Investoři pozor! Forint začal plavat.

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 27. 2. 2008 | 1 komentář
Investoři pozor! Forint začal plavat.
Čeští investoři do akcií a dluhopisů střední a východní Evropy by měli zpozornět. Maďarsko uvolnilo kurz své měny a spoléhá na její posilování vůči euru. Pokud bude forint zpevňovat rychleji než česká koruna, poznají to investoři ve vyšší výnosnosti svých investic.

Forint od úterý plave. Maďarská centrální banka zrušila dosavadní kurzový režim, v němž dovolovala forintu, aby se volně pohyboval pouze v rozmezí od 240 do 324,71 forintu za euro. Nyní se může dostat i za tyto hranice. Centrální bankéři Maďarska věří, že forint bude posilovat a pomůže jim tím bojovat s vysokou inflací.

Pro české drobné investory je to smíšená zpráva. Pokud forint bude posilovat vůči euru rychleji než česká koruna, bude sílit i vůči ní. To by znamenalo vyšší výnosy z maďarských aktiv, a tedy i vyšší výnosnost podílových fondů, které mají v portfoliu maďarské cenné papíry. „Je ovšem velmi těžké předpovědět, jestli se to forintu podaří,“ říká Jiří Lengál, manažer fondu ISČS Sporotrend, jehož potfolio tvoří z 18 procent maďarské akcie. Optimističtější je Ondřej Matuška, portfolio manažer dluhopisových fondů Conseq: „Očekáváme, že forint bude vůči euru pomalu posilovat. Naopak u koruny, která je vůči euru příliš nadhodnocená, čekáme korekci, až začne sezóna výplaty dividend. Když se tyto trendy sečtou, měl by forint vůči koruně posílit.“

Silnější forint vůči euru ovšem může podle Lengála poškodit některé velké maďarské vývozce, kteří dodávají výrobky do zemí Evropské unie. Silnější euro by je připravilo o část tržeb, a tedy i zisků. To by snížilo cenu jejich akcií. Mohlo by to potkat třeba některé farmaceutické firmy. Naopak silný forint bude hrát do karet národního ropného koncernu MOL, který by díky levnějšímu dolaru snížil náklady na nákup ropy.

Maďarští analytici oslovení serverem Portfolio.hu nejsou při předpovědi vývoje kurzu forintu o nic jistější než jejich čeští kolegové. Část z nich si myslí, že uvolnění kurzu forintu žádné výrazné posílení nevyvolá. Část soudí, že forint může dlouhodobě vyrůst z nynějších zhruba 262 až k hranici 250 forintů za euro.

Klikněte na graf pro zvětšení

Centrální banka Maďarska věří, že se vyplní spíše scénář těch, kteří předpovídají posilování. To by jí mělo výrazně pomoci při boji s dlouhodobě vysokou inflací, která letos v lednu vyletěla až na meziročních 7,1 procenta. Maďarsko je velmi otevřená ekonomika. Proto má kurz měny významný vliv i na tamní ceny. Když je forint slabý, rostou ceny dováženého zboží a surovin, což zvyšuje i ceny v maďarských obchodech. Při posilování měny tlak na zvyšování inflace klesá. „Kdyby centrální banka zachovala mantinely pro pohyb kurzu, protiinflační efekt by nebyl tak silný. Při posílení až k horní hranici 240 forintů za euro by investoři sami obrátili svá očekávání a sázeli by na oslabení. Proti posilování měny by musela zakročit i sama centrální banka,“ vysvětluje Matuška.

Plovoucí kurz by měl podle centrální banky díky snížení inflace napomoci Maďarsku splnit  kritéria pro přijetí společné evropské měny. Jenže uvolněním pohybu forintu se datum vstupu země do eurozóny výrazně oddálilo. Ratingová agentura Fitch nyní odhaduje, že Maďarsko přijme euro nejdříve v roce 2014. Je to dáno především skutečností, že bezprostředně před vstupem do eurozóny musí být forint alespoň dva roky zafixován k euru, tedy v podobném režimu, jaký centrální banka teď zrušila. Kdyby Maďarsko chtělo splnit původní termín vstupu, rok 2012, muselo by svou měnu opět na euro navázat už v příštím roce. A to by podle analytiků popíralo smysl nynějšího opatření.

Vývoj kurzu forintu bude především záviset na kondici maďarské ekonomiky a tamních úrokových sazbách. Zatímco hospodářský růst dosáhl v loňském posledním čtvrtletí meziročně jen 0,8 procenta, nejméně ze všech zemí střední a východní Evropy, úrokové sazby jsou v regionu nejvyšší. Nízká výkonnost ekonomiky posilování forintu nenahrává. Vysoké úrokové sazby, které kvůli vysoké inflaci hned tak neklesnou, naopak hovoří ve prospěch zpevňování kurzu maďarské měny. Klíčové proto bude, zda tamní vláda dostatečně rychle prosadí nutné reformy, které pomohou ekonomice zpátky na nohy. Podle Ondřeje Matušky z Consequ to zatím vypadá, že vláda má pro reformy dostatečnou podporu.

Investujete do středoevropských akcií či dluhopisů? Proč jim věříte? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč korunu nejspíš čeká pád

21. 2. 2008 | Petr Sklenář | 6 komentářů

Proč korunu nejspíš čeká pád

Česká koruna posiluje v poslední době podstatně rychleji, než v minulosti. Je totiž pro řadu investorů v dnešní rozbouřené době jakýmsi bezpečným přístavem. Přesto není nynější kurz... celý článek

Akcie: Index Dow Jones obsahuje nové akcie

19. 2. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: Index Dow Jones obsahuje nové akcie

Pražská burza zažila velmi poklidný týden. Investoři si před výsledkovou sezonou vybrali oddechový čas a příliš neobchodovali. Index PX si polepšil o 3,15 procenta.

Fondy, kterým se nedařilo

20. 12. 2007 | Roman Stuchlík

Fondy, kterým se nedařilo

Nejčastějším důvodem podvýkonnosti fondu oproti ostatním ve skupině je odlišná investiční strategie. Najdou se však i případy, kdy se fondu skutečně nedaří. Na vině bývá i vyšší nákladovost. celý článek

Dluhopisy: Evropa hledí za oceán

10. 10. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: Evropa hledí za oceán

Čekání na americký ukazatel stavu pracovního trhu minulý pátek přineslo zajímavé výsledky. Lepší než očekávaná data způsobila prudký růst výnosů na americkém trhu dluhopisů, s nímž... celý článek

Nejlepší podílové fondy podle Morningstar

20. 7. 2007 | Roman Stuchlík | 1 komentář

Nejlepší podílové fondy podle Morningstar

V ČR je široká nabídka fondů s ratingem od Morningstar, dříve Standard & Poor’s. Měly by být nadvýkonné oproti konkurenci, tvrdí analytici agentury.

Partners Financial Services