Dvojvládí na kapitálovém trhu končí

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 17. 1. 2008
Dvojvládí na kapitálovém trhu končí
Asociaci fondů a asset managementu a Asociace pro kapitálový trhy (AKAT) 9. ledna 2008 splynuly v jednu organizaci. Nová asociace, která přebírá název AKAT, bude dále usilovat o popularizaci a transparentnost českého kapitálového trhu.

V roce 1996, kdy v Čechách slovo tunel nemělo mnoho společného se stavebnictvím a důvěra v kapitálové trhy byla otřesena několika kriminálními činy, vznikla Unie investičních společností (UNIS). „Velcí hráči se rozhodli, že pokud něco neudělají sami, tak trh kolektivního investování zažije takový negativní šok, z kterého by se těžko vzpamatovával,“ vzpomíná Martin Hanzlík, výkonný ředitel Asociace pro kapitálový trh (AKAT), která od od 9. ledna sdružuje členy bývalého UNIS, později přejmenovaného na AFAM, a původní asociace AKAT.

V roce 1996 existoval pouze několikačlenný dozor na ministerstvu financí, až o pár let později vznikla Komise pro cenné papíry, která dohled nad kapitálovým trhem převzala. V dubnu 2006 se tato agenda přenesla pod křídla České národní banky.

UNIS pomáhal obnovovat důvěru v kapitálový trh. Začal provádět samoregulační opatření, která ve své době nebyla samozřejmostí tak jako dnes. Třeba šlo o oceňování majetku v portfoliích či zveřejňování cen podílových fondů.

Unie zahrnovala domácí investiční společnosti, které obhospodařovaly podílové fondy. Postupně se v České republice objevily také zahraniční investiční společnosti, kterým ale do UNIS nebylo dovoleno vstoupit. Založily proto v dubnu 2000 AKAT. V roce 2006 se UNIS změnil na AFAM a rozšířil činnosti i na zastřešování asset managementu.

Koho zastupuje AKAT

Sloučená asociace AKAT celkem sdružuje 64 členských společností, z toho je 39 řádných členů a 25 přidružených členů. Přidruženými členy jsou například advokáti či auditoři, pro něž neplatí kodexy asociace, nemají hlasovací práva, ale jejich činnost je spojena s činností AKAT, která stejně tak občas využívá jejich odbornosti, je-li to třeba. Řádnými členy jsou licencované subjekty, jako banky či investiční společnosti.

O sloučení obou uskupení se mluvilo více či méně hlasitě od roku 2002. Jeho zastánci argumentovali, že obě asociace měly podobné zaměření, AKAT byl pouze šířeji rozkročen, protože zahrnoval celý kapitálový trh.  „Systém dvou asociací byl neefektivní,“ uvádí Hanzlík. Diskuze o tom, jak sloučit odlišné rozhodovací procedury či členské příspěvky, trvaly nějaký čas a vyvrcholily 9. ledna sloučením obou asociací. Nyní bude fungovat pouze jedna asociace reprezentující hráče na kapitálovém trhu.

„Ministerstvo financí se nebude muset obracet na dvě asociace a získávat jejich stanoviska a naopak nebude docházet k časově a organizačně náročnému hledání jednotného stanoviska obou asociací,“ říká Hanzlík. „Asociace je připravena navázat na předchozí kvalitní spolupráci s Ministerstvem financí, Českou národní bankou a ostatními asociacemi v oblasti finančních trhů,“ vyjádřil se Josef Beneš, předseda AKAT.

Nová asociace bude dále pokračovat ve snaze o přilákání více pozornosti, ať už investorů či politiků, ke kapitálovému trhu. „Tento trh je důležitý pro zdravé fungování ekonomiky,“ vysvětluje Hanzlík. Také se bude dále vyjadřovat k tomu, co může ovlivnit v rovině České republiky. „Z Bruselu chodí spousta směrnic,“ říká Hanzlík. Například se debatuje o sjednocení parametrů investičních produktů a jejich distribuce. Investor by tak měl získat lepší přehled, za jakých podmínek může investovat do podílových fondů či do investičního životního pojištění.

Podle Hanzlíkova názoru je při hodnocení evropských pravidel nutné přemýšlet o jejich implementaci, ale i o tom, co směrnice neregulují a i v takových oblastech nastavit dobré parametry, aby Česká republika měla v Evropě konkurenceschopný kapitálový trh. Právě v těchto oblastech vidí AKAT prostor pro vlastní iniciativu.

 

Co by se podle vás mělo na českém kapitálovém trhu zlepšit? Máte dost informací pro své investice?

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Prohlášení o recesi přibývá, nervozita na trzích roste

14. 1. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Prohlášení o recesi přibývá, nervozita na trzích roste

Od vypuknutí hypoteční krize ve Spojených státech se ozývají varování o tom, že americká ekonomika zamíří do recese. Vliv této mediální masáže na konečného spotřebitele není velký,... celý článek

Fondy: Akciový masakr pokračuje

14. 1. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: Akciový masakr pokračuje

Akciové fondy se topí v červených číslech. Ztráty se pohybují kolem pěti procent. Důvodem je propad většiny světových trhů, který vyprovokovaly zprávy z Ameriky.

Do čeho investovat v roce 2008

28. 12. 2007 | Petr Čermák | 4 komentáře

Do čeho investovat v roce 2008

V roce 2008 si užijí lidé milující riziko. Ti ostatní mohou zvolit konzervativnější investiční strategie. Třeba investice do zajištěných fondů, dluhopisů či akcií firem, které vyplácejí... celý článek

Fondy: Slušný padesátimiliardový rok

27. 12. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Slušný padesátimiliardový rok

Letos zaznamenají podílové fondy další rekord v přílivu investovaných peněz. Mění se i struktura investic. Ještě nedávno velmi oblíbené fondy peněžního trhu loni vystrnadily zajištěné... celý článek

Fondy, kterým se nedařilo

20. 12. 2007 | Roman Stuchlík

Fondy, kterým se nedařilo

Nejčastějším důvodem podvýkonnosti fondu oproti ostatním ve skupině je odlišná investiční strategie. Najdou se však i případy, kdy se fondu skutečně nedaří. Na vině bývá i vyšší nákladovost. celý článek

Partners Financial Services