Fondy: Přešlapování pokračuje

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 25. 3. 2008 | 1 komentář
Fondy: Přešlapování pokračuje
Trhy létají nahoru a dolů den ze dne a investoři bezradně uvažují, jde-li o býčí koridu, nebo medvědí dupák. Z fondů tentokrát odplulo jen 120 milionů korun, což sice není veselé, ale žádná panika se nekoná.

Masivní přesuny mezi fondy peněžního trhu pořád připomínají spojené nádoby. Víc než 400 milionů korun odtékajících z ISČS Sporoinvestu tentokrát ale nestačila nahradit ani čtvrtmiliarda získaná Multi Cash ČSOB. Peníze tedy někde „ucházejí“, možná, že mnozí konzervativní klienti dávají přednost tzv. spořicím účtům, kde alespoň předem vědí, kolik procent dostanou. Reklamy ale pochopitelně neupozorňují na 15% zdanění.

Dalších 150 milionů z dluhopisových fondů zamířilo bůhví kam, částečně asi do zajištěných fondů, které opět zachraňují celý fondbyznys. Jejich příliv 350 milionů vypadá impozantně, ovšem o více než 210 milionů z toho se postaral speciál pro privátní bankovnictví, tentokrát v oblíbeném modelu Lookback.

Smíšené fondy také zůstávají „jen“ na více než 100milionové odlivové vlně, protože zklamání z jejich vývoje je všeobecné. I to ukazuje, že zatím žádná panika naše investory neovládla, což dokazují zejména akciové fondy, kde výsledek ukazující červenou nulu je až překvapující.

Tak jako tak se vývoj statistiky podílových fondů od začátku roku nebezpečně blíží černé nule, takže jestli nepřinese jaro skutečnou změnu počasí, nebude co slavit. Týden na akciových trzích byl víc než aprílový a chvílemi připomínal jízdu strašidelným zámkem. Hned v pondělí tsunami výprodejů oběhla Zeměkouli: po propadu v Asii padal i panevropský index FTSEurofirst 300 až o 4 procenta, německé akcie padly na 17měsíční minimum, švýcarské akcie o 5 procent, některé banky, ale i gigant Siemens o 15 procent. Havárie Bear Stearns skončila jejím „řízeným převzetím“ bankou J.P. Morgan za cenu zhruba jedné čtvrtině ceny sídla Bear Stearns na Manhattanu (1,5 mil. čtverečních metrů, 45 podlaží, 14 000 zaměstnanců). Fed pak spustil další záchrannou akci: nový úvěrový program, další den snížil sazbu o tři čtvrtě procenta. Středa tak vzlétla jako bájný Fénix z popela a evropské trhy prakticky vymazaly úterní ztráty růstem přes 3 procenta, i PX se růstem skoro 2,5 procenta vrátil na předchozí úroveň, americké trhy dosáhly největšího růstu za posledních pět let.

Další záchranné akce americké vlády se týkala společností Fannie Mae a Freddie Mac, které mohou nakupovat další hypotéky. Objevují se názory, že finanční trhy mají už nejhorší za sebou, situace je však velmi napjatá a stále panuje extrémní volatilita.

Trhy si za týden poněkud polepšily, ale třeba v Praze jsme tam, kde jsme byli již před více než dvěma lety.

 

Řeč čísel

Co dalšího se ve svete fondu minulý týden stalo? Vše potrebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Z piva pupek plný peněz být nemusí

17. 3. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Z piva pupek plný peněz být nemusí

ČSOB představila na začátku března nový zajištěný „pivní“ fond. Nabízí investici do portfolia akcií předních světových pivovarů. Rizikem je, že výnos se určuje až v posledních 18 měsících.... celý článek

Tři investiční chyby, kterým je radno se vyhnout

13. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Tři investiční chyby, kterým je radno se vyhnout

Historie je plná příkladů, kdy se investoři chovali iracionálně. Ať už šlo o holandské tulipánové šílenství v sedmnáctém století, internetovou mánii z konce devadesátých let minulého... celý článek

Jaké poplatky ožírají výnosy podílových fondů

12. 3. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Jaké poplatky ožírají výnosy podílových fondů

Výnosnost investice do podílového fondu nesnižují pouze zaplacené vstupní a manažerské poplatky. Důležité je i to, jak vysoké má fond náklady. Ty mohou celkovou výkonnost fondu výrazně... celý článek

Bezpečná investice neexistuje

12. 3. 2008 | Petr Syrový | 8 komentářů

Bezpečná investice neexistuje

Při investování se často setkáváme s požadavkem: „Hlavně ať moje peníze neprodělají.“ Hodně lidí chce mít co největší jistotu, že když vloží někam peníze například na tři roky, dostane... celý článek

Partners Financial Services