Fondy: Zatím jen náznak lepší nálady

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 19. 5. 2008
Fondy: Zatím jen náznak lepší nálady
Slabý zájem o investice do fondů sice pokračuje, protože necelých 90 milionů korun je stále velmi málo, ale 137milionové vítězství akciových fondů by mohlo naznačit poněkud světlejší zítřky. Navíc bez zjevné příčiny jako by vypnuly zajištěné fondy.

Dění ve fondech peněžního trhu vypadá jako přes kopírák již skoro půl roku. Pokračuje přeliv do modra (barva ČSOB) hlavně na úkor ISČS Sporoinvestu(již má pod 43 miliard korun, tedy letos o 4,5 miliardy méně). Celková týdenní kladná bilance činí přes 120 milionů korun.

Dluhopisový masakr se stal také již standardem, krvácení pokračuje jen mírně zvýšeným průtokem 120 milionů korun. Tyto peníze obvykle mířily převážně do zajištěných fondů, tentokrát se však jakoby vypařily, protože ani zajištěné fondy nehlásí příliv, ale naopak 40milionový odliv. Navíc bez zjevné příčiny, jak tomu bylo dosud jen v situacích, kdy některý ze fondů starších končil své období a musel vyplácet klienty.

Ani smíšené fondy se ještě nezotavily z nepřízně investorů, která od začátku roku již přesáhla miliardu. Na ročním ohlédnutí na nich mají investoři většinou ztrátu kolem 5 %, ale i 10 % a najdeme dokonce i propad o 25 %. To je tak, když se sečtou ztráty z dluhopisů i akcií. I u samotných dluhopisových fondů najdeme ještě i 5 až 7% ztráty, protože u některých stále řádí „konvergenční“ bumerang měnového rizika.

Česká koruna posilovala vůči euru během posledních pěti let (od února 2003 do února 2008) ročním tempem 4,88 %. O dolaru raději ani nehovořit. Kdo by se pak divil, že takový ISČS Global Stockza poslední rok ztrácí přes 23 % a od svého vzniku tratí přes 10 % ročně (původně podíl za korunu je dnes za 42 haléřů).

Akciové fondy minulý týden předvedly sice nepříliš přesvědčivé, ale etapové vítězství. K celkovým 137 milionům přispěl 38 miliony ING Český akciový, 17 milionů přidal ISČS Sporotrend, takže je vidět, že sbírka skutečně probíhala jako kdysi pod heslem „národ sobě“.

Amerika zavelela sice v pondělí k růstu, ale globální trhy reagovaly dost nejistě – chvílemi pomohlo zlevnění ropy, pak zas technologie. Za zajímavost lze považovat návrh amerického Senátu zastavit doplňování ropných rezerv a vyčkat, až cena klesne k 75 dolarům za barel. Pěkně držela růstový trend týdne Asie a nakonec i Amerika ve čtvrtek přidala další procento a index S&P 500se dostal tam, kde byl naposled 3. ledna – tedy skoro vyrovnal svá letošní maxima.

V pátek panasijský index MSCI Asia-Pacific prodloužil řadů růstových seancí na 5 dnů po sobě (celkem přidal 3 %), takže zaznamenal nejvyšší hodnotu od 9. ledna. I Evropu jakoby chytil amok – nákupní horečka vytlačila DAXaž přes 1,5 %, v Praze zas řádili investoři na ČEZpo výsledcích za první čtvrtletí. Odpoledne sice index americké spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity za květen klesl pod očekávání dokonce na 28leté minimum, trhy to však nakonec srovnaly na plichtu.

Takže Amerika si za týden polepšila o necelá 3 %, Praha dokonce růstem skoro 4 % přeskočila limit 1700 bodů, kde byla naposled 8. ledna před „velkým sešupem“. Ovšem realisté vědí, že tam byla také již loni v srpnu a pesimisté mohou naříkat, že také už 7. února před rokem a čtvrt. Lekce volatility pokračuje.

Řeč čísel

Co dalšího se ve svete fondu minulý týden stalo? Vše potrebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Květen s další porcí nejistoty

12. 5. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Květen s další porcí nejistoty

První kompletní májový týden byl opět kratší, takže se na ubohoučkých 25 milionů snad ani nelze zlobit. Navíc bylo tak hezké počasí, že jaksi zastínilo další bouře za Velkou louží.

Fondy: konečně vyklíčila aspoň čtvrtmiliarda

5. 5. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: konečně vyklíčila aspoň čtvrtmiliarda

Podivný začátek jara se možná chýlí ke konci a máj, byť nevýznamný statisticky, se může stát převratným realisticky. Zatím se to fondů u nás netýká, protože čtvrt miliardy korun neznamená... celý článek

Fondy: Nervozita nebere konce

28. 4. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Nervozita nebere konce

Investic do fondů je stále méně než šafránu, protože i ta pouhá necelá čtvrtmiliarda pochází jen a jen z fondů peněžního trhu. Ani ty zajištěné opět nedokázaly nahradit krvácení dluhopisových... celý článek

Fondy: Další týden s červenou nulou

21. 4. 2008 | Petr Fejtek | 2 komentáře

Fondy: Další týden s červenou nulou

Pomalu si už zvykáme na to, že peníze z fondů spíš odtékají, než aby přibývaly. Přesto jedna z těch lepších zpráv zní, že od začátku roku odliv postihl jen dluhopisové a smíšené fondy.... celý článek

Fondy: Nejvíc táhnou akciové

14. 4. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: Nejvíc táhnou akciové

Minulý týden přinesl fondům v čistém vyjádření pouhých 55 milionů korun. Zajímavá je snad jediná okolnost, a to, že mezi slepými jsou jednookým králem akciové fondy.

Partners Financial Services