Fondy: Únorový týden jako aprílové počasí

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 4. 3. 2008 | 3 komentáře
Fondy: Únorový týden jako aprílové počasí
Slibně se rozbíhající týden nakonec skočil do drsného neznáma. Přes 400 milionů korun je tak odpovídající výsledek. Ani rozložení sil nepřekvapilo: zajištěné plus 300, akciové plus 100, peněžní trh plus 100 a dluhopisové minus 100 milionů

Na peněžním trhu pokračuje neuvěřitelné „hlasování nohama“, opět v rozsahu 400 milionů z České spořitelny a Komerční banky směrem k Multi Cash ČSOB. To jsou tedy věci, které český konzervativní investor dokáže kvůli pár desetinám procenta.

Dluhopisové fondy zůstávají v setrvalé tlakové níži, nikdo se již ani nediví. Na druhou stranu se lze domnívat, že jejich roli přebírají zajištěné fondy nejen z logiky své konstrukce, ale dnes i perspektivy: raději nominální nulu, než ztrátu. Takže v pojetí zajišťáků jako varianty dluhopisových fondů (což ve skutečnosti i jsou – jen elegantněji zabalené a s pěknou marketingovou mašlí) bychom tyto kategorie mohli vlastně sloučit.

Je pochopitelné, že v tak nejistých dobách zajištěné fondy vítězí. Leč ani ony nesbírají úrody zdaleka tolik, jako loni. Dokonce kdybychom sečetli od začátku roku jejich příliv a odečetli odliv z dluhopisových, dostaneme jen málo přes půl miliardy korun.

Skončil i únor a nebyl nijak vítězný – fondy skončily s chaboučkým čistým prodejem necelých 1,5 miliardy korun. Což je sice mnohem lepší než odliv více než 800 milionů za leden, ale 540 milionů, které do fondů celkem přitekly od začátku roku, hovoří za vše. Loni to byl za stejnou dobu desetinásobek.

Fakt, že u nás přesto všichni investoři ještě nevymřeli, dokazuje menšina odvážných, kteří přes všechny ústrky do akciových fondů nasnášeli minulý týden také víc než půlmiliardu.

Jak mají těžký život, dokazují často asymetrické reakce trhu – po pozitivních zprávách povyskočí jen maličko vzhůru, zatímco na jen trochu horší zprávy reagují značným poklesem. Navíc horší zprávy mají tendenci se kumulovat. Takže dobré firemní výsledky se utopí v mikrovlnách špatných zvěstí o kondici, zejména americké, ekonomiky. Páteční příklad: Erste za čtvrté čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 22 procent – přesto na burze padla o 2 procenta (od října z 1600 na 965 korun, tedy o 40 procent).

Koncem týdne také šokovala a opět vnesla nervozitu do finančního sektoru čtvrtletní ztráta slovutné pojišťovny AIG. Ta byla nejvyšší v 89leté historii firmy. Do ruda se tak hned oblékla nejen Evropa, ale večer ještě hůř i americké trhy. Náladu dorazil šéf americké centrální banky Ben Bernanke, který v senátu prohlásil, že inflace komplikuje snahy FEDu podpořit ekonomický růst a údajně některé banky nemusí současné turbulence na finančním trhu přežít.

Na to, že americké indexy odevzdaly za týden přes 1 procento své výkonnosti a za celý únor kolem 4 procent, dopadl náš český index PX docela dobře: udržel si týdenní plus 1,8 procenta a za únor posílil přes 4 procenta. Není ale všem dnům konec – ani v dobrém, ale ani v tom zlém. Závěr je proto jednoznačný: vlnobití stále pokračuje.

Řeč čísel

Co dalšího se ve svete fondu minulý týden stalo? Vše potrebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Zajištěné zajišťují i statistiku

25. 2. 2008 | Petr Fejtek | 2 komentáře

Fondy: Zajištěné zajišťují i statistiku

Další velmi nejistý týden ani nemohl přinést nějakou změnu sentimentu investorů. Ještě necítí ani náznak zklidnění kolísavosti trhů, takže 120 milionů korun, které investoři nalili... celý článek

Fondy: Ke klidu ještě daleko

18. 2. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Ke klidu ještě daleko

Přestože se situace na trzích poněkud uklidnila, investoři evidentně zůstávají ostražití. Příliv 550 milionů korun do podílových fondů jakoby již naznačoval oživení, jenže 440 milionů... celý článek

Fondy: Akcie táhnou

11. 2. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Akcie táhnou

Po bouřlivých událostech na světových burzách si zjevně značná část drobných investorů řekla, že přišel správný čas přiživit se na budoucím růstu akcií. Do akciových fondů poslali během... celý článek

Fondy: Odešla další miliarda

4. 2. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Odešla další miliarda

Leden sice příliš nepřál akciovým trhům, ale proč tedy peníze odcházejí nejvíc z fondů peněžního trhu a dluhopisových, které za poslední týden ztratily 770 milionů korun? Naopak v akciových... celý článek

Fondy: Zemětřesení za miliardu

28. 1. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: Zemětřesení za miliardu

Panika na finančních trzích si vybrala oběti i v podílových fondech. Na rozdíl od loňského léta tentokrát řada drobných investorů ztratila nervy a prodávala jako o život.

Partners Financial Services