Fondy: Nervozita nebere konce

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 28. 4. 2008
Fondy: Nervozita nebere konce
Investic do fondů je stále méně než šafránu, protože i ta pouhá necelá čtvrtmiliarda pochází jen a jen z fondů peněžního trhu. Ani ty zajištěné opět nedokázaly nahradit krvácení dluhopisových fondů.

Blíží se závěr třetiny roku a inventura se stále jen potácí kolem černé nuly – tak bídné období nepamatují ani černé kroniky. Faktem zůstává, že odliv z dluhopisových a smíšených fondů již od začátku roku přesáhl 3,5 miliardy korun, což bylo nutno vynahradit na straně fondů peněžního trhu a zejména zajištěných fondů. Potom se půlmiliarda přílivu do akciových fondů jeví jako úplný úspěch.

Obvykle se díváme na fondbyznys z pohledu sektorů, ale podívejme se dnes na vývoj jednotlivých producentů či správců fondů. To je možná ještě zajímavější, protože zde lze „otipovávat“ klientelu jednotlivých bank. Právě banky jsou totiž stále ještě dominantním kanálem prodeje, finanční poradci totiž buší do klientů životní pojištění, na kterém právě oni víc vydělají.

Vezmeme-li tedy hledisko správce fondů, vidíme, že celý fondbyznys drží „nad vodou“ vlastně jen ČSOB. Jestliže za první třetinu letošního roku sama „shrábla“ téměř 7 miliard korun (jen do tzv. zahraničních fondů, v souhrnu všech jde „jen“ o 6 miliard), znamená to, že – alespoň teoreticky – podobná suma od ostatních „odešla“. Realita bude jistě poněkud jiná, ale lze říci, že díky své široké a kvalitní nabídce i „přetahuje“ klienty z ostatních finančních skupin. To vidíme zejména u peněžního trhu, kde zatímco z ISČS Sporoinvestuodešlo více než tři miliardy korun, do KBC Multi Cash ještě více přišlo.

Pochopitelně další segment trhu ČSOB přímo ovládá a z dalších tří miliard, které do zajištěných fondů letos přišly, jde velká většina právě na její konto. Můžeme ovšem konstatovat, že přestože má ČSOB zřejmě nejprogresivnější klientelu, ani ta se zatím nijak nekloní k dynamičtějším investicím. Doba ani sentiment zkrátka akciím nepřeje.

Další kapkou do poháru nervozity akciových trhů se staly výsledky Bank of America. Nepotěšil nejen čistý zisk hluboko pod očekáváním, ale i vysoké opravné položky na špatné úvěry – to ukazuje, že delikvence při splácení úvěrů výrazně vzrostla. Kostlivci tedy ze skříní přímo nepadají, ale kostmi stále chrastí (viz např. propad výsledků společnosti Ambac Financial a pád jejích akcií o 48 %).

Recese trhu nemovitostí v USA je stále ještě v běhu, a tak se na další ze série „údajů zkázy“ úzkostně čeká: „Skutečný fundamentální problém je, že ceny realit klesají a mohly by ještě výrazně spadnout,“ řekl Robert Shiller, ekonom na Yale University, který již roky varoval, že se na realitním trhu vytváří cenová bublina s tím, že dominantní instituce, ani poskytovatelé hypoték nikdy neuvažovaly o možnosti masivní korekce na realitním trhu. Zablikala však již i dobrá zprávička: ceny domů za 12 měsíců končících únorem 2008 sice klesly o 2,4 %, ale ceny domů mezi lednem a únorem 2008 již o 0,6 % vzrostly.

Nemastný neslaný týden byl k vidění na burzách. Indexy v Česku i za velkou louží přidaly jen desetiny procenta, ale sílí hlasy, že většina evropských i českých akciových titulů je podhodnocena. A kdo nechce dluhopisové fondy, ať si koupí Telefonicu O2 s P/E na úrovni 16,6 a s dividendovým výnosem 10 %. Nebo ať vsadí na dobu kamennou a jde s uhlobaronem Bakalou fárat do zdrojů nového světa – uhlí.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Další týden s červenou nulou

21. 4. 2008 | Petr Fejtek | 2 komentáře

Fondy: Další týden s červenou nulou

Pomalu si už zvykáme na to, že peníze z fondů spíš odtékají, než aby přibývaly. Přesto jedna z těch lepších zpráv zní, že od začátku roku odliv postihl jen dluhopisové a smíšené fondy.... celý článek

Fondy: Nejvíc táhnou akciové

14. 4. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: Nejvíc táhnou akciové

Minulý týden přinesl fondům v čistém vyjádření pouhých 55 milionů korun. Zajímavá je snad jediná okolnost, a to, že mezi slepými jsou jednookým králem akciové fondy.

Fondy: Už se klubou i odvážnější investoři

7. 4. 2008 | Petr Fejtek | 2 komentáře

Fondy: Už se klubou i odvážnější investoři

Kladných 25 milionů korun, které v čistém vyjádření přitekly do podílových fondů za týden, je jedno z nejmenších čísel statistiky vůbec. Značí to jen prohloubení nejistoty, anebo je... celý článek

Fondy: Chudičký závěr čtvrtletí

31. 3. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: Chudičký závěr čtvrtletí

Sice začal letní čas, ale na fondovém bojišti zůstává mrazivo, dokonce ještě přituhlo. Fondy přišly o dalších 350 milionů korun, takže se čtvrtletní inventura silně přiblížila nule. Odliv... celý článek

Fondy: Přešlapování pokračuje

25. 3. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: Přešlapování pokračuje

Trhy létají nahoru a dolů den ze dne a investoři bezradně uvažují, jde-li o býčí koridu, nebo medvědí dupák. Z fondů tentokrát odplulo jen 120 milionů korun, což sice není veselé, ale... celý článek

Partners Financial Services