Fondy: Odešla další miliarda

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 4. 2. 2008
Fondy: Odešla další miliarda
Leden sice příliš nepřál akciovým trhům, ale proč tedy peníze odcházejí nejvíc z fondů peněžního trhu a dluhopisových, které za poslední týden ztratily 770 milionů korun? Naopak v akciových fondech se podílníci drží přímo chlapsky a některé dokonce nakupovali.

Ve fondech peněžního trhu opět došlo k různému vývoji: zatímco ISČS Sporoinvest a IKS Peněžní trh ztratily přes 600 milionů korun, Multi Cash v ČSOB získal 180 milionů korun.

Odliv z dluhopisových fondů tolik nepřekvapuje, snad jen jeho rostoucí síla. Ale růst sazeb je pravděpodobný, tedy slušný výnos nepravděpodobný. Na ročním horizontu je většinou záporný a na dvouletém se k nule blíží.

Smíšené fondy si zase budou ještě dlouho lízat rány, které jim uštědřil vývoj jejich akciové složky. Jen za poslední měsíc z nich většina ztratila přes 10 % hodnoty, vidět jsou i ztráty horší než 15 %. To vyděsilo mnohé podílníky a není se jim co divit – většinou nebyli připraveni podstoupit takové kolísání. Zčásti je to vina poradců, částečně však jistě hraje roli i špatné pochopení klientů. Odliv další třetiny miliardy je sice o trochu nižší než v předchozím týdnu, ale ukazuje to, že jejich loňská obliba stála na poněkud hliněných základech.

V akciových fondech se možná rýsuje určitá stabilizace, protože z nich odešlo celkem pouhých 40 milionů korun. Zejména v ČSOB odplynulo přes 80 milionů – naopak do ISČS Sporotrendu 32 milionů nebo do Pioneer akciového 20 milionů přišlo. Statistiku ovšem nestihli v ING, takže nevíme, jak dopadl druhý „barometr“ ING Český akciový. Zajímavou aktivitu na akciových trzích dokazuje i objem zobchodovaný na pražské burze: ten přes děsuplnou volatilitu přesáhl neuvěřitelných 127 miliard korun, čímž překonal dlouhodobé průměry o více než 80 %.

Ve vývoji českého trhu leden ovšem dopadl zcela proti historickým statistikám, které většinou vykazují lednový růst (efekt) – tentokrát index pražské burzy zaznamenal v lednu rekordní ztrátu, když se propadl o 17,4 %. Smutného vítězství tak Praha dosáhla i nad Varšavou a Budapeští, které ztratily „jen“ 14,6, resp. 10,5 %. Zaznamenali jsme ale také nejvyšší denní „skok“, kdy index PX během jediného dne vylétl o 8,4 %. V týdnu, který předcházel, ovšem ztráta překročila 10,5 %.

Páteční přelom do února začal přece jen optimističtěji, když se vzhůru vydala většina titulů a naše zotavení o 2,7 % potvrdily večer i americké trhy. Přesto ztráta od začátku roku stále ještě přesahuje 15 %.

Řeč čísel

Co dalšího se ve svete fondu minulý týden stalo? Vše potrebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo minulý týden sestřelil světové burzy

31. 1. 2008 | Petr Sklenář

Kdo minulý týden sestřelil světové burzy

Co má společného brutální akciový výprodej minulého týdne, prudké snížení amerických úrokových sazeb a skoro pětimiliardový podvod ve francouzské bance Societé General? Možná víc, než... celý článek

Co dělat, když trhy panikaří? Zůstat v klidu.

28. 1. 2008 | Petr Čermák, Jan Stuchlík | 6 komentářů

Co dělat, když trhy panikaří? Zůstat v klidu.

Nynější prudké výkyvy světových akciových trhů by měly nechat drobné investory v klidu. Experti doporučují, aby buď nedělali nic, nebo nižších cen využili k nákupům. Divoké zprávy jim... celý článek

Fondy: Zemětřesení za miliardu

28. 1. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: Zemětřesení za miliardu

Panika na finančních trzích si vybrala oběti i v podílových fondech. Na rozdíl od loňského léta tentokrát řada drobných investorů ztratila nervy a prodávala jako o život.

Dvojvládí na kapitálovém trhu končí

17. 1. 2008 | Petr Čermák

Dvojvládí na kapitálovém trhu končí

Asociaci fondů a asset managementu a Asociace pro kapitálový trhy (AKAT) 9. ledna 2008 splynuly v jednu organizaci. Nová asociace, která přebírá název AKAT, bude dále usilovat o popularizaci... celý článek

Partners Financial Services