Fondy: Akcie táhnou

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 11. 2. 2008
Fondy: Akcie táhnou
Po bouřlivých událostech na světových burzách si zjevně značná část drobných investorů řekla, že přišel správný čas přiživit se na budoucím růstu akcií. Do akciových fondů poslali během minulého týden čtvrt miliardy korun.

Přestože akciové trhy zasáhla další silná výprodejní vlna, do akciových fondů u nás přišla celá čtvrtmiliarda. Celková statistika dosáhla dokonce 360 milionů, protože ještě víc peněz než akciové fondy uvítaly fondy zajištěné. Tři sta milionů ovšem odteklo z ostatních typů fondů, zejména z těch dluhopisových.

Fondy peněžního trhu ztratily jen 40 milionů, přičemž pokračuje dramatický odliv z České spořitelny a Komerční banky (dohromady 550 milionů), zatímco téměř půl miliardy naopak přišlo do ČSOB. Logika tak odlišných výsledků je poněkud nesrozumitelná. Že by lidé měnili stejný typ fondů, je nepravděpodobné. Klienti těchto bank jsou jistě odlišní a jejich chování může být různé, ale to by snad vysvětlilo víc než 800milionový příliv do ČSOB, nikoli přesuny mezi bankami.

Dlouhodobě peníze odcházejí z dluhopisových fondů, tentokrát přišly o dalších 200 milionů, když za loňský rok ztratily přes 5 miliard korun, protože tyto fondy výnosem silně zklamaly a podílníci nevidí jejich perspektivy nijak růžové.

Otázkou je jen, z jaké části roli "jistého příjmu" převzaly zajištěné fondy - z marketingového hlediska jistě významně, z psychologického ještě víc. Jde totiž v principu také o dluhopisové instrumenty, jen mají k dluhopisovému základu zajímavou "mašličku" - nabídku nějaké "prémie" za potenciálně nulový výnos (reálnou ztrátu), formulovanou ovšem jako zajištěnou návratnost 100 procent hodnoty investice.

Pel nevinnosti ztrácejí i smíšené fondy, jejichž ztráty jsou již pro mnohé hodně bolestivé, překvapuje tedy snad jen objem odlivu, který je zatím na úrovni 60 milionů dost nízký.

Akciové trhy propadly globálně, například americké indexy za týden ztratily 4,5 procenta - pražská burza se ztrátou "jen" rovných 3 procent vlastně zdaleka nedopadla nejhůř. I ruské akcie propadly více, na nejnižší úroveň od srpna loňského roku. Části našich investorů se zřejmě zdálo, že jsme zahlédli "dno", a rozhodla se tak k nákupům. Dodejme ovšem, že kromě ECM a ČEZ ostatní české tituly propadly o 5 až 6 procent.

Tak či onak: ISČS Sporotrend uvítal 88 milionů korun a ING Český akciový 84 milionů korun. Vidíte také dno propadu akcií? Nebo jde jen o další vlnu? Například americké trhy zaznamenaly předminulý týden největší nárůst za posledních pět let, na českém trhu jsme viděli od 23. do 30. ledna dokonce 8,3% růst. Netetelí se před námi tedy další fata morgana? V pátek Asie slavila nový rok přičinlivé Myši (Krysy), Amerika skončila nerozhodně. Ani úspěšné firemní výsledky však investory nepřesvědčují. Možná stojíme jen před další vlnou výprodejů.

Co dalšího se ve svete fondu minulý týden stalo? Vše potrebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co pro drobného investora znamená, když má firma zisk

8. 2. 2008 | Petr Čermák

Co pro drobného investora znamená, když má firma zisk

Když se v novinách objeví, jakého zisku nějaká firma dosáhla za minulý rok, měl by zpozornět i drobný investor, který ukládá peníze do akcií. Vyložit si takovou zprávu ovšem může různě... celý článek

Překoná peněžní trh inflaci? Letos sotva.

6. 2. 2008 | Petr Syrový | 1 komentář

Překoná peněžní trh inflaci? Letos sotva.

Pro ochranu peněz před inflací se doporučuje investovat je do fondu peněžního trhu. Ten by měl (většinou) inflaci překonat. Jenže v několika posledních letech tento typ fondů boj s... celý článek

Fondy: Odešla další miliarda

4. 2. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Odešla další miliarda

Leden sice příliš nepřál akciovým trhům, ale proč tedy peníze odcházejí nejvíc z fondů peněžního trhu a dluhopisových, které za poslední týden ztratily 770 milionů korun? Naopak v akciových... celý článek

Partners Financial Services