Fondy: Zemětřesení za miliardu

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 28. 1. 2008 | 1 komentář
Fondy: Zemětřesení za miliardu
Panika na finančních trzích si vybrala oběti i v podílových fondech. Na rozdíl od loňského léta tentokrát řada drobných investorů ztratila nervy a prodávala jako o život.

Týden začal hned zostra a název na sebe nenechal dlouho čekat: „černé pondělí“. Vlna výprodejů oblétla svět a vyděsila i ty značně otrlé. Není se tedy co divit, že také mnozí naši investoři vzali do zaječích a z fondů si odnesli rovnou miliardu. Nejvíc z akciových fondů, hodně ze smíšených, ale ani zajištěné nezůstaly ušetřeny.

Zajímavý vývoj byl i ve fondech peněžního trhu, kam čtvrtmiliarda sice přišla v ČSOB, ale zároveň odešla z Komerční bankya České spořitelny. Ani dluhopisové fondy neplakaly unisono, když 160 milionů korun přivítali v ING, čímž se odliv kategorie snížil na pouhých 60 milionů korun.

O to větší masakr však nastal mezi míšenci a zejména v akciových fondech. Ze smíšených fondů odešlo 410 a z akciových přes 530 milionů korun. Neopakovala se tedy situace letního poklesu, kterou většina investorů využila naopak k nákupům „zlevněných“ podílových listů.
Faktem je, že atmosféra byla tentokrát mnohem děsivější a komu se podařilo uprchnout ještě za úterní ceny, vyhnul se druhé vlně poklesu, k níž došlo ve středu.

Opět se ale potvrdilo, že čím prudší pokles, tím rychlejší bývá i zotavení, které šokovalo ve čtvrtek: například pražská burza vylétla o 8,42 % – takový skok jsme nezažili plných patnáct let a může jej pamatovat jen několik skutečných pionýrů (obchodovalo se tehdy navíc jen jednou týdně). Víc investorů může ovšem vzpomenout 15. června 2006, kdy se podařilo „skočit“ o 7,30 % – také po podobně prudkém poklesu. Na jarní maxima se tehdy trh dostal až koncem podzimu.

Mezi fondy s největšími odkupy se tentokrát pochopitelně zařadily ty největší: 140 milionů postrádá IKS Fénix smíšený, 130 IKS balancovaný dynamický, 165 milionů ISČS Sporotrend a 90 milionů opustilo ING Český akciový. Dokonce i mezi zajištěnými fondy najdeme silné odlivy, například ČSOB Asijského růstu 2 ztratil přes 100 milionů korun. Hrdinně se postavily povodni odkupů jen ČPI Nemovitostních akcií a ČPI Nových ekonomik – jejich 200 milionů vlna sice lehce přelila, ale evidentně to ukazuje, že ČPI má dobré prodejce.

Situace na trzích se koncem týdne značně uklidnila, což bohužel vůbec neznamená, že již máme vše nejhorší za sebou. Čekání na středeční rozhodování FED nebude beze ztrát, jak ukazuje i páteční americké obchodování, které opět zatroubilo k 1,5% ústupu. Praha stále ještě ztrácí od začátku roku přes 15 % a k podzimnímu maximu chybí celých 20,6 %.
Takže dál bude probíhat jakýsi výzkum veřejného investorského mínění mezi dvěma názory: „Kdo uteče, vyhraje“ a naopak „Kdo uteče, prodělává“. Ke kterému se přikloníte vy?

Řeč čísel

Co dalšího se ve svete fondu minulý týden stalo? Vše potrebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Nervy ztrácejí všichni

21. 1. 2008 | Petr Fejtek | 5 komentářů

Fondy: Nervy ztrácejí všichni

Ani záchranné lano zajištěných fondů nestačilo k udržení statistiky v plusu, takže fondy dohromady ztratily 60 milionů korun. Investoři se asi budou muset připravit na příchod medvědího... celý článek

Dvojvládí na kapitálovém trhu končí

17. 1. 2008 | Petr Čermák

Dvojvládí na kapitálovém trhu končí

Asociaci fondů a asset managementu a Asociace pro kapitálový trhy (AKAT) 9. ledna 2008 splynuly v jednu organizaci. Nová asociace, která přebírá název AKAT, bude dále usilovat o popularizaci... celý článek

Fondy: Akciový masakr pokračuje

14. 1. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: Akciový masakr pokračuje

Akciové fondy se topí v červených číslech. Ztráty se pohybují kolem pěti procent. Důvodem je propad většiny světových trhů, který vyprovokovaly zprávy z Ameriky.

Do čeho investovat v roce 2008

28. 12. 2007 | Petr Čermák | 4 komentáře

Do čeho investovat v roce 2008

V roce 2008 si užijí lidé milující riziko. Ti ostatní mohou zvolit konzervativnější investiční strategie. Třeba investice do zajištěných fondů, dluhopisů či akcií firem, které vyplácejí... celý článek

Partners Financial Services