenec 20231,7 %
od začátku roku7,3 %
poslední rok5,1 %
poslední tři roky10,2 %
posledních pět let10,4 %
posledních deset let25,9 %
počet fondů50

Protože rostly akciové i dluhopisové fondy, zaznamenaly pozitivní výkonnost také smíšené fondy. Jejich průměrná hodnota stoupla meziměsíčně o 1,7 %, meziročně jsou v plusu 5,1 %. 

Jak porazit inflaciZdroj: peníze.cz

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services