Jaké poplatky ožírají výnosy podílových fondů

Petr Čermák | rubrika: Jak na to | 12. 3. 2008 | 1 komentář
Jaké poplatky ožírají výnosy podílových fondů
Výnosnost investice do podílového fondu nesnižují pouze zaplacené vstupní a manažerské poplatky. Důležité je i to, jak vysoké má fond náklady. Ty mohou celkovou výkonnost fondu výrazně srazit.

Od 1. března platí pro nákup fondů společnosti ČP Invest nové podmínky. U nízkých investovaných částek se rozšířilo pásmo s nejvyšším vstupním poplatkem. Dnes jeho horní hranice činí 99 999 korun. Podobné úpravy se dotkly i vyšších investičních pásem s nižšími poplatky. „Museli jsme to provést s ohledem na způsob distribuce,“ říká Michal Maďar, ředitel odboru produktového managementu ČP Investu. Společnost díky tomu může dle slov Michala Maďara zvýšit provizi externím prodejcům tak, aby byla konkurenceschopná.

Takovéto odměny pro zprostředkovatele tvoří část z jedné skupiny poplatků, které se nazývají vstupní. „Jejich hlavním úkolem je platit obchodníky, investiční poradce, kteří fondy prodávají a poskytují klientům odpovídající poradenský servis,“ tvrdí Daniel Brož, analytik banky HSBC. „Je to odměna za zprostředkování investice a případné finanční poradenství,“ vysvětluje Jana Kafková z ING.

Náklady hrazené z majetku fondu

  • náklady na účetní a daňový audit;
  • správní a soudní poplatky;
  • daně;
  • cena pořízení prodaných cenných papírů;
  • zprostředkovatelské poplatky a provize vynaložené v souvislosti s nákupem a prodejem cenných papírů z majetku Fondu vyjma souvisejících poplatků za služby Střediska cenných papírů;
  • úplata za vedení majetkového účtu ve Středisku cenných papírů;
  • úplata za uložení a správu zahraničních cenných papírů;
  • záporné kurzové rozdíly ze zahraničních měn;
  • poplatky za měnovou konverzi;
  • poplatky za úschovu listinných cenných papírů;
  • prémie z opčních a termínovaných obchodů;
  • poplatky bankám a zahraničním bankám za vedení účtů a nakládání s finančními prostředky na nich;
  • úroky ze směnek použitých jako zajišťovacích instrumentech závazku Fondu;
  • náklady na znalecké posudky za předpokladu, že jsou požadovány Zákonem;
  • náklady na pojištění cenných papírů;
  • náklady na sloučení nebo splynutí podílových fondů.

Zdroj: Statut Zlatého otevřeného podílového fondu ČP Invest

Část peněz si nechává investiční společnost. „Platí se z nich tisk smluv,“ uvádí Maďar příklad nákladů. Co společnost neutratí, zůstane jí jako zisk. Politika týkající se těchto poplatků je pro klienta důležitá i s ohledem na to, kdyby chtěl peníze převést z jednoho fondu do jiného. Buď se za přestup z fondu do fondu v rámci jedné společnosti neplatí nic, nebo klient zaplatí rozdíl vstupních poplatků u jednotlivých fondů. To v případě, že fond, do kterého peníze převádí má poplatek vyšší než fond předchozí.

Klientovy peníze se investiční společnost snaží co nejlépe investovat. Proto zaměstnává analytiky a portfolio manažery, kteří se pokouší dešifrovat tržní signály a odhalit ty správné investiční příležitosti. Když zjistí, že by bylo vhodné změnit strukturu portfolia, musí se na burzách provést příslušné transakce, které společnost něco stojí. Proto od klientů vybírá i správcovské či manažerské poplatky, které investor platí průběžně.

