Fondy: Poklona patří investorům do akcií

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 17. 3. 2008 | 7 komentářů
Fondy: Poklona patří investorům do akcií
K tomu, jak se letos fondům nedaří, přiložil uplynulý týden další „záporné“ polínko. Do hlubin odkupů se ponořily k tradičním dluhopisovým potápěčům nejen smíšené fondy, ale i ty zajištěné.

Mezi fondy peněžního trhu zřejmě pokračuje přelévání, z nějž těží KBC Multi Cash ČSOB CZK, který se 450 miliony korun ukázal záda všem, ale nejvíc ISČS Sporoinvestu, který se musel s bezmála 400 miliony rozloučit. Část nárůstu Multi Cash ale jistě souvisí i s veletočem zajištěných fondů – jeho příčina však není nijak tajemná, to jen 190 milionů inkasovali podílníci z ukončeného ČSOB Reverzní Click 3.

V dluhopisových fondech panuje setrvalý mráz, který se tentokrát prohloubil až ke 290 milionům a ani rosničky žádnou změnu počasí nepředpovídají. Kdypak asi úrokové sazby zamíří dolů, aby se portfolia mohla trochu nadechnout? Několik odvážných milionů sice zamířilo do dolarových dluhopisů, ale nabídka zde je opravdu jen pro fajnšmekry.

Smíšené fondy propadají beznaději, série facek z obou stran portfolia nekončí, pohled na výkonnost je deprimující. Odliv 100 milionů tedy můžeme považovat za znamení hrdinné vytrvalosti našich investorů.

Zřejmě také silně ochládá jejich nadšení pro zajištěné fondy: i kdybychom totiž přimhouřili oko nad zmíněnou výplatou 190 milionů, pořád by do těch ostatních „čistého“ přišlo jen málo přes 130 milionů korun.

Potlesk jednoznačně patří akciovým fondům, což opět ukazuje na překvapivou odvahu a vyspělost investorů. Nejistota je sice stále obrovská, ale trhy nepochybně nejsou v nějaké bublině, nebo na nerealistické výši. Makrodata (zejména americká) sice občas důvěrou zatřesou, ale třeba v regionu střední a východní Evropy je tomu naopak, ani hospodářské výsledky firem nejsou zlé. Tak či onak, heroických bezmála 140 milionů korun získal ING Český akciový.

Týden trhů byl opět jako na houpačce: zejména úterní zmrtvýchvstání Prahy o 3,3 % potěšilo umdlévající investory, ale vzhůru zamířila celá Evropa. Oznámení nové záchranné akce FED, který poskytne bankám mimořádný 28denní úvěr i výměnu podivných hypotečních dluhopisů - „kolaterálů“ za státní dluhopisy – zvedlo trhy globálně.

Amerika předvedla skoro 4 % – největší rally za poslední pětiletku! Finanční sektor v rámci indexu S&P 500 posílil dokonce o 7,4 %, což představuje největší nárůst od roku 2000.

Ve druhé půli týdne ale nadšení ochabovalo a opět převážily špatné zprávy: ropa na rekordu, dolar na historickém minimu, problémy hedge fondu Carlyle. Nejen Asie padla jak podťatá a umazala všechny zisky posledních dní, strmým poklesem se vydala i Evropa a přestože 13. března nebyl pátek, ztráty se blížily až 3 %. Praha s poklesem 1,8 % dopadla ještě docela dobře.

Pátek však dílo zkázy dokonal: po dobrých makrodatech z USA rozjíždějící se trh zcela zmrazila ledová sprcha potíží investiční banky Bear Stearns, jejíž akcie propadly o téměř 50 % a srazily o zhruba 2 % celý trh.

Pražský index PX s +2,6 % za týden se mohl vyhřívat na jarním sluníčku, ale jen přes víkend. Již dnes bude hůř.

Řeč čísel

Co dalšího se ve svete fondu minulý týden stalo? Vše potrebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 3. 2008 13:13, Škodolibka domácí

A proč by neměly burzy klesat, když je v USA a potažmo i ve světě slušná krizička :-)

Nic to ale němení na tom, že je teď vhodná doba pro nastartování pravidelných akciových investic. čím níž to padne, tím levněji budeme nakupovat. Dno se nejlépe zachytí průměrováním nákupní ceny. Až se situace uklidní, tak zejména zdravé firmy a méně postižené regiony půjdou zase rychle nahoru. Ale kdy to bude - to nikdo neví. Červen, září, prosinec ??? Déle potrvá krize asi těžko ...

Nakupovat třea konkrétně akcie bank je asi ještě brzy,ale také bych už s tím dlouho neotálel ....

I když taková Erste je za jakoukoli cenu pod 900 zajímavou investicí na delší invetsiční horiziont ...

Zobrazit celé vlákno

+41
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři investiční chyby, kterým je radno se vyhnout

13. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Tři investiční chyby, kterým je radno se vyhnout

Historie je plná příkladů, kdy se investoři chovali iracionálně. Ať už šlo o holandské tulipánové šílenství v sedmnáctém století, internetovou mánii z konce devadesátých let minulého... celý článek

Jaké poplatky ožírají výnosy podílových fondů

12. 3. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Jaké poplatky ožírají výnosy podílových fondů

Výnosnost investice do podílového fondu nesnižují pouze zaplacené vstupní a manažerské poplatky. Důležité je i to, jak vysoké má fond náklady. Ty mohou celkovou výkonnost fondu výrazně... celý článek

Bezpečná investice neexistuje

12. 3. 2008 | Petr Syrový | 8 komentářů

Bezpečná investice neexistuje

Při investování se často setkáváme s požadavkem: „Hlavně ať moje peníze neprodělají.“ Hodně lidí chce mít co největší jistotu, že když vloží někam peníze například na tři roky, dostane... celý článek

Nejlepší investice v době recese

4. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Nejlepší investice v době recese

Vybrat správné typy investic, když se výkon ekonomiky propadá a s ním i ceny akcií, je často jako věštění z křišťálové koule. Existují sázky na jistotu jako třeba potravinářský průmysl... celý článek

Investoři pozor! Forint začal plavat.

27. 2. 2008 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Investoři pozor! Forint začal plavat.

Čeští investoři do akcií a dluhopisů střední a východní Evropy by měli zpozornět. Maďarsko uvolnilo kurz své měny a spoléhá na její posilování vůči euru. Pokud bude forint zpevňovat... celý článek

Partners Financial Services