Opce: Právo na dobrou cenu

Josef Košťál | rubrika: Jak na to | 21. 3. 2008
Opce: Právo na dobrou cenu
S opcemi lze obchodovat podobně jako s akciemi. Stačí k tomu přitom mnohem méně peněz. Třeba akcie IBM stojí 114 dolarů. Nákup stovky akcií by přišel 11 400 dolarů. Stejné množství akcií lze přitom ovládat díky jednomu opčnímu kontraktu za 730 dolarů.

Pojem opce se může zdát pro mnoho investorů nebo obchodníků složitý, její princip je přitom velmi jednoduchý. Opce je jednoduše smlouva mezi dvěma subjekty o koupi a prodeji podkladového aktiva (například akcií) za předem stanovenou cenu a v předem stanoveném čase. Přesněji řečeno jde o právo určité podkladové aktivum v budoucnu za sjednanou cenu koupit či prodat.

Podkladové aktivum je základ, od kterého se opce odvozuje. Jde například o akcie, akciové indexy, kontrakty futures či komodity. Opce se obchodují v kontraktech. Ty kontrolují určité množství podkladového aktiva a mají datum ukončení platnosti. Kontrakty jsou standardizované. Každý má stejné parametry, a proto se s nimi dá obchodovat na burzách.

Kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit

Standardizace se týká například dne expirace (den, kdy vyprší právo vyplývající z dané opce). Stanovený den je vždy třetí sobota expiračního měsíce. V praxi to znamená, že pokud platnost opce vyprší třeba v dubnu, poslední den, kdy se dá s opcí obchodovat, je třetí březnový pátek. Standardizovány jsou i intervaly realizačních cen. Realizační cena, anglickým názvem "strike price", je cena, za kterou má vlastník opce právo koupit, nebo prodat podkladové aktivum, třeba akcie reprezentované opčním kontraktem. Jeden opční kontrakt představuje 100 kusů akcií.

Pro snadnější pochopení lze opce do určité míry porovnat s akciemi. Opce jsou v USA stejně jako akcie kontrolované a regulované úřadem SEC (Securities Exchange Commission). Na české akcie se v Česku opce neobchodují. Nákup a prodej opcí se podobně jako u akcií provádí přes brokery, opční ceny stanovují tvůrci trhu a opce se obchodují jako ostatní cenné papíry.

Na rozdíl od akcií mají opce omezenou platnost. Existuje expirační den, kdy kontrakt skončí a dál už neexistuje. Naopak akcie mohou být drženy pořád (pokud společnost nezkrachuje). Opce nemají omezený počet kontraktů, s nímž lze pro dané podkladové aktivum obchodovat. Akcie mají předem určený počet kusů.

Opce na akcie neposkytují hlasovací právo nebo nárok na dividendu. Je to jenom smlouva o koupi nebo prodeji podkladového aktiva.

Rozeznáváme dva druhy opcí: call opce a put opce. Call opce zajišťují právo v budoucnu podkladové aktivum koupit. Put opce dávají jejímu majiteli právo podkladové aktivum v budoucnu prodat. A abychom to trochu zkomplikovali, oba druhy opcí mohou být koupené, nebo vypsané. Takže investor může mít long call opce (koupené), short call opce (vypsané), long put opce (koupené) a short put opce (vypsané).

Tabulka z Yahoo/finance/opce názorně ukazuje, jaké údaje se u opcí sledují. Jde o měsíc expirace, strike cenu, typ opce (call nebo put), cenu opce, spread(rozdíl) mezi nákupní a prodejní cenou (bid, aks) a open interest (počet otevřených kontraktů).

O některých termínech jsme se již zmínili, k ostatním se dostaneme v příštích článcích.

Autor působí ve společnosti Czechwealth.

Obchodujete s opcemi? Jaké s nimi máte zkušenosti?

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, call, dolar, investice, investor, opce, put

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ruská ruleta nevhodná pro spekulanty-začátečníky

5. 3. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Ruská ruleta nevhodná pro spekulanty-začátečníky

Na pákových instrumentech se dá hodně vydělat i prodělat. V době zvýšené kolísavosti trhů jsou ještě rizikovější. Pro správný odhad výsledku spekulace je nutný dostatek informací a... celý článek

Jak se dá s málem vydělat hodně

22. 8. 2007 | Michal Stupavský

Jak se dá s málem vydělat hodně

Vydělat 28 tisíc korun spekulací na posílení eura lze dvěma způsoby. Buď investor koupí evropskou měnu za 2,8 milionů korun, nebo investuje do derivátů třeba jen 28 tisíc a přijme o... celý článek

Jak na opce: opční burzy

23. 11. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: opční burzy

Jak se za víc než třicetiletou historii standardizace vyvíjelo opční obchodování? Jakou roli tady sehrála Chicago Board Options Exchange? Víte, že tato burza má víc počítačových monitorů... celý článek

Jak na opce: grafy zisků a ztrát

16. 11. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: grafy zisků a ztrát

Jak se naše opční pozice může vyvíjet v čase? Kdy a kolik vyděláme a jaké podstupujeme riziko? Odpovědi na tyto otázky nám pomáhají objasnit grafy zisků a ztrát. Vysvětleme si je a... celý článek

Jak na opce: proč je opce finanční derivát

14. 9. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: proč je opce finanční derivát

Připravili jsme nový investiční seriál, tentokrát se podíváme na opce. Přiblížíme si základy opčního obchodování, projdeme od definic a základních pravidel po praktické ukázky komplexnějších... celý článek

Partners Financial Services