Výše manažerských poplatků se liší v závislosti na typu fondu. „Nejnižší vstupní a manažerské poplatky mívají fondy peněžního trhu, následované dluhopisovými a smíšenými a nevyšší poplatky si účtují fondy akciové,“ říká Kafková a dodává: „Rozdílná výše poplatků je dána mnoha faktory, například různou náročností na správu jednotlivých typů fondů, délkou investičního horizontu a výkonností fondu, nebo náročností na prodej jednotlivých typů fondů.“ Dnes lze koupit i tzv. freestyle akciové fondy, u nichž se lépe projeví talent správců. U nich klient platí určitý minimální fixní (procentem vyjádřený) poplatek a k němu ještě částku podle toho, kolik fond investorovi vydělá. „Manažeři těchto fondů jsou motivačně placeni. Podle toho, jak se fondu daří, dostávají další procenta, takže výsledný poplatek při velkém výnosu může být větší než u normálních, klasicky řízených akciových fondů,“ říká Daniel Brož.

Třetí skupinou poplatků, kterou dnes investor nemá skoro šanci potkat, jsou poplatky výstupní. Klient totiž většinou neplatí za prodej svých podílových listů.

Poplatky mají uhradit společnosti náklady s provozováním fondu. Ty se vyjadřují jako index celkových nákladů se zkratkou TER (Total Expense Ratio). Počítá se jako celkové náklady fondu (mzdy, marketing, audit) dělený jeho celkovými aktivy. Pro investora má ukazatel velký význam, protože uvádí skutečné náklady, které snižují výnos fondu. Pokud za rok docílil fond zhodnocení o sedm procent a TER je roven dvěma procentům, čistý zisk pro investory se tím snižuje zhruba na pět procent.

Fondy klientům sdělují skutečnou čistou výkonnost, tedy už po odečtení TER. Přesto by se o výši tohoto indexu měli investoři zajímat. Rozdílná výnosnost podobných fondů totiž nemusí vězet pouze v horší investiční strategii, ale také ve výši celkových nákladů. Ty má společnost, i když fond nevydělává, takže je klient platí, ať je výnos investice kladný nebo záporný. Index TER se stanovuje zpětně a na další rok se dělá odhad jednotlivých nákladů.

Všechny druhy poplatků lze dohledat ve statutu fondu, který je běžně dostupný na internetových stránkách investičních společností. „Poplatková struktura se může zdát na první pohled komplikovaná. Nicméně je rozepsána v prospektu, takže každý klient má možnost si typy poplatků, které jsou s investicí do podílových fondů spojeny, zjistit,“ dodává Jana Kafková. V prospektu fondu je také stanovena maximální výše manažerského poplatku, který společnost může od klienta inkasovat. Přesná částka závisí na rozhodnutí fondu.

Zdají se vám poplatky českých podílových fondů vysoké? Podělte se o názor.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší investice v době recese

4. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Nejlepší investice v době recese

Vybrat správné typy investic, když se výkon ekonomiky propadá a s ním i ceny akcií, je často jako věštění z křišťálové koule. Existují sázky na jistotu jako třeba potravinářský průmysl... celý článek

První podílový fond, jehož výnos určovala loterie

20. 2. 2008 | Petr Čermák

První podílový fond, jehož výnos určovala loterie

Osmnácté století se do historie zapsalo mnoha objevy. Jedním z nich byl i zvláštní investiční fond, jehož výnos určovala nejen hodnota nakoupených dluhopisů a akcií, ale také systém... celý článek

Kam s finanční rezervou – na účet, nebo do fondu

15. 2. 2008 | Petr Čermák | 13 komentářů

Kam s finanční rezervou – na účet, nebo do fondu

Úrokové sazby na spořících účtech stále rostou. Porážejí tak ve výnosech fondy peněžního trhu. Jenže dělat si o fondech obrázek podle minulé výkonnosti není přesné. Postupem času se... celý článek

Neošiďte se až o polovinu penze

12. 12. 2007 | Petr Syrový | 8 komentářů

Každé procento, o které bude výnos vaší dlouhodobé investice nižší, než by mohl být, znamená, že se dobrovolně můžete připravit až o statisíce korun. Ty pak v důchodu můžou chybět.

Partners Financial Services