Fondy: Akciový masakr pokračuje

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 14. 1. 2008 | 1 komentář
Fondy: Akciový masakr pokračuje
Akciové fondy se topí v červených číslech. Ztráty se pohybují kolem pěti procent. Důvodem je propad většiny světových trhů, který vyprovokovaly zprávy z Ameriky.

Na to, jaké panují na kapitálových trzích děs a hrůza, je příliv do českých podílových fondů přes 400 milionů korun téměř zázrak. Sice se o 300 milionů korun postaraly fondy peněžního trhu, ale i smíšené fondy ještě udržely slušnou úroveň téměř čtvrt miliardy. Ovšem tento segment opět více než 100 miliony podpořilo trojspřeží ISČS Privátních portfolií AR.

Klienti dluhopisových fondů pokračují v odkupech, takže právě o jejich 180 milionů se celková bilance snižuje. Tentokrát nic nepředvedly ani zajištěné fondy, protože příliv 40 milionů je číslo prakticky zanedbatelné a akciové fondy se udržely nad nulou snad jen silou vůle.

Zejména jejich výkonnost se zřítila jak domeček z karet a najdeme i 8% týdenní pád. Většinou se ztráty pohybují pod 5 % a ISČS Sporotrend vykazuje dokonce jen 3 % – ovšem nejsou ještě započteny páteční ztráty, které také nebyly vůbec malé.

Hned v pondělí do Prahy došplouchla krvavá lázeň spuštěná v pátek na Wall Street a odnesla 2 %.  Česku nepomohl ani časopis Forbes, který ho přilepil k Číně mezi trhy nejohroženější prasknutím bubliny.

Na Prahu se tak přiřítila povodeň prodejních pokynů. A večer opět o 2 % padla Wall Street po horších makrodatech z trhu s nemovitostmi. „Vypadá to dost ošklivě. Opravdu to nevěstí nic dobrého,“ řekl hlavní analytik investiční společnosti Delta Global Advisors Bruce Zaro. Když už nic jiného, pak lze podle něj očekávat chaotické první čtvrtletí.

Ve středu se evropské trhy bezradně topily v červených číslech, západoevropské indexy klesly na pomyslné roční dno, pražská burza hodinu před závěrem propadala o více než 3 %.
Ale to ještě zdaleka nebyl konec, protože čtvrtek zahrál repete.

Chvílemi obchodování připomínalo horor (když vypnul ČEZ – ponor dosáhl až přes 4,4 %). Ukazatel ceny akcií ku zisku na akcii (P/E) indexu PX spadl na nejnižší hodnotu od prosince 2006 na 15,57.

Ve čtvrtek se nakonec americký trh o procento zmátořil po prohlášení šéfa americké centrální banky (FED) Bena Bernankeho, že FED je připraven „učinit další zásadní krok, abychom podpořili růst a poskytli adekvátní pojistku proti rizikům na dolní straně.“

V pátek společnost American Express upozornila, že se zvyšuje počet případů, kdy klienti pozdě splácejí úvěry z kreditních karet. Amerika tedy zamířila o další 2 % dolů a „černý týden“ tak zřejmě bude i v Praze pokračovat. Od podzimního maxima Praha ztratila skoro 15 %, od začátku roku 8,7 %, jsme dokonce níže než po letním výplachu. Stále ještě je naděje, že jde o klasickou korekci, pak bychom se mohli blížit krátkodobému dnu. Jestliže však v Praze máme od podzimu medvědí trh, může páteční zastávka být jen pauzou před dalším sestupným trendem.

Řeč čísel

Co dalšího se ve svete fondu minulý týden stalo? Vše potrebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Krušný začátek roku

7. 1. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Krušný začátek roku

Že za tři dny po Silvestru přijde do podílových fondů 700 milionů korun, jistě mile překvapilo. Naopak velmi nemile překvapily akciové trhy jasným signálem, že bude ještě hůř.

Do čeho investovat v roce 2008

28. 12. 2007 | Petr Čermák | 4 komentáře

Do čeho investovat v roce 2008

V roce 2008 si užijí lidé milující riziko. Ti ostatní mohou zvolit konzervativnější investiční strategie. Třeba investice do zajištěných fondů, dluhopisů či akcií firem, které vyplácejí... celý článek

Vydělat se dá, i když trh klesá

14. 12. 2007 | Petr Čermák | 6 komentářů

Vydělat se dá, i když trh klesá

Investiční certifikáty se snaží vybojovat místo v povědomí drobných investorů. Lákají na nižší poplatky a rozmanitější investiční možnosti, než nabízejí například podílové fondy.

Jací jsou typičtí vlastníci podílových fondů

30. 11. 2007 | Petr Čermák | 2 komentáře

Jací jsou typičtí vlastníci podílových fondů

Typický český investor je osoba konzervativní, která hledá možnost lepšího zhodnocení peněz v investičních fondech. Ty prý kombinují přijatelnou míru rizika a výnosu a jsou bezpečnější... celý článek

Partners Financial Services