Fondy: Už se klubou i odvážnější investoři

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 7. 4. 2008 | 2 komentáře
Fondy: Už se klubou i odvážnější investoři
Kladných 25 milionů korun, které v čistém vyjádření přitekly do podílových fondů za týden, je jedno z nejmenších čísel statistiky vůbec. Značí to jen prohloubení nejistoty, anebo je „vyrovnání“ již náznakem změny trendu?

Změny nevidíme ve fondech peněžního trhu, kde pokračují protisměrné toky – téměř půl miliardy přišlo do KBC Multi Cash, zatímco přes 400 milionů opustilo obra ISČS Sporoinvest. Že jde částečně o „přestupní“ období, dokazuje i podobný jev mezi fondy IKS. Jen málokdo si zřejmě uvědomuje, že známé heslo o minulých výnosech, které nejsou zárukou těch budoucích, platí i na peněžním trhu.

Dluhopisové fondy dále hubnou a drastická výkonnostní dieta opět ubrala přes 100 milionů korun i na jejich váze. Od začátku roku tak ztratily téměř 2,5 miliardy korun, tedy ještě víc než za krvavé poslední loňské čtvrtletí. Podobnou životosprávu předvádějí letos i smíšené fondy. Důvod je zřejmý. Letos ztratily na váze teprve tři čtvrtě miliardy, ale z toho většinu za poslední čtyři týdny. Určité zotavování je u jejich výkonnosti vidět na kratších obdobích, ale na roce či půlroce je to stále zlé. Do kratších výkonností se promítlo skokové úterní posílení amerických trhů.

To jistě navnadilo mnohé odvážnější investory, takže určité oživení vidíme i v nákupech akciových fondů. Necelých 90 milionů sice není žádný zvrat, ale například 150 milionů, které zamířily do ING Českého akciového, mnohé naznačují. Segment se ovšem musel nejdříve vypořádat s téměř 100milionovým odkupem z ČS nemovitostního Reico. Proč? Možná si jen stahuje část „startovacího“ kapitálu mateřská ČS.

Nebýt tohoto odkupu, porazily by akciové fondy i ty zajištěné. Ani ty již netáhnou fondbyznys jako kdysi, protože 116 milionů stále není to, co bývalo.

Zajímavé konstrukce se čím dál častěji objevují i v „nefondových“ produktech, například ČS nabízí dodatečnou tranši tříletých dluhopisů s výnosem podle Stoxx50, ING spustilo druhou vlnu pětiletého IŽP Garant Invest, který kombinuje garantovanou investici s prvky pojistné ochrany, přičemž výnos je vázán na koš 15 světových blue chips. Také Allianz přichází s jednorázovým IŽP MaxIndex s denním uzamykáním a garancí nejvyššího dosaženého výnosu.

Do boje o nové aktivnější klienty se zapojují i brokeři, když Patria Online nabídla miniloty a Fio snížilo nejen poplatky za obchodování, ale i objemy části svých oblíbených EasyClicků.

Na světových akciových trzích zazářilo jako kometa již zmíněné úterý, kdy Amerika večer přidala přes 3,5 procenta. Širší index S&P 500vzrostl první den druhého čtvrtletí dokonce o 3,6 procenta, což se mu naposledy podařilo před 70 lety a americké trhy tak zaznamenaly nejlepší start do druhého čtvrtletí od roku 1938. Evropa i Asie ovšem tolik optimismu nesdílela a zejména pražská burza téměř stagnovala bez většího zájmu, s nizoučkými objemy obchodů a v jakési letargii. Takže zatímco americké trhy si za týden připsaly přes 3 procenta, Praha jen černou nulu.

Závěr týdne byl ovšem ve stínu nepříznivých makrodat z amerického trhu práce, když tamní nezaměstnanost vzrostla z únorových 4,8 procenta v březnu na 5,1 procenta, což je nejvyšší úroveň za poslední dva a půl roku. Licitace o recesi a jejích dopadech tedy pokračuje.

Řeč čísel

Co dalšího se ve svete fondu minulý týden stalo? Vše potrebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Chudičký závěr čtvrtletí

31. 3. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: Chudičký závěr čtvrtletí

Sice začal letní čas, ale na fondovém bojišti zůstává mrazivo, dokonce ještě přituhlo. Fondy přišly o dalších 350 milionů korun, takže se čtvrtletní inventura silně přiblížila nule. Odliv... celý článek

Fondy: Přešlapování pokračuje

25. 3. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: Přešlapování pokračuje

Trhy létají nahoru a dolů den ze dne a investoři bezradně uvažují, jde-li o býčí koridu, nebo medvědí dupák. Z fondů tentokrát odplulo jen 120 milionů korun, což sice není veselé, ale... celý článek

Fondy: Poklona patří investorům do akcií

17. 3. 2008 | Petr Fejtek | 7 komentářů

Fondy: Poklona patří investorům do akcií

K tomu, jak se letos fondům nedaří, přiložil uplynulý týden další „záporné“ polínko. Do hlubin odkupů se ponořily k tradičním dluhopisovým potápěčům nejen smíšené fondy, ale i ty zajištěné.... celý článek

Fondy: Čtvrtmiliarda proti všem

10. 3. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Čtvrtmiliarda proti všem

Trhy sice naordinovaly drastickou dietu, přesto si fondy připsaly čtvrt miliardy korun. Největším dílem se dokonce opět po čase chlubí akciové fondy, když si ty zajištěné vzaly oddechový... celý článek

Fondy: Únorový týden jako aprílové počasí

4. 3. 2008 | Petr Fejtek | 3 komentáře

Fondy: Únorový týden jako aprílové počasí

Slibně se rozbíhající týden nakonec skočil do drsného neznáma. Přes 400 milionů korun je tak odpovídající výsledek. Ani rozložení sil nepřekvapilo: zajištěné plus 300, akciové plus... celý článek

Partners Financial Services