Fondy: Drobečky a bankovní žně

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 2. 6. 2008
Fondy: Drobečky a bankovní žně
Ani letní počasí nepřineslo nijak razantní nárůst prodeje, navíc z technických důvodů zatím neznáme produkci lídra a zachránce letošní statistiky ČSOB. Zatím může jen alespoň pofoukat bolístky téměř 200 miliony korun, které zamířily do akciových fondů.

Pět měsíců letošního roku je stále pouhým odleskem slávy fondů z uplynulých let. Místo přílivu 20 miliard korun vidíme necelé 2 miliardy. Kam tedy Češi ukládají své úspory? Jedno vysvětlení vidíme v bankovní statistice: zatímco loni za 1. čtvrtletí na účty v bankách přibylo jen 27 miliard Kč a z toho 20 miliard na netermínované vklady, letos to za stejné období bylo již 38 miliard Kč, z toho dokonce 32 miliard na netermínované účty.

Ostatní finanční produkty jsou bez pohybu: ve stavebním spoření vidíme mírný pokles, životní pojištění roste jen přirozeně a penzijní připojištění letos bude svou schopnost reálně tratit přímo manifestovat.

Na druhou stranu nemusíme ani z hlediska přílivu peněz do fondů zoufat. Nedošlo k žádnému masovému úprku z fondů, navíc odliv tří miliard z dluhopisových fondů byl vlastně racionální a plně kompenzován růstem zajištěných fondů. Překvapivý může být snad právě jen relativně malý úspěch zajištěnců, protože logicky by v „hubených“ časech měla jejich obliba vylétnout mnohem výš.

Suma sumárum tedy nemusíme být tak rozčarováni, jak by se na první pohled mohlo zdát. Lidé se chovají značně racionálněji než třeba v době korekce po roce 2000 – tehdy v roce 2001 fondy ztratily přes 11 miliard korun, což navíc znamenalo tehdy víc než 15% pokles majetku fondů.

Dalším alespoň mírně pozitivním znakem letošního roku může být i relativní úspěch akciových fondů, tedy vůbec to, že se drží v kladném teritoriu, i když jejich ani ne miliardová vlaštovka určitě jaro neudělala.

Poslední týden nevypadal nijak zle, přes protichůdná makročísla přinesl trhům spíš uklidnění a procento růstu. Asi stojí za pozornost názor Warrena Buffetta, že za současné potíže světové ekonomiky mohou hlavně finančníci, především obchodníci s deriváty. Šéfové velkých bankovních domů podle věštce z Omahy „uvařili jedovatý lektvar, který nakonec musejí sami do dna vypít“.

Někdy se říká, že na trzích vznikají bubliny, ale spíš bychom měli uvažovat, že každý trh nebo jeho oblast efektivně zvládá jen odpovídající kapacitu aktiv. Jakmile jej příliv peněz zahltí nebo „přefoukne“, pak následně kolabuje. Viděli jsme to na technologiích před osmi lety, v nemovitostech se o tom hovořilo už taky roky, nyní se šílí na komoditách. Většina z toho jsou ale termínové obchody (deriváty), ne tedy reálné kontrakty. Už dnes jsou fyzické trhy s ropou zahlcené, tedy ropy je fakticky nadbytek. A až ty nákupní call opce na ropu za 150 dolarů na podzim nebudou mít ani cenu papíru (opce je právo, nikoli závazek), cena poletí dolů, jak šla teď vzhůru. Ropa je chemický poklad a pálit ji je vlastně jeho ničení. Navíc si jen málokdo uvědomuje, že v reálných cenách (při zohlednění inflace) jsme stále jen na cenách druhého ropného šoku 1979. Jde jen o žádoucí impuls technologického cyklu.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Medvědí funění stále straší

26. 5. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: Medvědí funění stále straší

Chaboučký prodej podílových fondů pokračuje a spíše dále upadá. Čisté prodeje nedosáhly ani 90 milionů korun a kromě fondů peněžního trhu paběrkují jen výjimečně v desítkách milionů. celý článek

Fondy: Zatím jen náznak lepší nálady

19. 5. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Zatím jen náznak lepší nálady

Slabý zájem o investice do fondů sice pokračuje, protože necelých 90 milionů korun je stále velmi málo, ale 137milionové vítězství akciových fondů by mohlo naznačit poněkud světlejší... celý článek

Fondy: Květen s další porcí nejistoty

12. 5. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Květen s další porcí nejistoty

První kompletní májový týden byl opět kratší, takže se na ubohoučkých 25 milionů snad ani nelze zlobit. Navíc bylo tak hezké počasí, že jaksi zastínilo další bouře za Velkou louží.

Fondy: konečně vyklíčila aspoň čtvrtmiliarda

5. 5. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: konečně vyklíčila aspoň čtvrtmiliarda

Podivný začátek jara se možná chýlí ke konci a máj, byť nevýznamný statisticky, se může stát převratným realisticky. Zatím se to fondů u nás netýká, protože čtvrt miliardy korun neznamená... celý článek

Fondy: Nervozita nebere konce

28. 4. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Nervozita nebere konce

Investic do fondů je stále méně než šafránu, protože i ta pouhá necelá čtvrtmiliarda pochází jen a jen z fondů peněžního trhu. Ani ty zajištěné opět nedokázaly nahradit krvácení dluhopisových... celý článek

Partners Financial Services